2019'un son günlerinde hayatımıza giren Koronavirüs (Kovid-19) son dönemde Omikron varyantı ile gündemde.
Önceki versiyonlara göre daha bulaşıcı olan Omikron'un yayılması ile koronavirüste görülen semptomlar da değişiyor.
İngiltere'den gelen son haber Omikron'da iki yeni semptoma işaret ediyor. İngiliz Mirror gazetesinde yer alan habere göre, sağlık uzmanları Omikron ile enfekte olup kusma ve mide bulantısı ile karşı karşıya kalan kişi sayısında bir artış görüldüğünü belirtiyor.
Aralık ve Ocak ayları arasında varyantı inceleyen araştırmacılar bunun virüsü kaptığınıza işaret edebileceğini ancak mutlaka koronavirüse yakalandığınız anlamına gelmediğinin altını çiziyor.
Söz konusu semptomun diğer pek çok rahatsızlığın sonucu olabileceğini işaret eden uzmanlar, virüsün üst solunum yollarına saldırdığını gösterdiğini belirtiyor.
CDC SEMPTOMLARI GÜNCELLEDİ
ABD merkezli Hastalık Kontrol Merkezleri (CDC) de Mide bulantısı ve kusmayı Koronavirüs belirtileri arasında gösteriyor.
Omikron varyantının baskın tür olması sonrası listeyi güncelleyen CDC'ye göre, Kovid-19'da en çok görülen semptomlar şöyle...
Ateş veya titreme
Öksürük
Nefes darlığı veya nefes almada zorluk
Tükenmişlik
Kas veya vücut ağrıları
Baş ağrısı
Yeni tat veya koku kaybı
Boğaz ağrısı
Tıkanıklık veya burun akıntısı
Mide bulantısı ya da kusma
İshal
DAHA BULAŞICI AMA DAHA HAFİF!
Öte yandan ilk bulgular Omikron'un Delta ve Wuhan versiyonlarına kıyasla daha bulaşıcı ancak daha hafif olduğu yönünde.
Omikron varyantının daha düşük şiddette seyretmesi hem bu varyantın özelliklerine, hem de aşı ve enfeksiyon sayesinde artan bağışıklığa bağlanıyor.
Londra'daki Imperial College'da yapılan analizler, Omikron mutasyonlarının onu Delta varyantına göre daha hafif bir virüs haline getirdiğini gösteriyor.
Korona virüse karşı hiçbir bağışıklık olmaması halinde, delta varyantına kıyasla Omikron varnatında hastanenin acil servisine başvurma ihtimali yüzde 11 daha az. Ancak aşı ve enfeksiyon seviyesi yükseldiği için bu durum artık daha az kişi için geçerli.
Nüfus içinde gelişen bağışıklık durumu da gözetildiğinde, Omikron enfeksiyonu ile hastaneye yatma riski yüzde 25-30 düzeyinde azalırken, hastanede bir günden fazla kalma riski de yüzde 40 düşüş gösteriyor.
Imperial College araştırmasını yürüten ekipten Prof. Neil Ferguson, bunun "bir ölçüye kadar iyi Haber" olduğunu söylüyor. Ancak bu düşüşün modellemede büyük bir değişiklik yaratacak düzeyde olmadığını belirterek, Omikron'un hızlı yayılması nedeniyle hastaneye başvuran kişi sayısının hala yüksek seyredebileceği ve bunun sağlık servisi üzerinde baskı oluşturabileceği uyarısında bulunuyor.
Omikron çocuklarda niçin artıyor?
Pfizer CEO'su: Omikron 'son' olabilir