FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandeminin ardından Y Kuşağı yatırımcılarının tercihleri de değişiyor. Yıllardır dünyayı gezip anılarını paylaşımlarını Instagram gibi sosyal medya ortamlarında paylaşan ve artık 30 yaşın üzerinde olan Y Kuşağı bireyleri kalıcı mesleklere geçiş yaparak araba, ev ve eşya gibi harcamalara yönelmeye başladı. Bloomberg International yazarı Rachel Rosenthal’a göre pandemi sürecinde ofis ortamından evden çalışmaya geçiş süreci bu kuşaktaki bireylerin yetişkin harcamalarına yönelme ve düzenli bir hayat kurma dürtüsünü pekiştirdi.
Korona virüs pandemisinden kaynaklanan aksaklıklar tüketim mallarındaki hızlı fiyat artışlarının birincil tetikleyicisi oldu. Ancak Rosenthal’a göre, uzunca bir süredir ertelenmekte olan demografi kaynaklı harcama değişimi de etkilerini hissettiriyor. Ekonomi yazarı tedarik zincirindeki sorunların düzeltilmesinden ve pandemi teşviklerinin tükenmesinden sonra dahi harcama alışkanlıklarındaki bu değişimin enflasyonu destekleyecek nitelikte olabileceğini belirtiyor.
Rosenthal Y Kuşağı’nın bugüne kadarki harcama alışkanlıklarına dikkat çekti. Küresel finans krizinden sonra Y Kuşağı’na dahil bireyler öğrenci kredileri süresince ailelerinin bodrum katlarına yerleşmesiyle, evlilik planlarını ertelemesiyle ve çocuk yapmaya karar verseler dahi bu planlarını ertelemesiyle biliniyor. Gayrimenkul araştırma firması Apartment List’in analizlerine göre ABD’de 1981 ila 1996 arasında doğan Y Kuşağı bireylerin yalnızca %47,9’u 2020 yılında ev sahibiydi. 35 yaşında Y Kuşağı bireylerin %53’ü ev sahibi olurken, X Kuşağı ve baby boomer kuşağı bireylerde bu oran %60, bir öncesindeki kuşak içinse neredeyse %70’ti.
Birçokları için, evlilik ve çocuklar eninde sonunda gelen bir şeydir. Ancak pandemi Y Kuşağı’nda soğuk duş etkisi yarattı. Hızlıca birikimlere yönelen Y Kuşağı bireyleri sonunda uzun vadeli yatırımlara yönelmeye karar verdi. Y Kuşağı bireyleri geçtiğimiz yıl gayrimenkul kredisi ve yeni otomobil satın alma konusunda diğer yaş gruplarının önüne geçti.
Enflasyonu etkileyebilecek temel faktör sadece talep de değil. ABD’de 2019 yılında baby boomers’ları geride bırakan Y Kuşağı bireyleri Amerikan nüfusunun en kalabalık jenerasyonu haline geldi. Rosenthal yıllardır baskın olan makroekonomik temaların deflasyonel olduğuna dikkat çekiyor: yaşlanmak, daha az bebek yapmak ve otomasyon. Ekonomi yazarına göre bu dinamikler değişmese de yönlendiren kesim Y Kuşağı olduğundan çok daha yaygın bir harcama alışkanlığı görülebilir.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Kasım ayında ABD’de fiyat artışlarının en hızlı olduğu birinci kategori ürünler yeni araçlar (11,1), ikinci el otomobiller ve kamyon (%31,4) gibi büyük kalem harcamaları oldu. Bununla birlikte barınma harcamaları da %3,9 oranında arttı. 2019 yılında ise Y Kuşağı toplam harcamalarında konut ve ulaşıma kendinden önceki nesillerden daha fazla pay ayırdılar.
Büyük kalem harcamalarının maliyeti ABD dışında da yükseliyor. Çin'de emlak fiyatlarındaki artış, özellikle "ortak refah" doktrini üzerinden gelir eşitsizliği açıklarını kapatmayı amaçlayan hükümet için endişe verici seviyelerde. Singapur'da, Y Kuşağı’nın yüksek konut fiyatları konusundaki hayal kırıklığı bir seçim konusu haline gelebilirken. Yüksek konut maliyetlerine duyulan öfke, Almanya ve Kanada'dan Güney Kore ve Avustralya'ya kadar neredeyse tüm ülkelerde önemli bir sorun haline geldi.
Çin’deki ekonomik büyümeyi destekleyen 4 faktör
Alman ekonomisinde kalifiye iş gücü alarmı
2022’ye damgasını vuracak 10 ekonomi trendi