Yazdır

Çiçek sektörü pazar kaybından endişe duyuyor

Tarih: 15 Şubat 2022 - 11:55

Isparta'da 45 günde beklenen karın 11 saatte yağması nedeniyle zarar gören çiçek seralarında yaşanacak rekolte kaybı, sektör temsilcilerini yurt dışı pazarları konusunda endişelendiriyor.

Kesme çiçek üretiminde önemli bir potansiyele sahip olan Isparta'da, geçen haftalarda etkili olan yoğun kar, çiçek seralarına da zarar verdi. Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, AA'ya "Isparta'daki yoğun kar nedeniyle yaklaşık 600 dönümlük sera çöktü. Bu seraların bir kısmında üretim vardı, bir kısmında ise bugünlerde dikim yapılacaktı" ifadelerini kullandı.

'Avrupa'ya ürün gönderemeyeceğiz'

12 ay boyunca çiçek üretimi yaparak, ürün tedariki sağlayabildiklerini söyleyen Başkan Yılmaz, kış döneminde Antalya gibi ılıman kentlerde, yaz döneminde de Isparta gibi daha az sıcaklıktaki illerde üretim yaptıklarını dile getirdi. Bu şekilde gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki müşterilere her zaman ürün gönderebildiklerini belirten Yılmaz, şu sözleri söyledi:

Antalya'da üretim sezonu bittikten sonra Avrupa'daki müşterilerimize Isparta'daki seralardan ürün gönderiyorduk. Antalya sezonu mayısta bitecek. Isparta'da çöken seralar nedeniyle haziran ve temmuzda büyük oranda Avrupalı müşterilerimize ürün gönderemeyeceğiz. Bu da devamlılığı sağlamak adına kötü oldu. Müşteriyi yakalamak çok zor, yıllarınızı harcıyorsunuz. Kendinize bağladıktan sonra ürünü 12 ay boyunca veremiyorsanız müşteri başka ülkeyi tercih ediyor. Şu anda en büyük endişemiz, yıllarca emek ve para harcanarak kazanılan müşterileri başka ülkelere kaptırmak.

Seralarda 125 milyon lira, ürün kaybında 20 milyon dolarlık zarar

İsmail Yılmaz, çiçek ihracatı açısından 2022 yılına iyi başladıklarını fakat yaz döneminde hedeflenen rakamlara ulaşamama endişesi taşıdıklarını söyleyen Yılmaz, "Çöken seralar nedeniyle ilk belirlemelere göre 125 milyon liralık bir zarar var. Ancak bizi en çok endişelendiren haziran ve temmuzdaki ihracat rakamları. Isparta'daki seraların fiziki yapısına 125 milyon lira harcanması gerekiyor. Haziranda pazara çiçek sunamayacağımızı düşünürsek en az 20 milyon dolarlık bir kayıp söz konusu" dedi. Yılmaz, Antalya'da da çok soğuk bir kış yaşandığına işaret ederek, bu durumun ürün miktarını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Normal şartlarda dönüm başına bin çiçek kesilirken, soğuk havalarda bunun 400'e kadar düştüğünü kaydeden Yılmaz, "Bu durum fiyatın yükselmesine neden oluyor. Fiyatın daha düşük, adedin daha yüksek olması üretici açısından daha faydalı" diye konuştu.

Çiçekçilerin 14 Şubat Sevgililer Gününe hazırlığı geceden başladı

 

Çiçek ihracatı 150 milyon dolara yaklaştı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cicek-sektoru-pazar-kaybindan-endise-duyuyor/1642783