Bu da ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin BM’ye bağlı kuruma uzun vadeli desteği hakkında şüpheler uyandırıyor.
Reuters’ın haberine göre, DSÖ’nün sürdürülebilir finansman çalışma grubu tarafından sunulan 4 Ocak tarihli teklif, üye ülkelerin yıllık aidatının arttırılmasını öngörüyor.Bu planın, DSÖ’nün bir krize erken müdahale etme kapasitesinin sınırlarını gösteren, korona virüs salgınının teşvik ettiği geniş bir reform sürecinin parçası olduğu biliniyor.
ABD’li yetkililer Reuters’e verdikleri demeçte, ABD hükümetinin reforma karşı olduğunu çünkü DSÖ’nün Çin’den gelenler de dahil olmak üzere gelecekteki tehditlere karşı koyma kabiliyeti konusunda endişeleri olduğunu söyledi. ABD bunun yerine, sağlıkla ilgili acil durumların önlenmesi ve kontrolünü finanse edecek, doğrudan bağışçılar tarafından kontrol edilecek ayrı bir fon oluşturulması için bastırıyor.
Görüşmelere katılan ancak medyaya konuşma yetkileri olmadığı için isim vermeyi reddeden dört Avrupalı yetkili, ABD’nin DSÖ’nün reform planına muhalefetini doğruladı.
ABD yönetimi ise henüz konuyla ilgili açıklama yapmadı.
4 Ocak tarihli teklif, üye devletlerin zorunlu aidatlarının 2024 itibariyle kademeli olarak arttırılarak, 2028’e kadar kurumun 2 milyar dolarlık çekirdek bütçesinin yarısını karşılamasını öngörüyor. DSÖ’nün temel bütçesi, salgınlarla mücadeleyi ve dünya çapında sağlık sistemlerini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Öneride ayrıca, tropikal hastalıklar ve grip gibi belirli küresel zorlukların üstesinden gelmek için yılda yaklaşık 1 milyar dolar ek fon sağlanması da yer alıyor.
Sputnik V aşısının burun spreyi çıkıyor
Omikron'da 'süper bağışıklık' müjdesi!