Ukrayna’ya saldıran Rusya’ya yönelik tedbirlere her geçen bir yeni ekleniyor. Bankalara yönelik yaptırımların yanı sıra çok sayıda iş adamı ve siyasetçinin hesapları donduruldu. En kritik yaptırım ise Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması. Euro bölgesindeki bir merkez bankasının yöneticisi bugün günü Reuters'e verdiği demeçte, Rusya'yı küresel SWIFT ödeme sisteminden çıkarma kararının birkaç gün içinde alınacağını söyledi.
İsminin açıklanmamasını isteyen merkez bankası başkanı, "SWIFT sadece bir zaman meselesi, çok kısa bir sürede karar verilecek" dedi.
Merkez bankacısı, "Yeterli mi? Hayır. Gerekli mi? Kesinlikle. Yaptırımlar ancak her iki taraf için de maliyetler varsa anlamlıdır ve bu maliyetli olacaktır" dedi.
SWİFT NEDİR?
Swift (Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği), bankaların hızlı ve güvenli sınır ötesi ödemeler yapmak için kullandıkları ve uluslararası ticaretin sorunsuz bir şekilde akmasını sağlayan ana güvenli mesajlaşma sistemidir. Bu ağ zaman içerisinde uluslararası ticaretin finansmanında temel mekanizması haline geldi. Sadece 2020 yılında Swift platformu üzerinden her gün yaklaşık 38 milyon işlem gerçekleştirildi ve trilyonlarca dolarlık anlaşmalar kolaylaştırıldı.
SWİFT'İN SAHİBİ KİM?
1970'lerde kurulan Swift, hizmeti kullanan binlerce üye kurumdan oluşan bir kooperatif. Merkezi Belçika'da bulunan bu platform, esas olarak üyelerine hizmet verirken yürütülen ticari anlaşmazlıklarda tarafsızlık ilkesini benimsiyor.
SWİFT YASAĞI NEDEN BU KADAR CİDDİ?
İngiltere Başbakanı Boris Johnson milletvekillerine yaptığı konuşmada, Swift'in dışında itilmesinin Rus ekonomisine zarar vereceğini söyledi. Zira Rusya’yla ilişkili olan sıradan finansal işlemlerin bankalar arasında doğrudan gerçekleştirilecek olması veya işlemlerin henüz çok yeni olan rakip sistemlere yönlendirilmesi maliyetlerde ciddi artışlara ve işlemlerin gecikmesine sebep olacaktır.
Fransa, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasından yana
Alman Hükümet Sözcüsü'nden 'SWIFT' açıklaması