FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz yıla istidam kıtlığı damgasını vurdu. Yıllarca çalışan eksikliği çekmeyen şirketleri pandemi vurdu. Geçtiğimiz yıl 11 milyon açık pozisyon olmasına rağmen, bu işlerde çalışacak kişilerin bulunması zorlaştı. Donanımlı çalışanları çekebilmek için şirketlerin yapısal değişimler gerçekleştirmesi gerekti. Çalışanlar yüksek maaşlar, primler, uzaktan çalışma, esnek çalışma saatleri gibi teklifler sunuldu. Bu imkanlara rağmen, pozisyonlar açık kaldı.
Şirketlerin donanımlı çalışanları çekmek için sunduğu bir başka imkan da Bitcoin ve kripto paralarla maaş ödemesi oldu. 2021 yılında rekor üzerine rekor kıran dijital varlıklar, hem ABD’nin hem de dünyanın dikkatini çekti. Forbes’un haberine göre bazı kişiler için dijital varlıklara yatırım yapmak, yükselen enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) sorgulanan politikaları nedeniyle değer kaybeden dolara karşı bir koruma olarak görüldü. Ancak özellikle de gençler kripto paraları hayatlarında bir kez karşılaşacakları bir zengin olma fırsatı olarak görüyor.
Ağır öğrenim kredisi ödemeleri, yüksek kiralar ve enflasyondaki artışla yük altında kalan gençler, finansal kurtuluşu dijital varlıklarda arıyor. Maaşını dolar olarak alan çalışanlar, enflasyon yükselirken kayıp yaşıyor. Yakın zamanda ABD İstihdam İstatistikleri Bürosu tarafından açıklanan veriler de yükselen maliyetlerin altını çizdi. Eylül ayında tüketici fiyatları endeksi %5,4 yükseliş gösterirken, yükselişin oldukça hızlı gerçekleşmesi ABD hükümetinin sosyal güvenlik ödemelerin %6’lık yükselişe gitmesine neden oldu.
Bu artış ise son 40 yılın en büyüğü olarak gerçekleşti. 2021 yılında büyük bir zam almayan çalışanlar, enflasyon yükselmeye devam ettiği takdirde maaşlarının düştüğüne tanıklık edecek. Bu şirketlerin daha az maaş ödeyeceği anlamına değil, maaşların alım gücünün düşeceği anlamına geliyor.
Bu nedenle ödemelerde bir değişimin sinyalleri yükseliyor. Miami Belediye Başkanı Francis Suarez “%100 Bitcoin” olarak yapılan bir maaş ödemesini kabul edeceğini ve aynı zamanda kamu çalışanlarına da kripto paralarla ödeme imkanı sunacağını söyledi. New York’un Belediye Başkanı Eric Adams da benzer bir açıklama yaparak, çalışanlarına Bitcoin ve diğer dijital varlıklarla maaş ödemesi yapacağını ve göreve başlamasının ardından ilk üç maaşını Bitcoin olarak kabul edeceğini söyledi. Spor yıldızları Russell Okung, Odell Beckham ve Aaron Rodgers da en azından kısmi olarak kripto paralarla ödeme almak istediklerini açıkladı.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre uzaktan çalışma uygulamasının yaygınlaşmasıyla, çalışanlar dünyanın çeşitli yerlerinden çalışabiliyor.
Bu nedenle şirketler de ödemeleri gerçekleştirebilmek, vergi ve yerel düzenlemelerle uyumu sağlamak için üçüncü parti sağlayıcılarla işbirliği yapıyor. Bu konulara odaklanan Deel CEO’su Alex Bouaziz, işverenlerin çalışanlarına kripto paralarla maaş ödemesi yapmasının çözüm olabileceğini söyledi. Deel ödemeleri doğrudan banka hesaplarına ya da PayPal, Payoneer ve Revolv gibi dijital cüzdanlara ya da kişilere yapabiliyor. Ancak maaşını kripto para olarak almayı kabul edecek çalışanların, kripto paraların yüksek volatilitesini de göze alması gerekiyor.
Kripto paralarla maaş almak güçlü getiriler de sağlayabileceği gibi, büyük kayıplar da yaşatabilir. 2021 yılında Bitcoin fiyatı 67 bin dolara ulaşmasının ardından 30 bin doların altına indi. Düşüşün ardından yeniden toparlanma görüldü. Ethereum ise 1 Aralık tarihinde 4,800 dolarla yeni bir rekor kırdı. Ancak kripto paranın fiyatı yeniden 3,600 seviyesine geriledi. Aynı zamanda Bitcoin, Etereum ya da diğer kripto paralarla maaş ödemesi alan kişilerin vergilerinin de ödemenin yapıldığı günkü kripto para fiyatı üzerinden değerlendirilmesi gerekiyor. Kripto paraların geleceğine inanan, volatiliteye ve riske açık kişiler için Bitcoin ile maaş almak, yeni ve heyecan verici bir yöntem olabilir.
Bankacılığı dönüştüren 4 dijital hizmet
İngiltere'nin banka şubesi krizine çözüm
Pandemi hangi ilin ekonomisini nasıl etkiledi?