Yazdır

Teknoloji ve finansta şirket alımlarına yön verecek 5 trend

Tarih: 21 Ocak 2022 - 16:44

Küresel pandemi birçok yükselen teknolojinin benimsenmesini hızlandırdı. Fintek şirketleri hızla yaygınlaşırken, elektrikli araçların popülerliği de artıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elektrikli araçlardan, milyarderleri uzaya götüren teknolojilere 2022’de teknoloji sektöründe şirket birleşme ve satın alımlarına yön verecek 5 trendi derledik.

1. Sorunlu tedarik zincirleri anlaşmalara yön verecek

Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi teknolojilerinde 2022 yılında yüksek miktarda anlaşma aktivitesi görülecek. Geçtiğimiz yıl pandemi teşvikleriyle yükselen tüketici talebi ve uluslararası sınırların kapalı olması nedeniyle ürünlerin dolaşımında sorunlar yaşandı.

Tedarik zinciri platformu Quincus CEO’su Jonathan Savoir Forbes’a yaptığı açıklamada, “perakendeciler, üreticiler ve gıda şirketleri riskleri görüyor” dedi. Devamında, “gecikmeler perakende operasyonlarına zarar veriyor. Bu da yatırım ve şirket alımlarını hızlandıracak” ifadesini kullandı. Penske Logistics ve DHL gibi dev lojistik şirketleri, tedarik zinciri alanında yazılım ve donanım hizmeti veren şirketlerle işbirlikleri ya da satın alımlar üzerine yoğunlaşacak. Ancak anlaşmalar lojistik ve nakliye sektörüyle sınırlı olmayacak.

Procter & Gamble gibi tüketici ürünleri şirketleri, gıda ve tarım stratejisi şirketleri Nestlé, Dole Food and Del Monte Foods gibi şirketler de yatırımlarını ve şirket alımlarını artıracak. Savoir, “tüm bunlar tedarik zincirlerini geliştirmek ve veri paylaşımı platformları inşa etmekle ilgili” dedi.

2. Elektrikli araç pazarında konsolidasyon

Ticari elektrikli araçların ve bununla ilişkili teknolojilerin üreticileri, 2022 yılında önemli ölçüde sermaye elde edebilmek için özel amaçlı satın alım şirketleriyle (SPAC) birleşmeleri değerlendirecek. Elektrikli araç pazarında büyüme, yakın zamanda ABD’nin altyapı paketine dahil edilen 7,5 milyar dolarlık elektrikli araç şarj teknolojiyle de tetiklenecek. Bu alanda faaliyet gösteren ve bu yıl SPAC birleşmesi planlayan şirketler arasında lityum batarya geri dönüşüm şirketi Bettery Resources ve Çin merkezli PIX Moving de var.

Teknolojisini 2022 yılında elektrikli araçlarda kullanmayı planlayan dokunmatik ekran üreticisi SigmaSense de 2023 yılında gelir elde etmeye başladığı takdirde bir SPAC birleşmesini değerlendirecek. Şirket yakın zamanda 30 ila 40 milyon dolarlık bir fonlama turu planlıyor. Ticari elektrikli araç üreticilerinin, geçtiğimiz kasım ayında Rivian’ın başarılı halka arzının ardından, bu alana yönelmesi beklense de SPAC şirketleri için öngörülen adaylar arasında daha düşük hızlı ve daha küçük şirketler var.

3. Şimdi al sonra öde (BNPL) sektöründe büyüme

Şimdi al sonra öde (BNPL) sektörüne yönelik ilgi hızla yükseldi. Birçok uzman ve sektör katılımcısı bu ilginin 2022’de de devam etmesini bekliyor. BNPL hizmetleri müşterilerin taksitli alışveriş yapmasına imkan tanıyor. Taksitlere faiz uygulanmıyor ve kredi değerlendirmesi yapılmıyor. Bu ödeme seçeneğiyle yapılan harcamaların Juniper Research tarafından yapılan araştırmaya göre 2026 yılında dört kat artarak 995 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu alanda önde gelen dört küresel şirket var: ABD merkezli Affirm, Avusturalya merkezli Afterpay, İsviçre’nin Klarna’sı ve Avusturya merkezli Zip. Bunlar dışında birçok diğer oyuncu da bulunuyor. BNPL pazarının e-ticaret alanı dışında da yaygınlaşması bekleniyor. Satın alımlarda büyük şirketlerin dikkatini çeken hedefler arasında ABD merkezli Sezzle, Avusturalya merkezli Openpay ve Yeni Zelanda merkezli Laybuy bulunuyor.

