FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’nin dev bankası Goldman Sachs geçtiğimiz iki yılda çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) kriterlerini temel alan 15 yatırımı tamamladı. Daha önceki dönemde bu alanda yalnızca dört yatırım yapılmıştı. Banka aynı zamanda çevresel ve toplumsal sorumluluk alanında diğer projelerde de yer almak üzere Asya’da önde gelen yatırımcılar ve şirketlerle görüşmeler içerisinde.
Goldman Sachs Asya Alternatif Yatırımlar Eşbaşkanı Takashi Murata, “bu alanda küresel olarak özel sermaye kullanacak yatırımcı müşterilerimizin çeşitli ihtiyaçlarına yanıt vermek için kişiselleştirilmiş hedef temelli fonlar oluşturduk ve oluşturmaya devam edeceğiz” dedi. Açıklamasında, yatırımların boyutu ve potansiyel işbirlikçileri konusunda bilgi vermedi. Murata, “ilk aşamadaki ESG yatırımlarımız öncelikle temiz enerjiyle iklim geçişini ilerletmeye odaklıydı ancak hedefimiz çok daha kapsamlı” açıklamasında bulundu.
Straits Times’ın haberine göre Goldman Sachs’ın bu alandaki hamlesini güçlendirmesinin nedenlerinden bir tanesi de bankanın bölgede yaptığı yatırımlardan yüksek getiri elde etmesi. Banka 2006 yılında Asya’da yapmaya başladığı yenilenebilir enerji yatırımlarının ardından, 2013 yılından bu yana 20’nin üzerinde Japon güneş enerjisi projesine destek vererek 3,5 milyar dolar getiri sağladı. MSCI tarafından 18 trilyon dolarlık varlık yöneten 200 kurumsal yatırımcıyla yapılan anket çalışmasına göre iklim krizinin giderek büyümesi, ESG odaklılığını da artırıyor.
Ancak küresel pandemi aynı zamanda toplumsal yatırımlara yönelik ihtiyacın da altını çizdi. Goldman Japonya’da güneş enerjisi projelerinin yarısını tamamladı. Ekim ayında Japan Renewable Energy’deki hisselerini 1,8 trilyon dolara Eneos Holdings’e sattı. Banka aynı zamanda Çin ve Kore’de de yenilenebilir enerji yatırımları gerçekleşti. Hindistan’ın en büyük yenilenebilir enerji üreticisi Renew Power’da bulunan hisselerini ise 1,2 milyar dolarlık halka arzla satışa çıkardı.
Sıkı rekabet
Goldman yüksek rekabetle karşı karşıya. Preqin verilerine göre, bu yıl bir rekor kırılarak 132 etki odaklı fon kuruldu. Kategori 2015 yılından bu yana toplamda 20 milyar dolar yatırım çekti. Etki odaklı fonlar genellikle yenilenebilir enerji, sağlık ve diğer toplumsal etki yaratan sektörleri hedef alıyor. Küresel ESG varlıklarının 2025 yılında 53 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor. Bu rakam ise yönetim altındaki varlıkların ulaşması beklenen 140,5 trilyon doların üçte birinden fazla.
Avrupa ESG varlıklarının yarısına sahip olsa da ABD’de hızlı bir şekilde arayı kapatıyor ve 2022 yılında kategoride liderliğe ilerliyor. Bir sonraki büyüme dalgasının ise Asya’dan, özellikle de Japonya’dan gelmesi bekleniyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Goldman Sachs da geçtiğimiz ay 2050 yılında net sıfır karbon hedefini açıklayan bankalar arasında yer aldı. Yine de girişim aktivistler ve sivil toplum kuruluşları büyük finans şirketlerinin fosil yakıt finansmanından vazgeçemeyeceğini düşünüyor.
Diğer bankalarla birlikte Goldman Sachs da daha önce fosil yakıt üreticilerine finansman sağlamayı kesmenin, gerçekçi bir yaklaşım olmadığını açıklamıştı. Goldman Sachs CEO’su David Solomon geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, geçiş sürecinin zaman alacağını söyleyerek, “oldukça radikal bir değişimi hedeflediğimizi fark etmemiz gerekiyor” dedi.
Bundesbank, Almanya'nın 2021 ve 2022 büyüme görünümünü düşürdü
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 300 milyon dolar 'jeotermal' kredisi
Credit Suisse’de skandal yönetici kaybettiriyor