FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel finans sisteminde büyük bir değişimin ayak sesleri hissediliyor. Dijitalleşme küresel finans sistemini kökünden değiştirebilecek unsurları üzerinde barındırıyor. Üstelik bu değişimin etkileri şimdiden hissedilmeye başladı. Ünlü iş insanı Martin Gilbert Financial News’teki yazısında dijitalleşmenin getirdiği değişimin 1971 yılında İngiltere parasal sistemine getirilen devrimsel değişiklikle benzeştiriyor. İşte finansgundem.com tarafından derlenen o yazı:
“Tarihte başka bir D-Day anı mı yaşıyoruz? Hayır 1944 yılında müttefiklerin İkinci Dünya Savaşı’nı kazanmasında büyük katkı sağlayan Normandiya Çıkarması değil. 50 yıl önce bu yıl gerçekleşen başka bir D-Day’den bahsediyorum.
15 Şubat 1971'de, İngiltere'nin parasal sistemi ondalıklaştırma yoluyla önemli ölçüde değiştirildi. Daha öncesinde, İngiliz Sterlini her biri 12 peni, toplam 240 peniden oluşan 20 şilinden oluşuyordu. Sterlin eski değerini ve adını korudu, ancak 100 ‘yeni peniye’ bölündü.
Günümüzde ise parasal sistemimiz dijitalleşme ile dönüşmekte. Ekonomiyi besleyen harcama alışkanlıklarımız teknolojideki gelişmelerle birlikte gelişiyor. İşe giderken bir kahve satın almak için telefonlarımızı kullandığımız sırada ödemeler arka planda sorunsuz bir şekilde gerçekleşebiliyor.
Alternatif ödeme yöntemleri; giyilebilir cihazlar, biyometrik ve blok zinciri gibi teknolojilerle birleşerek nakit dışı işlemlerin ivmesini artırıyor. Bu gelişmeler aynı zamanda uzun süredir ödeme ağlarını tekelleştiren, inovasyonu ve teknolojik ilerlemeyi engelleyen kurumlar olan geleneksel bankaları da zorluyor.
Neyse ki, bu hakim tutum artık gevşemeye başladı. Pandemi kısmen değişim için bir katalizör niteliği sağladı ve temassız ödemelere ve dijital para birimlerine yönelik nesiller arası geçişi mümkün kıldı.
Deutsche Bank araştırmasına göre, küresel çapta dijital cüzdan kullanıcı sayısının bugün 2,3 milyardan 2024 yılına kadar yaklaşık dört milyara yükselmesi diğer bir deyişle dünya nüfusunun %50'sine çıkması bekleniyor. Önümüzdeki beş yıl içinde, mobil ödemelerin ABD'deki mağaza içi satın alımların beşte ikisini oluşturması bekleniyor. Bu oran mevcut seviyenin dört katını işaret ediyor.
Küresel dijital ödeme işlemlerinin toplam değerinin 2025 yılına kadar yılda %12 oranında büyümesi bekleniyor. Piyasanın bugünkü değerinin neredeyse iki katı olan 10 trilyon doları aşması da beklentiler arasında.
Gördüğümüz bir diğer yapısal değişim de kripto para biriminin benimsenmesinde.
Afrika, Asya ve Latin Amerika'daki tüketiciler, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin kullanıcıları ve sahipleri olma olasılığı en yüksek ihtimaldir. Örneğin, Nijerya'da yapılan bir ankete göre her üç kişiden yaklaşık birinin, kripto para birimlerini kullandığını veya sahip olduğunu belirtti. Buna karşın ABD’de ise her 100 kişiden 6’sı kripto para birimlerini kullanıyor.
Nijeryalılar, geleneksel yöntemleri kullanarak sınır ötesine para göndermenin yüksek maliyetlerini ve birçok yerel kripto para borsasının denizaşırı işçiler ve aileleri için havale hizmetleri sunmaya başladığını vurguluyor. Benzer eğilimler dünyadaki diğer gelişmekte olan pazarlarda da kendini göstermektedir.
Kripto para birimi hakkında, gerçek değeri olmadığı veya kullanımı alanı olmayan bir heves olup olmadığı konusunda çok fazla tartışma var. Gelecekte dijital para birimleri için yeni bir çağın başlangıcı mı olacaklar? Ben ikinci seçeneğin gerçek olduğunu düşünmeye meyilliyim.
Emily Nicolle'un Financial News’teki en son köşe yazısında belirttiği üzere, merkez bankaları kendi kripto para birimlerini sunmak istiyor. Tıpkı İngiltere Merkez Bankası’nın ‘Britcoin’ üzerinden yapmak istediği gibi.
Dijitalleşme gibi yeni temalarla yatırımcılar, sektörde yer alan şirketlerin vaat ettiği geçerliliği bulmaya çalışıyor. Avrupa'nın artık bu yatırım temasını izleyen ETF'lere sahip olması, değişimin meydana gelmekte olduğunun güçlü bir göstergesidir.
Nakit gelecekte gereksiz hale gelmeyecek. Ancak yeni bir D-Day'in içerisinde olduğumuzu kabul etmeliyiz.”
2022’nin kripto para yatırım trendleri
ABD bankaları Avrupa bankalarını geride bıraktı
'Kripto yatırımcıları şimdilik kendi başlarına bırakıldı'