FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ekim ayında Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin geleceğinde metaverse odağının olacağını açıkladı. Zuckerberg, Facebook’un adını Meta olarak değiştirdi. Metaverse kavramı 90’ların ilk dönemlerinden bu yana hayatımızda olsa da, şimdi gerçekleşme ihtimali daha yüksek. Metaverse kelimesi 2021 yılında Collins Dictionary tarafından yılın kelimesi adayı olarak seçildi. Sanal evren anlamına gelen metaverse’de fiziki ve dijital dünyalar kesişiyor.
Kullanıcılar kendilerinin dijital temsillerini kullanarak diğerleriyle etkileşim kurabiliyor ve alışveriş, konser gibi etkinliklere katılabiliyor. Ancak metaverse sanal bir eğlence alanından çok daha fazlası. Forbes’un haberine göre metaverse varlık alım satımları, ürün geliştirme gibi imkanlar tanıyarak gerçek hayatta servet sahibi olmayı da vaat ediyor. Metaverse’de devasa bir potansiyel var. Bu da birçok fırsatı beraberinde getiriyor. Şirketlerin ve yatırımcıların metaverse’de atabileceği adımlar arasında, ürün sunma, reklam ve yatırım bulunuyor.
1. Ürün ve hizmetler
Gerçek hayatta olduğu gibi tüketiciler talebi kontrol ediyor, metaverse’de de bu talep emlaktan, giyime ve eğlenceye birçok alana yöneliyor. Kullanıcılar sanal ürünler ve deneyimlere para ödüyor. Mimarlar, sanal binaların tasarımında rol oynuyor. Bir şirket proje başına 10 bin dolar ila 300 bin dolar arasında ücretler talep ediyor. Metaverse’de sanal giyim ürünleri, otomobiller ikinci el olarak da satılabiliyor.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre 2020’nin nisan ayında Travis Scott metaverse’de en yüksek katılımın gerçekleştiği konseri vererek rekor kırdı. Konsere 12,3 milyon kişi katıldı. Gerçek hayatta yapamadığımız birçok şeyi metaverse’de yapabiliyoruz. Bu nedenle üretim kapasitesi olmayan kişiler dahi, metaverse’de ticarete atılabilir.
2. Reklam
Metaverse reklam alanında da büyük fırsatlar sunuyor. Sanal emlak satın alabilir ve bu şekilde üçüncü partilerin reklamlarını bu alanda sergileyebilirsiniz. Sanal gerçeklik billboard’ları oluşturabilir ya da sanal gerçeklik oyunlarında ürün yerleştirme yöntemini kullanabilirsiniz. Metaverse’de reklam kavramı oldukça yeni. Ancak bu alandaki ilk isimlerden biri olmanın da avantajları var. Bazı markalar uzun vadeli stratejilerle, avantaj sağlamak için adım atıyor.
3. Yatırım
Belki de metaverse’de fırsatları yakalamak için en dolambaçsız yollardan bir tanesi yatırım yapmak. Yatırımcılar, metaverse yatırımları bulunan şirketletin hisselerine, metaverse ile ilişkili kripto paralara yatırım yapabilir.
Temkinli yaklaşım
Tüm yatırım fırsatları gibi metaverse yatırımlarının da riskleri var. Metaverse’ün henüz gelişmekte olan bir alan olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu riskler daha büyük olabilir. Bu nedenle uzmanlar yatırımcılara yalnızca kaybetmeyi göze alabilecekleri paralarla yatırım yapmalarını öneriyor. Şimdilerde metaverse herkesin akın ettiği bir alan. Ancak bu heyecanın ve ilginin ne kadar süreceği bilinmiyor. Bazıları ise metaverse’ü bir “balon” ya da spekülatif bir piyasa olarak tanımlıyor.
Göz önünde bulundurulması gereken bir başka faktör de gizlilik ve güvenlik. Metaverse alanında bu konu önümüzdeki dönemlerde odak noktası olacak.
Kararname öncesi herkes Bitcoin alıyor
Gayrimenkulde satışlar 400 bini geçti