FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Singapur merkezli DBS Bank, perşembe günü üç gün süren hizmet kesintisini kontrol altına almaya çalıştı. Yaşanan sorunlar, güneydoğu Asya’nın en büyük bankası için utanç kaynağı olurken, Singapur’un bölgenin finans merkezi olma hedeflerine de gölge düşürdü. DBS’in müşterileri bankanın websitesi ve mobil uygulaması üzerinden salı gününden bu yana işlem gerçekleştiremiyor. Daha önce “temele kadar dijitalleşeceğini” açıklayan DBS ise son on yılın en kötü hizmet kesintisini yaşıyor.
Bankadan çarşamba günü yapılan açıklamada dijital hizmetlerinin “normale dönmeye başladığı” söylense de, müşteriler açıklamanın ardından da yaşadıkları sorunları dile getirmeye devam etti. Financial Times’ın haberine göre Singapur’un finansal düzenleyicileri ise bankayı yaşanan olayın “ciddiyeti” nedeniyle uyardı. Bankanın Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya yanıt veren bir müşteri “DBS kredi kartımın borcunu ödeyemiyorum. Umarım gecikme ücreti almazsınız” dedi.
DBS Singapur Para Otoritesi’nin (MAS) finans sektöründe teknoloji kullanımını artırarak “akıllı” bir sektör oluşturma hedefinin önemli bir parçası. Hedef ise Asya’da bulunan Hong Kong ve Tokyo gibi diğer finans merkezleri karşısında rekabet avantajı kazanmak. Çarşamba günü MAS tarafından yapılan açıklamada, Singapur bankasının olayla ilgili “kapsamlı bir inceleme başlatmasının beklendiği” söylendi.
Aynı zamanda DBS’ye yönelik harekete geçilebileceğini de belirtti. MAS Bankacılık ve Sigorta Direktör Yardımcısı Marcus Lim, “MAS incelemenin ardından uygun denetim eylemlerini değerlendirecek” dedi. DBS’in Singapur borsalarında listelenen hisseleri, salı sabahından bu yana %1,5 düşüş gösterdi. Banka aynı zamanda yaşanan hizmet sorunlarının, Myanmar Ulusal Birlik Hükümeti’nin tahvil satışıyla ilişkili olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.
Singapur Myanmar’a en büyük finansmanı sağlayan ülke ve birçok Myanmar yatırımı, Singapur’da yer alan çok uluslu ve yabancı şirket aracılığıyla yapılıyor. DBS, “DBS’in dijital bankacılık hizmetlerinde yaşanan sorunların, Myanmar Ulusal Birlik Hükümeti tarafından yapılan hazine tahvili satışlarıyla ilgili olduğuna yönelik iddialar var. Bunda doğruluk payı yoktur. DBS bu tür bir tahvil satışı gerçekleştirmemiştir” dedi.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre banka benzer sorunları 2010 yılında da yaşamış, bu dönemde tüm tüketici ve ticari bankacılık hizmetleri durmuştu. Hizmet kesintisi DBS’in gelecek yıl dijital rakiplerinin rekabeti artırmayı planladığı bir dönemde gerçekleşti.
Singapur’un en büyük üç bankası DBS, UOB ve OCBC, adanın mevduat hesaplarının büyük bir bölümünü bulundursa da, Singapur geçtiğimiz yıl Asya’nın teknoloji şirketlerine de dijital banka lisansı verdi. Bu şirketler arasında hisseleri New York borsasında listelenen oyun ve e-ticaret devi Sea, Çin’in Ant Group’u ve güneydoğu Asya’nın mobil uygulaması Grab de yer aldı. Geleneksel bankalar o dönemden bu yana dijital hizmetlerini güçlendirmek için yatırımları artırdı.
Pazardaki yeni oyuncuların finans devlerine uzun vadeli zararlar vermeyeceği düşünülse de, DBS’in dijital hizmetlerindeki sorunlar şüphe uyandırdı.
Hükümetle arası bozulup ortadan kaybolmuştu: ‘Alibaba’ yeni şirket kuruyor
Dev ödeme şirketi kriptoya geri dönüyor
Ünlü kurumdan Türk bankacılık sistemine güven!