Yazdır

Japonya gevşek para politikasına devam edecek

Tarih: 04 Şubat 2022 - 14:25

Avrupa ve ABD'deki faiz sinyalleri sonrası gözler Japonya'ya çevrildi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kuroda, para politikasında genişlemenin devam etmesi gerektiğini belirtti.

ABD ve ECB tarafındaki şahin politika sinyalleri devam ederken, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda BoJ'un da benzer adımlar atması gerektiği yönündeki görüşlere yanıt verdi.

Japonya'daki enflasyonun diğer ülke ekonomileriyle karşılaştırıldığında oldukça düşük olduğunu belirten Kuroda, BoJ'un ultra gevşek para politikasını sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

"Ekonomiyi desteklemek için güçlü parasal gevşeme devam ettirilmeli"

Kuroda konuşmasında, "Japonya'da nominal ücretler çok fazla yükselmedi. Ücretler fiyatlarla birlikte artmadıkça enflasyonun bizim yüzde 2 hedefimize sürdürülebilir şekilde ulaşmasını beklemek zor. Ekonomiyi desteklemek için güçlü parasal gevşemeyi devam ettirmek, istikrarlı ücret ve fiyat büyümesinin üretilmesine yardım etmek önemli" dedi.

"Olağanüstü bir adım olduğunun bilincindeyiz"

BOJ'un ETF (borsa yatırım fonu) alımları konusundaki eleştirilere de cevap veren Kuroda, BOJ'un ETF alımlarının diğer merkez bankalarının atmadıkları olağanüstü bir adım olduğunun bilincinde olduklarını, bu adımın piyasaları istikrarlı tutmakta etkili olduğunu belirtti.

Kuroda, "Biz ETF alımını piyasaların risk algılamalarının aşırı arttığı dönemlerde yaptık ve gereksiz olduğunu gördüğümüzde alımları erteledik" diye konuştu.

Avrupa Merkez Bankası'ndan sürpriz yok

 

İngiltere Merkez Bankası faiz oranını yükseltti

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/japonya-gevsek-para-politikasina-devam-edecek/1640313