FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Non-fungible token (NFT) piyasası yaz aylarından bu yana yükselişte. NFT’lerin satış hacmi 2021 yılının başında 74 milyon dolardan 41 milyar dolara ulaştı. Genel olarak dijital sanat eserlerine odaklanan NFT pazarındaki büyümeye karşılık 2020 yılında 50 milyar dolarlık sanat eseri satışı yapıldı. Dikkat çekici olan yalnızca NFT piyasasının boyutu değil, büyüme hızı. Bu da her yatırımcının temkinli olmasını gerektiriyor. NFT’ler yatırımcı bakış açısından bakıldığında, değerli mi?
NFT’lerin eğlence kısmı ile yatırım kısmını ayırmak oldukça önemli, çünkü herkes NFT alımlarına yöneliyor. Futboldan, sinemaya birçok sektör NFT alanında hamleler yapıyor. Bu tür NFT’ler, bu piyasanın yalnızca aşırı heyecanın hakim olduğu yönlerini gösteriyor. Aşırı heyecanlar da genellikle geldikleri hızda ortadan kayboluyor. Ancak Forbes’un haberine göre yatırım perspektifinden de NFT’ler gelip geçici görünüyor.
Tıpkı geçtiğimiz yıl Reddit gibi sosyal medya platformları üzerinden örgütlenen bireysel yatırımcıların başlattığı harekete benzer bir şekilde NFT’ler de ilgi görüyor. Borsa işlem platformu Robinhood’un hisse ve vadeli piyasa işlemlerini bir oyuna çevirmesi gibi NFT’ler de gerçek yatırımları oyun haline getiriyor. Birçok NFT ise sosyal medyada gördüğü ilgi üzerinden değer kazanıyor. Tüm bu nedenlerde NFT’ler alternatif bir yatırım sınıfı olarak geleceği parlak görünmüyor.
NFT’ler nedir?
NFT’ler kripto token’ların bir türü. Her bir NFT eşsiz olarak yaratılır ve bir dijital varlığa bağlanır. Bu dijital varlık bir müzik dosyası, video ya da görsel olabilir. Zaman zamanda bir tenis ayakkabısı gibi fiziki bir varlığı da temel alabilir. Kripto paraların temelindeki teknoloji olan blockchain teknolojisi, bir blockchain üzerinde gerçekleşen tüm işlemleri kayıt altına alır. Buna NFT işlemleri de dahildir. Blockchain gerçek dijital varlığı kayıtlarında saklamaz, yalnızca sahiplik kanıtını saklar.
Telif hakkı sahipleri ve NFT’lerin üreticileri dijital varlığı herhangi bir yerde depolayabilir. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre NFT’ler genellikle benzersiz bir dijital varlığın sahiplik kanıtı olarak tanımlanır. Bu nedenle de her NFT birbirinden farklıdır.
NFT’ler kripto paralara çevrilebilir, herhangi bir kripto para gibi alınabilir ve satılabilir. Ancak kripto paralar ve NFT’ler arasındaki ayrım, kripto paralardan birçok adet bulunabilirken, NFT’lerin biricik olmasıdır. Spekülatörler tarafından bu nedenle kripto paralar, NFT’lerden üstün görülür. Benzersiz olmaları nedeniyle NFT alım satımları, kripto paralara kıyasla daha zordur.
NFT işlem süreci
NFT’ler NFT pazarlarında alınabilir ve satılabilir. Bunun için tasarlanmış olan eBay benzeri platformlar bulunuyor. Birçok NFT ise açık artırma yöntemiyle satılıyor olsa da, sabit fiyattan alıcı bulan NFT’ler olabiliyor. Bazı NFT pazarları sanat, oyun, spor gibi özel alanlara odaklanıyor. Bazıları da her alandan NFT işlemlerine imkan tanıyabiliyor. Yeni bir NFT yaratmak isteyenler, bu pazarlarda işlemlerini gerçekleştirebilir. En büyük NFT platformu ise 2021 yılında %90 pazar payı kazanan OpenSea.
NFT’leri yaratmak ve NFT işlemleri yapmak için bazı ücretler bulunuyor. Bunlar arasında hesap açma ücreti, NFT yaratma ücreti ve satış ücretleri de yer alıyor. Eğer bir NFT yaratmak istiyorsanız, platformun ücret politikasını iyi bilmeniz gerekiyor. OpenSea’nin ocak ayında satış hacminin %8’ini işlem ücretleri oluşturdu. Genellikle satış fiyatının %10 ila %30’unu oluşturan telif ücretleri de, ilgili NFT ile ilgili her işlemde NFT’nin yaratıcısına gidiyor.
İşlem hacminde altcoinler Bitcoin ve Ethereum'u geride bıraktı
Fotoğraf işgalin en sıcak bölgesinde çekildi: Savaşın soğuk yüzü!