FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere’nin finansal düzenleme kurumu Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) ‘şimdi al sonra öde’ (BNPL) hizmeti sunan dört şirkete, tüketicilere yönelik “potansiyel zararların” tespit edilmesinin ardından sözleşmelerini değiştirme çağrısında bulundu. Düzenlemelere tabi olmayan BNPL şirketleri genellikle satış noktasında, faizsiz, kısa vadeli krediler sunarak, tüketicilerin giyim gibi perakende alışverişlerinde taksitli ödeme imkanı sağlıyor. BNPL pazarı 2020 yılında neredeyse 3 kat artışla 2,7 milyar sterline yükseldi.
Yükselişte korona virüs pandemisi nedeniyle alınan karantina önlemleriyle, birçok kişinin geçim sıkıntısı yaşaması da etkili oldu. Reuters’ın haberine göre FCA’dan yapılan açıklamada, “Clearpay, Klarna, Laybuy ve Openpay bizimle tam işbirliği içinde çalışıyor. İşbirliklerinden ve endişelerimize yönelik hamlelerinden memnuniyet duyuyoruz” dendi.
BNPL şirketleri düzenlemelere tabi olmasa da FCA İngiltere’nin tüketici hakları kanunları üzerinden şirketlere sözleşmelerini daha adil ve tüketiciler tarafından daha kolay anlaşılabilir hale getirmeleri konusunda baskı yaptı. Klarna, FCA’nın önerdiği değişiklikleri gerçekleştirdiğini açıkladı. Klarna İngiltere CEO’su Alex Marsh, “koşullarımıza yönelik herhangi bir tüketici şikayeti almadık ancak hizmetlerimizin geliştirilmesi için önerilere her zaman açığız” dedi.
FCA sektördeki tüm şirketleri tüketici koruma yükümlülüklerine uyum göstermesi gerektiğini açıkladı. Geciken ödemelerle ilgili kurallardan bir tanesi Clearpay, Laybuy ve Openpay’in isteksizce de olsa, ücret talep edilen tüketicilere bu ücretleri iade etmesine neden oldu. Laybuy daha adil, şeffaf ve kolay anlaşılabilir olması için sözleşmesini sadeleştirmek için büyük çaba gösterdiğini açıkladı.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Clearpay ise oldukça az sayıdaki müşterisinin yanlışlıkla gecikme ücreti ödemek zorunda kaldığını ve etkilenen müşterilere bu ücretlerin otomatik olarak iade edileceğini söyledi. Openpay ise açıklama yapmadı. FCA Eski CEO’su Christopher Woolard, 2021’in şubat ayında BNPL hizmetlerinin tüketicilere zarar verebileceğini ve bu durumun olabildiğince çabuk düzeltilmesi gerektiğini açıkladı.
İngiltere Maliye Bakanlığı ise BNPL hizmetlerini kapsayacak bir kanun tasarısı hazırlama sözü verdi. FCA’dan yapılan açıklamada, hükümetin şirketlere yönelik düzenleme kararı almasının ardından BNPL şirketlerine uygulanacak kuralların değerlendirileceği söylendi.
Dijital ödemelerde 3 kilit güvenlik önlemi
Bankacılık sektöründe yüksek maaş tartışması
Dünyanın en çok satan NFT koleksiyonu