FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’liler şimdi al sonra öde (BNPL) isimli ödeme metodunu hızla benimsiyor. Cornerstone Advisors tarafından yapılan araştırmaya göre BNPL yönetimini kullanan Z kuşağı bireylerin yüzdesi 2019 ve 2021 yılları arasında altı kat büyüdü. Y kuşağının BNPL kullanımı da aynı dönemde iki kat yükselerek %41’e çıktı. X jenerasyonunda kullanım üç kat artış gösterdi. Baby Boomer’lar dahi BNPL hizmetlerini kullanmaya başladı. Toplamda tüketiciler 2021 yılında BNPL hizmetini kullanarak yaklaşık 100 milyar dolarlık perakende alışverişi yaptı.
Bu rakam 2020 verilerinin dört katı oldu. Forbes’un haberine göre BNPL hizmetinin kredi kartı hacmini erittiğine yönelik raporlar var. Bu sektör gözlemcilerinin kredi kartlarının sonunun yaklaştığına dair ilk çağrıları da değil. Buna rağmen Nilson Report’a göre ABD’de Mastercard ve Visa kredi kartlarının en büyük 100 sağlayıcısında 2021’in ilk yarısında alışveriş hacmi 1,492 trilyon dolara ulaştı. Bu rakam ise 2020’nin ilk yarısına kıyasla %22’lik artışa işaret etti.
Bazı kart sağlayıcıları da aynı dönemde etkileyici getiriler elde eti. Bunların en büyüklerinden Chase 111 milyonun üzerinde kartıyla %14 yükseliş gerçekleştirdi. Apple’ın kartının ardındaki isim Goldman Sachs’ın sağladığı kartlar da %48 artışla 2021’in ilk yarısını 5,2 milyar dolarlık ödenmemiş kart borcuyla kapattı. Büyüme görenler yalnızca geleneksel bankalar olmadı. Upgrade isimli şirket bir önceki yıla kıyasla %678 yükselişle 217 bin yeni kart sağlayarak, ilk 50’ye girmeyi başardı.
Peki kredi kartlarının sonunun geldiğini savunanlar neyi gözden kaçırıyor? Gözden kaçan noktalardan bir tanesi jenerasyon değişimleri. 2013 yılında en ileri yaştaki Y kuşağı üyesi 30 yaşındaydı. Bugün bu jenerasyon 26 ila 41 yaş aralığını temsil ediyor. Bu nedenle bu bireylerin o dönemdeki kredi notları, kart sağlayıcılar için yeterince çekici görünmüyordu. Bu nedenle bu grup o dönemde banka kartlarına yönelmiş olsa da, şimdi kredi kartı harcamaları pazarı yükseltiyor.
İkinci nokta ise ekonomik koşullar. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre 2008 finansal krizinin patlak verdiği dönemde, ekonomik koşullar oldukça elverişsizdi. Tüketicilerin azalan kredi kartı harcamaları ve borç seviyeleri de bu sürecin etkilerinden biri oldu. Tamamen ekonomik koşullardan kaynaklanan kredi kartı harcamalarındaki azalmalar, elbette kredi kartlarının sonunu getirmedi.
Tıpkı bazı gözlemcilerin 2013 yılında banka kartı harcamalarındaki yükseliş trendini, kredi kartlarının sonu olarak yorumlaması gibi, bugünün BNPL savunucuları da bu hizmetin uzun vadeli etkilerini hatalı okuyor. Capital One Kurucu Ortağı Nigel Morris, “BNPL kalıcı olacak. Dijitalleşmeye yönelik bitmeyen bir trend var bu yükselmeye devam edecek. Ancak birçok kişinin BNPL’nin kredi kartlarını yerle bir edeceğine yönelik düşünceleri aşırı” dedi.
Buna rağmen kredi kartı sağlayıcıların rahat bir nefes alması için henüz erken, bunun nedeni ise BNPL’nin bir ödeme yöntemi olduğu kadar, bir müşteri kazanma aracı da olması.
Milyarderlerin bankası ABD macerasına hazır
Londra’nın fintek patlamasının bedelini kim ödüyor?
Elliot ve Vista'dan 13 milyar dolarlık satın alım