Son dönemde artan maliyetlerle baş etmeye çalışan çiftçiler bir taraftan da artan finansal yükün altında ezilmek istemiyor. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik,"Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Hazine ve Maliye Bakanlığımız ortak paydada anlaşarak bir tarım bankası kurulması sağlanmalıdır. Banka sadece tarımla iştigal eden kesimlere hizmet edecek şekilde kurgulanmalıdır" dedi.
Çelik, açıklamasında " İnsanların dövize, kripto paraya değil ülkemizin ve yarınlarımızın umudu olan çocuklarımızın geleceğine yatırım yapılması son derece önem arz etmektedir. Gıda tüketen herkesin sanat camiasından iş dünyasına kadar, tarıma gönül verenlerle tarım yapmak isteyenlere 84 milyon nüfusumuzun katılabileceği tarım bankasına yatırım yapmalarına davet ediyoruz. Dolayısıyla gerek üretici gerekse tüketici olarak 84 milyon insanımız bahsettiğimiz bu tarım bankasının doğal paydaşlarıdır" ifadelerine yer verdi.
Neden tarım bankası?
-Tarımsal faaliyet gösteren çiftçilerden şehir merkezlerinde ipotek ödemek üzere daire veya işyeri istenmeyecek. Bunların yerine köydeki tarlası kabul edilecek.
-Çiftçinin bağlı bulunduğu banka şubesinden bankamatik kullanmasını bilmiyor diye kendisine ortakmış gibi yüksek bir masraf kesilmeyecek hatta hiç çiftçinin parasına dokunulmayacak.
-Bankayla iş yapacaksa elindeki sigortalı hayvanı ipotek olarak sayılacak.
ÇİFTÇİNİN KURTARICISI TARIM SİGORTALARI
Bazı tarım ve gıda ürünlerinin ithalatına sıfır gümrük vergisi uygulaması uzatıldı