Çin, 2021 yılında dünya çapında en ileri teknolojiye sahip ve en büyük ölçekli 5G ağını kurarak dijital ekonominin gelişmesi konusundaki fırsatların yakalanması için iyi bir temel hazırlamış oldu. Veriler, önceki yıl Çin’in dijital ekonomisinin kilit endüstrilerinin katma değerinin GSYİH’daki oranının yüzde 7,8’e çıktığını gösteriyor. Kısa süre önce yayımlanan 14. Beş Yıllık Plan’ın dijital ekonomiyi geliştirme programında 2025’e kadar dijital ekonominin kilit endüstrilerinin katma değerinin GSYİH’daki oranının yüzde 10’a çıkarılması hedefi ortaya koyuldu.
Sanayi ve Bilişim Teknolojisi Bakanlığı Bilişim ve Telekomünikasyon İdaresi Başkanı Zhao Zhiguo, basın toplantısında altyapı tesisleri inşasında kaydedilen atılımı şöyle anlattı: Geçen yıl ülke genelinde 654 bin 5G baz istasyonu hizmete girdi. 5G özelliğine sahip cep telefonlarının sayısı 518 milyonu buldu. 5G teknolojisi, madencilik, demir-çelik ve elektronik gibi önemli endüstrilerde uzaktan ekipman kontrolü ve kalite kontrolü gibi 20 uygulamada yaygın olarak kullanılıyor.
Çin’de geçen yıl dijital ekonomi alanındaki kilit teknolojilerde de önemli ilerlemeler kaydedildi. Bu konuda bir değerlendirme yapan Sanayi ve Bilişim Teknolojisi Bakanlığı Başmühendisi Tian Yulong ise Çin’in büyük veri, bulut bilişim ve blokzincir alanlarında inovasyon açısından gözle görülür avantajlara sahip olduğunu aktardı. Tian, Çin’in ayrıca 5G mobil iletişim teknolojisi, ekipmanı ve uygulamaları açısından dünyada başı çektiğini ve entegre devreler ile yazılım açısından da önemli sonuçlara ulaştığını ifade etti.
2 binden fazla proje hayata geçirildi
Verilere göre, Çin’in yazılım bilgi teknolojisi hizmetlerinin geliri geçen yıl yüzde 17,7 arttı. Akıllı üretim ekipmanı endüstrisi de hızla büyüdü. 3D baskı ekipmanlarının üretimi, yıllık bazda yüzde 27,7 arttı. 5G+Endüstriyel İnternet alanında da 2 binden fazla proje hayata geçiriliyor.
G20 gibi çok taraflı mekanizmalar aracılığıyla dijital ekonomide uluslararası işbirliğini de güçlendiren Çin, dijital alanda, veri güvenliğinde ve siber güvenlikte kurallar oluşturulması çalışmalarına ve ilgili işbirliğine aktif olarak katılıyor. Ülkedeki dijital işletmelerin uluslararası pazara girmesini de teşvik ediyor.
Tian Yulong, 14.Beş Yıllık Plan’da öngörülen taleplere göre Çin’in dijital ekonominin reel ekonomiyle kaynaşmasını hızlandıracağını, dijital ekonomi yönetişim sistemini iyileştireceğini, yeni nesil bilişim teknolojileri geliştirerek geleneksel endüstrilere güç katmanın yanı sıra yeni endüstriler ve modeller keşfedeceğini vurguladı.
“Çin ekonomisinin faiz indiriminden daha fazlasına ihtiyacı var”
Omikron, Euro Bölgesi genelinde büyümeyi yavaşlattı
Rus piyasalarında kayıplar artıyor