FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Birçok dev finans kurumu ve şirket, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali etmesinin ardından ülkeyle ilişkilerini sonlandırdı. Ancak Deutsche Bank’tan perşembe günü yapılan açıklamada, Rusya birimini kapatmanın “mantıklı” olmadığı söylendi. Alman bankasının Finans Direktörü, halihazırda ülkede faaliyet gösteren müşterilerine karşı sorumlulukların bulunduğunu açıkladı. Önde gelen bankalar ard arda Rusya’dan çekilme kararı alıyor. Wall Street’ten ilk hamle Goldman Sachs’tan geldi.
Banka ülkedeki birimini kapatacağını açıklarken, pazartesi günü de HSBC, Rusya bankalarıyla ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Deutsche Bank Finans Direktörü James von Moltke, “orada müşterilerimizi desteklemek için bulunuyor. Bu nedenle Rusya’dan çıkış bizim için bir seçenek değil” dedi. Açıklamasının devamında, “bu müşteri ilişkilerini yönetmek ve onların durumu yönetmesine destek vermek açısından da doğru olanı yapıyoruz” ifadesini kullandı.
Von Moltke siyasi durum kötüleştiği ve birçoğu çok uluslu şirketlerden oluşan Rusya’daki müşterileri ülkedeki operasyonlarını durdurduğu takdirde, bu pozisyonunu yeniden değerlendirebileceğini açıkladı. Açıklamasında, “elbette bu durumun nasıl ilerleyeceğini izleyeceğiz ve durumun gidişatı üzerindeki belirsizlik kalkarken Rusya’daki varlığımızı değerlendireceğiz” dedi. CNBC’nin haberine göre banka, Rusya’da bulunan müşterilerini açıklamadı.
Rusya ve Ukrayna savaşı devam ederken, Rusya’daki operasyonlarını durduran ya da kapatan batı şirketlerinin sayısı giderek artıyor. Salı günü Pepsi, Coca-Cola, McDonald’s ve Starbucks ülkedeki operasyonlarını askıya aldığını açıklayarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgalinin ardından ülkeden çıkış yapan şirketler arasına katıldı. Birçok Rusya bankası ve şirketine uygulanan yaptırımlar ise Rusya’yla bağlantılı faaliyetler yürüten şirketler için zorlu bir süreci başlattı.
Rusya’yla ilişkiler “oldukça sınırlı”
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Avrupa bankalarının hisseleri dikkat çekici düşüşler gösterdi. Piyasalar bankaların Rusya’yla ilişkili varlıklarının ne olduğunu ve ne miktarda riskler getirdiğini hesap etmeye çalışıyor. Deutsche Bank, Rusya’yla ilişkili varlıklarının ve risklerinin “oldukça sınırlı” olduğunu söyleyerek yatırımcılarına güven vermeye çalıştı. Çarşamba günü yapılan açıklamada, banka Rusya’yla ilişkili kredilerin toplamda 1,4 milyar euro olduğu, bu rakamın da toplam kredilerin %0,3’ünü oluşturduğu söylendi.
Von Moltke bankanın savaşın ilk günlerinde piyasa risklerini başarıyla yönettiğini söyleyerek, müşterileriyle yakın ilişkiler içerisinde çalıştıklarını ifade etti. Açıklamasında bankanın Moskova’da bulunan yan biriminin sermayesinin, para birimi risklerine karşı güvence sağladığını dile getirdi. Von Moltke, “piyasalar her zaman krizlere tepki verir ve ilk aşamada aşağı yönlü senaryolara bakar” dedi. Açıklamasının devamında, “ancak bence zaman içinde daha fazla bilgi sağlamaya başladığımızda, gidişattan bahsedebilecek duruma gelebiliriz” ifadelerini kullandı.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Deutsche Bank daha önce de Rusya’da krizle karşı karşıya kalmıştı. 2015 yılında banka Rus müşterilerine yönelik kara para aklama iddiaları nedeniyle bir soruşturma geçirmiş, ülkedeki yatırım bankacılığı birimini geri çekme kararı almıştı. Daha sonra 2017 yılında Deutsche Bank, Rus müşterilerin 10 milyar dolarlık varlığını ülke dışına çıkardığı iddiaları üzerine İngiltere ve ABD ile anlaşmaya vardı.
Goldman Sachs ABD büyüme tahminini düşürdü
JPMorgan, Rusya'daki operasyonlarını durduyor
Goldman Sachs, Rusya'dan çıkma kararı aldı