Kuveyt’te uzman yoga eğitmeni İman el-Huseynan'ın planladığı yoga kampı milletvekilleri ve İçişleri Bakanlığı arasınd tartışmalara yol açtı. Kamp, Instagram'dan yapılan ‘Kuveyt çölünde özel yoga gezisi’ paylaşımıyla duyuruldu.
El-Huseynan’ın ‘Kendini keşfet ve yeni yılı iyimserlikle, sevgi ve güzellikle dolu kalple karşıla’ sözleri sosyal medya platformlarında başlıca tartışma konusu oldu.
Yoga şerita uygun değil tartışması
Kuveyt Ulusal Meclisi'nden bir milletvekili, yoga eğitmeninin geziyi duyurmasından saatler sonra Twitter'dan yaptığı paylaşımda daveti kınadı. İçişleri Bakanlığı'nı duruma müdahale etmeye ve kampı engellemeye çağırdı. Millekvekili Hamdan el-Azmi’nin paylaşımında şu cümleler yer aldı:
Iraklı birinin sadece 25 dinar için, arazinin ortasında kızlara yoga gezisi düzenlediğine dair söylentiler tehlikelidir. Muhafazakar toplumumuzdaki bu türden gereksiz uygulamaları durdurmak için bir an önce harekete geçilmesi ve lisans verenlerden bir an önce hesap sorulması için İçişleri Bakanı’nı göreve çağırıyoruz.
Kuveyt İçişleri Bakanlığı da öz konusu talebe yanıt verdi. Yerel medyaya göre Twitter’da yogayı destekleyen ve karşı çıkanlar arasında yaşanan bölünme nedeniyle etkinliği yasakladı. Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı haberde açıklamalarda bulunan Kuveytli yazar Dr. Sacid el-Abdali, yasakla ilgili şunları söyledi:
Hukuk açısından tarafsız bir şekilde konuşalım. Milletvekili Hamdan Al-Azmi'nin durdurulmasını talep ettiği yoga kursunu etkileyen yasal ihlaller neler? İçişleri Bakanlığı buna yanıt verdi mi? Bu, yorumlardan uzak, bilgili birinin yanıt vermesi gereken tarafsız bir soru.
Kuveytli Twitter kullanıcısı olan Mariam Al-Maraghi ise yoga yasağı kararından sonra Twitter’da popüler olan ‘#Kuveyt’te vesayete karşı’ etiketiyle paylaştığı tweetinde şunları dedi:
Dün Noel ağacı kaldırıldı, oryantal dans yasaklandı, sosyal medya platformları kapatıldı, askeri tesislere girmek için peçe zorunlu tutuldu ve sergiler kapatıldı. Bugün ise yoga yasaklanıyor. Vesayetin toplum üzerindeki tehlikesinin çok geç olmadan farkına varmalıyız.
Başka bir kullanıcı ise söz konusu paylaşıma cevaben Kuveyt anayasasının 2. maddesini paylaşarak “Devletin dini İslam'dır ve İslami Şeriat önemli bir yasama kaynağıdır” dedi. “Bunu beğenmeyen ülkeyi terk eder” şeklinde konuştu.
Bir başka Twitter kullanıcısı da milletvekili El-Azmi’ye yönelik mesajında “Allah mükafatını versin Hamdan kardeşim. Dinine bağlı olmanın elinde kor ateşi tutmak gibi olduğu bir dönemdeyiz. İyiliği emredip kötülükten sakındırmak dinimizin esaslarındandır” dedi.
Netflix'ten sonra bir kurban daha
Kuveyt’te yasaklardan bir diğeri de Netflix. Kuveytli bir avukat birkaç gün önce hükümete çağrıda bulunarak ahlaki çöküntüye sebep olduğu iddiasıyla ‘Friends and Dearest’ filminin gösterildiği ABD’li Netflix film ve dizi platformunun ülkede yasaklanmasını talep etti. Davaya bakan mahkeme karar oturumu için 25 Mayıs tarihini belirledi.
Avukat, ilgili platforma çalışma iznini veren kurumlar olan Bilgi ve İletişim Bakanlıkları ile İletişim ve Bilgi Teknolojileri Düzenleme Kurumu hakkında da dava açtı.
Yabancı İnsanlar filminin Arapça versiyonu olan Sahabeler ve Sevdiklerim filminin farklı dillerde gösterimi de bir süre önce rekor sayıya ulaşmış ve Arapça versiyonu tartışmalara neden olmuştu. Başrollerini Mona Zaki, İyad Nassar, Adel Karam, Nadine Labaki, Diamond Abboud ve George Kabbaz'ın paylaştığı filmin yönetmenliğini Wissam Samira üstlenmişti.
Kuveyt, Irak uçuşlarını askıya aldı
Taliban'dan kadınlara yönelik yeni kısıtlamalar
Rahatlama mı komplo teorisyenliği mi: Yoga