FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uzun yıllardır, emeklilik birikimlerinin kalıcı olması için emekliliğin ilk yılında birikimlerin %4’ünden fazlasının harcanmaması gerektiği söylenir. Ancak araştırma şirketi Morningstar’a göre, emekliliğin başlangıcında yıllık harcamalar birikimlerin %3,3’ünü geçmemeli. Uzun zamandır kabul gören %4’lük oranın değişmesinin ardındaki neden ise gelecek yıllarda hisse ve tahvil getirilerinin düşmesinin beklenmesi. ABD’de 30 yılın en yüksek seviyesinde seyreden enflasyon, uzun süre yüksek seviyelerde kaldığı takdirde, Morningstar harcama limitinin %3,3’ün de altına düşebileceğini tahmin ediyor. İşte emeklilik harcamalarıyla ilgili 4 soru ve cevabı.
1. Herkes %3,3 kuralında hemfikir mi?
Bazı uzmanlar, Morningstar’ın araştırmasının sonucunda ortaya koyduğu %3,3’lük oranın da altında rakamlar veriyor. Wall Street Journal’ın haberine göre American College of Financial Services Öğretim Üyesi Prof. Wade Pfau’nun da arasında bulunduğu araştırmacılar, 2013 yılında yapılan bir araştırmada ilk aşamada çekilen paranın %2,5’le sınırlı olması gerektiğini ortaya koydu. Bu oran ise emeklilik birikimlerini 30 yıl ve üzeri bir süreçte kullanmayı planlayan emekliler için tavsiye edildi.
Gelecekteki getirileri temel alarak yapılan bu hesaplama, yatırımcıların birikimlerinin %50’sinin hisselerde, %50’sinin ise tahvil yatırımlarında bulunduğunu varsaydı. Ancak 1994 yılında %4 kuralını ortaya koyan Finansal Planlama Uzmanı Bill Bengen, emeklilerin yatırımlarını çeşitlendirdiği takdirde bu oranın da üzerine çıkabileceğini söyledi.
2. Portföyünün büyük miktarı hisselerden oluşan yatırımcılar %4’ten fazla para çekebilir mi?
Bengen’e göre bu iyi bir fikir değil. %4 kuralı %50 ila %60’ı hisse yatırımlarından, geri kalanı ise tahvil yatırımlarından oluşan portföyler için güvenilir bir yöntem. Eğer portföyünüzde hisselerin ağırlığı %50’den azsa, getirileriniz 30 yıl boyunca enflasyona göre düzenlenmiş %4’lük kullanım için yetersiz olabilir. %60’ından fazlası hisselerden oluşan portföyler ise ayı piyasası dönemlerinde zarar edebilir.
3. Portföylerde daha yüksek miktarda çeşitlendirme nasıl sonuç verir?
%4 kuralının babası Bengen’e göre, bu strateji işe yarayabilir. Yatırım portföyüne uluslararası hisseleri ve ABD’nin küçük şirketlerinin hisselerini eklemek, 30 yıl kullanılacak bir birikimden ilk aşamada %4,7’lik para çekme imkanı tanıyabilir. Bengen uluslararası hisselerdeki oranın da ABD’nin orta ölçekli ve küçük şirketlerindeki yatırımların oranının da %11 olabileceğini tavsiye ediyor. Aynı zamanda ABD’nin hazine tahvillerine %10’luk dağılımı uygun görürken, ABD’nin orta vadeli tahvillerinde %35’lik bir dağılım tercih edilebileceğini söylüyor. Yine de Bengen bugünün yüksek değerlemelerinin 1926’dan bu yana eşi benzeri görülmemiş bir durum olduğunu hatırlatıyor.
4. Yüksek enflasyon harcama planlarını nasıl etkiliyor?
Enflasyon yükseldiğinde, portföylerin değerinin düşme riski de yükseliyor. Örneğin 1 milyon dolarlık bir portföyün sahibi olan bir emekli, ilk yılında %4 oranında 40 bin dolar harcama yapıyor. finansgundem.com'un derlemesine göre enflasyon %2 oranında seyrettiği takdirde, ikinci ve üçüncü yıllarda bu kişinin harcamaları sırasıyla 40,800 ve 41,616 dolara çıkacak. Ancak enflasyon %6’ya yükseldiğinde, emeklilik birikimlerinden ikinci yılda çekilmesi gereken para 42,400 dolara yükselecek.
Üçüncü yılda ise yaklaşık 45 bin dolar olacak. Enflasyon yükseldiğinde yatırımcılar birikimlerinden giderek daha yüksek para çekmek zorunda kalıyor. Bu da portföy üzerindeki yükü artırıyor. Bengen, “enflasyon emekliler için önemli bir tehdit, bu nedenle şimdiki durum endişe verici” dedi.