FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çin bankaları geçtiğimiz ay devlet tarafından uygulanan kredi kotalarını karşılamak için yeni kredi vermek yerine düşük riskli finansal araçlar satın almayı tercih etti. Bu hamle ise bankacılar ve analistler tarafından, finans kurumlarının ülkenin yavaşlayan ekonomisiye yönelik endişelerini yansıtır nitelikte olarak değerlendirildi. Bir banka tarafından vaat edilen gelecekteki bir ödemeyi temsil eden bir araç olan bankacının kabulü genellikle kredi olarak sınıflandırılıyor.
Bu araçlar bankaların ödediği faiz oranlarını aralığın ikinci yarısında sıfıra yakın bir seviyeye düşürdü. 23 Aralık tarihinde %0,0007’yle rekor seviyede bir düşüş gerçekleşti. Bu rakam Çin bankalarının aynı dönemdeki %2,5’lik sermaye maliyetinin oldukça altında. Bu da bankaların düşük getirili finansal araçlarla para kaybetmeyi, yüksek faiz oranlarıyla kendi kredilerini vermeye tercih ettiklerini gösteriyor. Financial Times’ın haberine göre Çin Devlet Başkanı Xi Jinping yönetimi bankaların özellikle de küçük ve orta ölçekli işletmelere daha fazla kredi vermesini istiyor.
Kredilerin yoğunlaşmasının istendiği sektörler ise tarım ve yenilenebilir enerjiyle çalışan araçlar. Ancak bankalar Çin’in yavaşlayan ekonomisinin kredi müşterilerinin de kalitesini düşürdüğünü düşündüğü için bunu yapmak istemiyor. Kredi yetkilileri bankacının kabulü alımlarının yıl sonu kotalarına ulaşmak için en güvenli yol olduğunu söylüyor. Zhongyuan Bank yöneticisi, “ekonominin genelini desteklemek hayır diyemeyeceğimiz bir siyasi görev” dedi. Açıklamasının devamında, “bankacının kabulü alımlarından doğan zararlarımız, yetersiz şirketlere kredi vermekten daha düşük” ifadesini kullandı.
Şirketler ise bu araçları bir ödeme türü olarak kullanıyor. Bu finansal araçlar aynı zamanda açık piyasalarda da alınıp satılabiliyor. Kredi yetkilileri Xi’nin düzenleyici baskılarının emlak ve özel eğitim gibi sektörlerdeki en yüksek potansiyelli borçlanıcıları vurduğunu söyledi. Bu sektörlerde koşulların yakın zamanda düzeleceğine dair herhangi bir işaret de bulunmuyor. Zheshang Bank’ın ismini vermek istemeyen yetkilisi “otoriteler kötü borçları kontrol altında tutarak reel ekonomiye destek vermemizi istiyor” dedi. Açıklamasında, “mevcut koşullar altında bunu başarmamız zor” ifadesine yer verdi. Varlık yönetimi şirketi Loomis Sayles Analisti Bo Zhuang, “bu durum mevcut politikaların çözebileceği bir sorun değil” dedi.
Çin’in toplam sosyal finansmanı genellikle kredi arzının kapsamlı bir ölçütü olarak kabul ediliyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu alanda temmuz ile eylül ayları arasında bir önceki yıla kıyasla çift haneli düşüşler görüldü.
Bu durum ise hükümetin mortgage kredilerine katı kurallar getirerek emlak balonunu söndürme çabalarını yansıttı. Çin’in dev emlak geliştiricisi Evergrande Group ve diğer yüksek miktarda kredi kullanan emlak şirketi kredilerdeki çöküş nedeniyle iflasa sürüklendi. Merkezi ve yerel hükümet yetkilileri zorluk içindeki emlak alıcılarının ve geliştiricilerin arzını gerçekleştirdiği yatırım ürünlerini satın alan yatırımcıların itirazlarının sosyal istikrarı bozabileceğinden endişeli. Bu durum ise Çin’in merkez bankasının para politikalarında ılımlı bir değişimi beraberinde getirdi.
Küresel bankalar kripto alanına giriyor
Yatırımcılar metaverse donanımlarına akın ediyor