Kırım’ı işgal ettikten sonra çeşitli yaptırımlara maruz kalan ve daha sonra da her şeyi göze alarak Ukrayna’ya giren Rus hükümeti yeni yaptırımlarla karşı karşıya! Özellikle de bankacılık ve ticaret sistemini kilitleyecek SWIFT sisteminden çıkarılacak.
Bu gelişmeler karşısında ülkede pozisyonu olan yabancılar da ellerindeki son tahvilleri satarak ülkeyi terk ediyor.
Rusya Merkez Bankası, 1 Şubat 2021 itibariyle Rusya devlet tahvilleri üzerinde yerleşik olmayanların yabancı yatırımcıların payının yüzde 19,9 seviyesinden yüzde 19,1’e düştüğünü açıkladı.
Rusya’nın ruble cinsinden devlet tahvillerinde (OFZ) yabancı yatırımların payı ise yüzde 23,4 düzeyinde olurken, Aralık 2021’in başında yerleşik olmayanların sahip olduğu OFZ’lerin nominal hacminin 3,222 trilyon ruble olduğu, toplam piyasa hacminin ise 15,711 trilyon rubleye ulaştığı ifade edildi.
ABD Maliye Bakanlığı tarafından 15 Nisan’da yürürlüğe giren yaptırım kararı kapsamında, ABD vatandaşları ve yatırım şirketlerinin Rusya devlet tahvillerini satın alımları yasaklanmıştı.
Rusya’nın en büyük bankası olarak kabul edilen Sberbank’ın başkanı German Gref, ABD yaptırımlarının Rusya ekonomisini etkilemeyeceğini, Rusya’nın borçlanma programını her zaman kapasitesine ve dış risklere göre planladığını ifade etmişti.
Analistler, yabancıların OFZ’lere olan ilgisindeki keskin düşüşün ABD’nin Rusya devlet tahvillerinin satın alımını yasaklayan yaptırım kararı sonrasında Nisan-Haziran 2021’de gözlemlendiğini vurgularken, Merkez Bankası’na göre, OFZ tahvillerindeki yabancı yatırımların payı 1 Temmuz 2021 itibariyle yüzde 20,9 – yüzde 19,7 bandında yer alıyordu.
VTB Capital uzmanları, yabancıların OFZ yatırımlarındaki azalmanın jeopolitik gerilimlerin zemininde gerçekleştiğine işaret ederken, aynı zamanda borsadaki büyük düşüşün yabancı yatırımları engellediğini de sözlerine ekledi.
Aralık sonunda Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada,ülkeden 2021 yılında net sermaye çıkışının bir önceki yıla göre yüzde 42 artışla 72 milyar dolara yükseldiği belirtilmişti.
Aynı yıl Rus devlet tahvilleri ve Eurobond’lardan yerleşik olmayan fonların net çıkışı, bir önceki yılki 3,9 milyar dolarlık girişe kıyasla 3,2 milyar dolar olarak belirlenirken, 2020 yılında Rusya’dan net sermaye çıkışı 50,4 milyar dolar olarak kaydedilmişti.
Bu arada dün alınan bir kararla Rusya SWIFT sisteminden çıkarıldı.
Rusya'nın Ukrayna işgali dördüncü gününe girerken, Avrupa Birliği, ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Fransa, İtalya ve müttefik ülkeler belirlenen Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarma kararı aldı.
SWIFT NEDİR?
Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) ifadesinin kısaltması olan SWIFT aynı zamanda İngilizce "hızlı, süratli, çabuk" gibi anlamlara geliyor. Temelde, bankaların hızlı ve güvenli sınır ötesi ödemeler için kullandığı bir mesajlaşma sistemi olan SWIFT, uluslararası ticaretin akışını kolaylaştıran en önemli yapılardan biri. Hatta bu alandaki en temel mekanizma demek bile mümkün.
Rusya SWIFT sisteminden çıkarılıyor
Alman Hükümet Sözcüsü'nden 'SWIFT' açıklaması