Şu kritik günlerde Türkiye’de elektriğin maliyetini, sorumluluğunu üstlenecek kurum arandığını söylemek en doğru tespit olacaktır. Bugün yapılacak olan toplantı ise bunun ön hazırlığı gibi olacak. Zira dağıtım şirketleriyle yapılan toplantıda bu konu elbette ele alınacak, ama asıl mesele ihmal edilen yatırımlar, yapılmayan denetimler.
Bu sebeple ilgili taraflar bir araya gelip elektrik faturalarının insanımızı çarptığı bu dönemde Isparta benzeri yeni krizler yaşanmasının önüne geçmek için çaba sarf edecekler. Kışın kar, buz elektrik hatlarında sıkıntıya sebep olurken, yazın da sıcaklar nedeniyle aşırı yüklenme bakımsız ve denetimsiz elektrik dağıtım hatlarında sorunlara yol açabilir. Daha önce bir yaz böyle bir sorun da yaşadık.
Bugünkü toplantıdan elektrik faturalarında nasıl bir indirim yapılacağından ziyade nelerin görüşüleceğini işin uzmanından aldım.
1) Dağıtım şirketlerine esaslı bakım yapılması için talimat verilecek.
2) Yatırımların hızlandırılması ve yüklenilen yatırımların aksatılmaması söylenecek.
3) Arızalara zamanında müdahale edilmesi vurgusu yapılacak.
4) Yaşanan hadiselerin üzerine yenilerin eklenmemesi ve olumsuz algı oluşmaması için uyarılarda bulunulacak.
5) Sektör temsilcilerinin sorunları dinlenecek ve yaşanılan hadiseler için öneriler ve fikirler alınacak.
Dolayısıyla 21 dağıtım şirketiyle yapılacak toplantının boyutu biraz farklı. İhmal edilen, denetlenmeyen, hesap vermeyen enerji sektörünün buluşması olarak bakmak gerekir. Bu toplantıdan sonra elektrik faturalarına nasıl bir yöntemle indirim uygulanacağına yönelik ikinci bir zirve ise hükümet cenahında gerçekleşecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, konutlara getirilen kademeli tarifenin çözüm olmadığının, tartışmaları dindirmediğinin farkında. İşyerlerine gelen yüksek faturalar, vakıflar ve cem evlerine işyeri tarifesi uygulanması sebebiyle ortaya çıkan astronomik rakamlar adeta çok yönlü tartışmaların ipini çekmiş gibi oldu.
Enerji Bakanı Fatih Dönmez de bu gelişmeler üzerine, “Çeşitli sosyal kesimlerden indirimli tarifeden yararlanmaya dönük talepler geliyor. Esnaflarımız, küçük işletmeler, yine birtakım sivil toplum kuruluşlarından gelen talepler var, hepsini değerlendiriyoruz” açıklamasını yaptı. Ama değerlendirmek pek kolay olmayacak. Zira halihazırda ürettiğimiz elektriğin yaklaşık yüzde 55’i ithal kaynaklı. Kamunun sırtında yüksek oranda sübvanse edilmiş doğal gaz faturaları varken, şimdi elektriğin de büyük oranda sübvanse edilmesi gündemde. Başka türlü faturaları düşürme şansı yok.
Ayrıca yakın zamanda yerli kaynaklardan baz güç elektrik üretecek santrallerin de devreye girmesi söz konusu değil. En yakını Akkuyu Nükleer Santrali’nin ilk hizmete girecek üniteleri. Ancak nükleer yıllık artan tüketim ihtiyacını karşılamaya yetecek. Şayet kuraklık devam eder, barajlardan faydalanma imkânı zayıflarsa enerji krizi yeniden farklı şekillerle karşımıza çıkacaktır.
GÜNTAY ŞİMŞEK'İN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Bakan Dönmez: Temel sorun elektrik üretim maliyetleri
Elektrik faturası ödemelerinde süre uzatıldı
Bir mağduriyet hikâyesi: Elektrik faturasındaki detaya dikkat!