FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Libor skandalının etkilerinden kurtulmaya çalışan Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ın başı bir kez daha derde girdi. Deutsche Bank finans piyasalarında kur manipülasyonunu engellemek için tasarlanan önlemleri uygulamadığı gerekçesiyle Almanya’nın piyasa düzenleyicisi kurumu BaFin tarafından para cezasına çarptırıldı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Avrupa Birliği’nde euro kur belirleme mekanizması olan Euribor İngiltere’deki Libor sistemine benzer bir şekilde işliyor. Söz konusu mekanizmalar trilyonlarca dolarlık kredi ve türev ürünlerinin kur kıyaslama oranlarının tespiti için kullanılıyor.
BaFin’den yapılan açıklamada ise finansal piyasalarda “bütünlüğün ve güvenilirliğin” sağlanabilmesi için Deutsche Bank’ın Euribor ile ilgili verilerin sağlanmasında her zaman “etkili önleyici sistemlere, kontrollere ve politikalara” sahip olmadığı gerekçesiyle ceza verildiği belirtildi. Bafin’in Deutsche’den talep ettiği tazminat miktarı ise 8,7 milyon euro.
Financial Times’ın (FT) haberine söz konusu ceza Deutsche Bank’ın Libor’u manipüle etmek için çok sayıda çalışanıyla işbirliği yaptığının tespit edilmesi nedeniyle ABD ve İngiltere makamlarına 2,5 milyar dolar rekor tazminat cezasına çarptırılmasından yedi yıldan kısa bir süre sonrasında gerçekleşti.
Deutsche davayla ilgili temyiz hakkına sahip olmasına karşın “nihai yasal kesinlik” oluşturmak için para cezasını kabul ettiğini açıkladı.
Para cezası, Libor skandalının ardından daha fazla kur manipülasyonunu önlemek için getirilen yasayla ilgili olarak BaFin tarafından verilen türünün ilk ceza örneği. 8,7 milyon euroluk tazminat Deutsche Bank’ın kara para aklamayla mücadeledeki zayıflığı nedeniyle 2015 yılında altığı 40 milyon euroluk tazminatın ardından BaFin’in uyguladığı şimdiye kadarki en yüksek ikinci para cezası. FT’nin haberine göre BaFin’in talep etmeyi planladığı ilk tazminat miktarı ise başlangıçta açıklanan miktardan da daha yüksekti.
Deutsche Bank sözcüsü, BaFin'in harekete geçmeden önce bankanın Euribor verilerinin için iç kontrol mekanizmasını incelediğini doğruladı. Haberde tazminata konu olan zayıflığın 2019’un başı ile 2020 arasındaki bir dönemle ilgili olduğu belirtiliyor.
Ancak banka sözcüsü konuyla ilgili açılmasında, “Deutsche Bank, para cezasına çarptırılan sorunun kur kıyaslama yöneticisine yanlış gönderimlerden kaynaklandığına dair bir belirti yok” ifadelerine yer verdi ve bankanın halihazırda iç denetim sistemlerini güçlendirmeye başladığını söyledi.
FT’nin haberine göre bankanın kur kıyaslama oranları konusundaki eksikliği öncelikle dış denetçiler tarafından ortaya çıkarıldı ve ihbar edildi.
Almanya’nın mali denetim sisteminden sorumlu kurum olan BaFin Wirecard ve Greensill Bank’in denetlenmesi nedeniyle eleştiriliyor ve daha sağlam bir piyasa düzeni oluşturması konusunda baskılara maruz kalıyor. İsviçre’nin denetleyici kurumu olan FINMA’dan transfer edilen BaFin Başkanı Mark Bronson yeni görevine bu yıl başladı.
BaFin hızla büyüyen fintek start-up firması N26’ının yönetim yapısıyla ilgili endişeleri gerekçe göstererek Ekim ayında firmanın genişleme planlarını kısıtlayacak alışılmadık bir adım atmıştı.
Deutsche Bank’ta taciz skandalı: 1 üst düzey bankacı kovuldu
Polonya MB Başkanı, enflasyonun keskin şekilde yükselmesini bekliyor
İş dünyası 2022'den neler bekliyor