Klarna ve Affirm ise JPMorgan Chase, Citi, Capital One, Citizens Bank gibi büyük bankalarla birlikte potansiyel alıcılar olarak görülüyor. Facebook (Meta), Google ve Amazon gibi büyük teknoloji şirketlerinin de bu alanda konsolidasyona dahil olacağı düşünülüyor. 2022 yılında BNPL hizmetleri daha katı düzenlemelerle karşı karşıya kalabilir. ABD’de Tüketici Finansal Koruma İdaresi Affirm, Afterpay, Klarna, PayPal ve Zip’e yönelik bazı soruşturmalar başlattı.

Düzenleyiciler tüketicilerin aşırı borçlanmasından endişeli. Bu nedenle 2022 yılında BNPL hizmetlerinde limitler, ödenmeyen taksitler için ücretlendirme ve kredi ajanslarına raporlama gibi zorunluluklar gelebilir.

4. Uzay ve teknoloji

Devam eden teknolojik gelişmeler, 2021 yılının tarihe geçen gelişmelerinin ardından uzay sektöründe büyümeyi tetiklemeye devam edecek. Geçtiğimiz yıl Blue Origin ve Virgin Galactic ilk uzay turizmi yolculuklarını gerçekleştirirken, SpaceX başarılı bir misyon tamamladı. NASA ise Perseverance’ı Mars’a indirdi. Morgan Stanley’nin uzay ekibi yaklaşık 350 milyar dolarlık küresel uzay sektörünün, 2040 yılında 1 trilyon dolara ulaşabileceğini düşünüyor.

2021 yılında aynı zamanda birçok uzay şirketinin SPAC birleşmeleri aracılığıyla halka arzını gerçekleştirdiğine tanıklık ettik. Bu aktivitenin 2022 yılında da aynı hızla devam edip etmeyeceği henüz belirsiz. Geçtiğimiz ay uzay teknolojisi şirketlerini hedef alan SPAC şirketi Deep Space Acquisition I, 210 milyon dolarlık bir halka arz başvurusu gerçekleştirdi. Sektörde SPAC birleşmeleri devam ettiği takdirde, sektörde bir konsolidasyon gerçekleşebilir.

Giderek daha fazla teknolojinin uzay operasyonlarına entegre edilmesi bekleniyor. Uzay ve savunma müşterileri giderek daha fazla WiBotic’in ürünlerini ve teknolojisini kullanıyor. WiBotic ise yaklaşık 6 milyon dolarlık NASA kontratıyla Astrobotic ile işbirliği içerisinde.

5. Oyun pazarı

Yatırımcılar oyunlara yönelik ilgideki artışın farkına vardı ve piyasaya yönelen sermaye, şirket alımlarını tetikledi. Devasa piyasa fırsatı belki de en büyük çekici unsur. Newzoo 2021’in küresel oyun pazarının yaklaşık 180,3 milyar dolar gelir elde ettiğini tahmin ediyor. Mobil oyunlar 93,2 milyon dolar gelir sağlarken, konsol oyunları 50,4 milyar dolar, PC oyunları ise 36,7 milyar dolar gelir elde etti. Mobil oyunlar da konsolidasyon için hazır görünüyor, zira diğer oyunlara kıyasla bu oyunlara erişmek daha kolay.

Yeni bir oyun inşa etmektense bu varlıkları satın almak zamandan ve paradan kazandırıyor. Bu ayın ilk döneminde Microsoft, Activision Blizzard ve şirketin tüm PC, mobil ve platform oyunlarını 68,7 milyar dolara satın alacağını açıkladı. Mobil oyun geliştiricisi Zynga da geçtiğimiz hafta, Take-Two Interactive’e 12,7 milyar dolara satışının gerçekleşeceğini duyurdu. Bir başka muhtemel hedef de İsrail merkezli Moon Active. Şirket Coin Master gibi popüler oyunlara sahip.

Kasım ayında Moon Active 300 milyon dolarlık bir fonlama turunun ardından 5 milyar dolar değer ulaştı. INK Games CEO’su Robert Towles, “oyun alanında rekabetçi olmak istiyorsanız ve büyümeyi hedefliyorsanız, küçük şirketleri satın almak oldukça mantıklı” dedi.

Facebook ve Instagram’dan NFT adımı

 

Sohbet geçmişi Android’den iOS'a aktarılabilecek

 

Bankaların 2022 için 3 iklim hamlesi

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/teknoloji-ve-finansta-sirket-alimlarina-yon-verecek-5-trend/1636365