FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’nin mesajlaşma uygulamalarının ödeme hizmetlerini entegre etme yarışında, beklenmedik bir şampiyonluk adayı ortaya çıktı. Kaliforniya merkezli küçük ölçekli mesajlaşma uygulaması Signal, anonim dijital ödeme özelliğini test ediyor. Bu özellik ise düzenleyicilerin tüm korkularını bünyesinde barındırıyor. Mesajlaşma uygulamaları üzerinden para kazanmak, henüz tam anlamıyla sonuca ulaşmış değil.
Adını yakın zamanda Meta olarak değiştiren Facebook, 2014 yılında popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı 19 milyar dolara satın aldı. Ancak henüz uygulamadan gelir elde etmiyor. Gelecekte de reklamların ve e-ticaret işlemlerinin uygulama üzerinden yapılabilmesi bekleniyor. WhatsApp’ın yalnızca Brezilya ve Hindistan’da uygulama içi ödeme özelliği var. Signal ise hiçbir zaman veri satmayacağını ve reklam almayacağını açıkladı.
Financial Times’ın haberine göre uygulama bu gelir kaynakları yerine kullanıcıların bağışlarıyla işliyor. Uygulama WhatsApp’ın geçtiğimiz yıl veri paylaşım politikasında başarısızlıkla sonuçlanan bir değişime gitmesinin faydasını gördü. Buna rağmen Signal’ın kullanıcı sayısı, WhatsApp’ın küresel kullanıcı sayısının yalnızca %2’si kadar. Uygulamaya eklenecek ödeme özelliği ise kullanıcı sayısını artırabilir.
Signal’ın projesi kullanıcılarının hesaplarına MobineCoin cüzdanlarını eşleştirme imkanı tanıyor. MobileCoin, kullanıcıların kimliğini ve gerçekleştirdikleri işlemleri gizli tutmak amacıyla tasarlanmış bir “gizlilik coin’i”. Bu özellik de Signal’ın gizlilik odaklı modeliyle oldukça uyumlu. Aynı zamanda hukuki yaptırım ve denetlemelere yakalanmadan para transferi gerçekleştirmek isteyen kişilerin ihtiyaçlarına da yanıt veriyor. Şimdilik proje büyük oranda endişe yaratmayacak kadar küçük. Oldukça yüksek volatiliteli bir kripto parayı kullanması da çekicilik kazandırmıyor.
CoinGecko verilerine göre MobileCoin’in fiyatı 2021’in nisan ayında 67 doların üzerine yükseldi ancak şimdi 10 doların altında işlem görüyor. finansgundem.com'un derlediği verilere göre bunun yanı sıra coin’i satın almak da kolay değil ve coin az miktarda işlem platformunda alınıp satılabiliyor. Ancak tüm bunlar ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) uygulamayı yakından izlemediği anlamına gelmiyor.
Mesajlaşma uygulaması Telegram, SEC’ten gelen tepkilerin ardından kripto planlarını rafa kaldırdı. Meta’nın kripto para projesi Diem de benzer bir şekilde düzenleyicilerden gelen engellerle karşı karşıya kaldı. Projenin lideri David Marcus ise şirketten ayrıldı. Signal’ın anonim ödeme özelliği, aynı zamanda kara para aklama karşıtı kurumlar tarafından da tepkiyle karşılanacak. Signal’ın CEO’su ve MobileCoin’in Danışmanı Moxie Marlinspike’ın şirketten ayrılması da projenin kısıtlı kalacağının sinyallerini veriyor.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Brian Acton, şimdi geçici olarak CEO rolünü üstlendi. WhatsApp’ın kurularından biri olan Acton, uygulamadan para kazanmak isteyen Facebook’la yaşadığı anlaşmazlığın ardından şirketten ayrıldı. Ticari büyüme bir öncelik değil. Bu nedenle düzenleyicilerin endişeleri yükselirken, Signal’ın rakipleri rahatlayabilir.
Bitcoin'de yükseliş: 43 bin doları aştı
İsviçre'de dijital para testleri başarıyla tamamlandı
Pakistan Merkez Bankası: Kripto paralar yasaklanmalı