FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kanada bankası Bank of Montreal, BNP Paribas’ın ABD birimi Bank of the West’i satın almak üzere müzakerelerine devam ediyor. Anlaşma tamamlandığı takdirde, banka anlaşmalarında son dönemde yapılan en büyük alım gerçekleşecek. Wall Street Journal’ın haberine göre Kanada bankası anlaşmayı bu hafta tamamlayabilir. Anlaşmanın tamamlanması Bank of Montreal’in ABD’deki genişlemesine de hız kazandıracak. Banka son yıllarda ABD’deki varlığını güçlendirme yönünde adım atıyor.
BNP Paribas’ın ABD birimi Bank of the West’i satın aldığı takdirde, bankanın yönetimi altındaki toplam varlığı 870 milyar dolara yükselecek. Bank of the West ticari ve tüketici bankacılığı segmentlerinde hizmet sunuyor. San Fransico merkezli bankanın 89 milyar dolarlık mevduatı ve 105 milyar dolarlık varlığı bulunuyor. Aynı zamanda yaklaşık 500 şubeyle hizmet veriyor. Banka 1979 yılından bu yana Fransız bankası BNP’nin birimi olarak faaliyet gösteriyor.
Bloomberg geçtiğimiz hafta Bank of Montreal’in BNP birimini satın almak için ilk aşama görüşmeleri tamamladığını bildirdi. Habere göre Bank of the West’in satış rakamı 13,7 milyar dolar. Bank of Montreal Kanada’nın dördüncü en büyük bankası. Bankanın ABD birimi, bugün bankanın gelirlerinin %38’ini oluşturuyor. Bankanın CEO’su Darryl White bu ayın ilk günlerinde gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında bankanın ABD gelirlerinin üç yıl önce yaklaşık %28 oranında olduğunu belirtti.
Bankanın ABD biriminin gelirleri, dördüncü çeyrekte %58 yükseldi. Kanada operasyonlarının ise gelirlerindeki artış %42 seviyesinde gerçekleşti. Bank of Montreal ABD’de ticari, perakende, varlık yönetimi ve sermaye piyasaları alanlarında faaliyet gösteriyor. Banka ABD’de varlık yönetimi birimi için önemli bir büyüme fırsatı bulunduğunu açıkladı. Bank of Montreal ABD’de ilk şubesini, kuruluşundan bir yıl sonra 1818’de açtı. 1990’larda ABD borsalarında yer alan ilk Kanada bankası oldu. Şirketin piyasa değeri 69 milyar dolar civarında.
Genişleme kaydetmek isteyen büyük Kanada bankalarının, kendi ülkelerindeki kısıtlı seçenekler ABD’ye yönelmelerine neden oluyor. Ülkenin en büyük ikinci kredi kurumu Royal Bank of Canada, 2015 yılında Los Angeles merkezli City National’ı 5,4 milyar dolara satın aldı. Kanada’nın en büyük bankası Toronto-Dominion ise şimdi Kanada’da sahip olduğundan çok daha fazla şubeyle ABD’de hizmet veriyor.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre 1980’lerin sonunda ABD’de yönelen Avrupa bankaları ise ülkede başarıyı yakalayamadı. Royal Bank of Scotland, 2015 yılında ABD birimi Citizens Financial Group’u sattı. HSBC ise geçtiğimiz yıl ABD’de bulunan şubelerinin üçte birini kapatacağını açıkladı. İspanya bankası BBVA ise ABD birimini yaklaşık bir yıl önce PNC Financial Services’a 11,6 milyar dolarlık bir anlaşmayla sattı. Anlaşmanın sonucunda ABD’nin en büyük beşinci perakende bankası ortaya çıkmış oldu.
Büyük kredi kurumlarında birleşmeler 2008 finansal krizinden bu yana oldukça nadir olsa da, bu yıl oldukça hareketli bir dönem yaşandı. Ancak ABD’nin finansal düzenleyicileri bu şirket birleşmelerini kontrol altına alma konusunda fikir belirtti. Federal Mevduat Sigortası Kurumu’nun (FDIC) demokrat üyeleri, son haftalarda büyük bankaların birleşmesine yönelik düzenlemelerin gözden geçirilmesini istedi. Bankacılık sektörü yetkilileri ise FDIC ve diğer düzenleyicilerin büyük banka birleşmelerine katı kurallar getirebileceğinden endişe ediyor.
Finansal kurumların devam eden konsolidasyonu, tüketicilerin de daha az bankacılık seçeneğine sahip olmasına neden olurken, rekabetin de azalmasına yol açıyor. Bölgesel bankalar da en büyük bankaların artan kredi karlarından pay alabilmek ve teknolojik ilerlemelerine yetişebilmek amacıyla tek yolu şirket birleşmelerinde buluyor.
Yapı Kredi'den 558 milyon dolarlık seküritizasyon işlemi
İngiltere Merkez Bankası, Standard Chartered Plc'ye 61 milyon dolarlık para cezası verdi
VakıfBank’a 200 milyon Euro tutarında sürdürülebilirlik temalı kaynak