FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’deki ‘Büyük İstifa’ dalgasının ardındaki talepler gün geçtikçe daha fazla belirginleşmeye başlıyor. CNN International’ın haberinde göre çalışanlar mesai günlerinin azaltılmasını istiyor.
Geçtiğimiz aylarda rekor sayıda Amerikalı çalışan işlerinden ayrıldı. Ağustos ayında 4,3 milyon, Eylül ayında 4,4 milyon çalışan istifasını verdi. Ülke çapında birçok sektördeki şirket ücret artışlarına ve diğer teşviklere rağmen çalışan bulamıyorlar.
Ancak konuyla ilgili son yapılan bir anket çok radikal olmayan ancak yine de benzeri görülmemiş bir çözüm önerisi sunuyor: 4 günlük mesai haftası.
Finans firması Jefferies 22-35 yaş arasındaki istifa eden genç Amerikalılara eski patronlarının onları işyerinde kalmaya ikna etmek için neler yapabileceğini sordu. Katılımcıların yüzde 32’si dört günlük mesai haftası teklif edilmiş olsa işyerlerinde kalabileceklerini söyledi. Bu katılımcılar arasındaki en popüler ikinci cevaptı. İlk sırada ise en bilindik sebep yer alıyor. Katılımcıların %43’ü patronlarının daha fazla para vermesi durumunda işlerinde kalabileceğini belirtiyor.
Araştırma ayrıca katılımcıların %80’inin 4 günlük mesai haftası fikrini desteklediğini gösteriyor. Kalan %20’lik kısmın %3’ü kısa hafta fikrine karşı dururken %17’lik kesimse tarafsız olduğunu belirtiyor.
Lisans derecesine sahip çalışanların istifalarındaki bir numaralı sebepse tükenmişlik.
Destek büyüyor
Dört günlük mesai haftası yeni bir fikir değil. Ancak pandemiyle ve onunla birlikte gelen aşırı çalışma karşıtlığıyla birlikte söz konusu fikre olan destek de yeniden canlandı.
ABD’de yaz boyunca, Kaliforniya Kongre Üyesi Mark Takano, şu anda 40 saat olan haftalık çalışma saatlerini 32 saate düşürmek için 1938 Adil Çalışma Standartları Yasası'nı değiştirecek bir yasa teklifi getirdi. Takano, geçen ay bir açıklamada işyerlerindeki çalışma normlarının pandemik nedeniyle altüst olduğunu savundu. Kongre üyesi 1930'larda gerçekleşen sosyoekonomik değişimlerin oluşturduğu felaketlerle bugünü karşılaştırdı.
Takano, “Hem küresel hem de ulusal olarak şu anda benzer bir noktada olduğumuzu düşünüyorum Normlar altüst ediliyor ve sorgulanıyor. İnsanlar eski tip yöntemlere geri dönmek istemiyor. Bu değişim bir gecede olmayacak. Ancak herkesin beklediğinden daha hızlı meydana gelecek” ifadelerine yer verdi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 40 saatlik haftalık çalışma süresi işçi aktivistlerinin 20. yüzyılda savaşarak ve zorlukla kazandıkları bir haktı. Bununla birlikte işçilerin daha fazla güçlendiği ve sendikalaşma çabalarının arttığı ABD’deki mevcut işgücü piyasasında paralellikler görmek de mümkün.
Söz konusu fikri destekleyecek çok sayıda deney de yapıldı. İzlanda'da işçilerin maaşlarını düşürmeden çalışma saatlerinin azaltıldığı bir çalışma verimlilik açısından ezici bir başarıya ulaştı. Araştırmacılar, işçilerin durumunun algılanan stres ve tükenmişlik gibi çeşitli göstergeler açısından önemli ölçüde iyileştiğini belirtiyor.
Microsoft, 2019'da Japonya'da daha kısa bir çalışma haftası denediğinde, üretkenliğin neredeyse %40 oranında yükseldiğini buldu.
Bir yazılım ve veri mühendisliği şirketi olan Elephant Ventures, salgın sırasında çalışanların tükenmişlik yaşamasını önlemeye yardımcı olmak için Ağustos 2020'de dört günlük bir iş haftasını test etmeye başladı. Elephant Ventures mesai haftasını 10 saatlik dört güne sıkıştırdı, ancak üç günlük hafta sonu o kadar iyi karşılandı ki, şirket değişikliği kalıcı hale getiriyor.
Değişimleri gerçekleştirmek neden uzun sürüyor?
1930'da, ekonomist John Maynard Keynes çalışma saatlerinin zamanla azalacağını ve 2030 civarında hepimizin haftada 15 saat çalışacağını tahmin etmişti. Keynes Pazartesi ve Salı günleri mesai yapılacağını ve daha sonra 5 günlük hafta sonuna dönüleceğini öngörüyordu. Bunun yerine çalışma saatleri özellikle maaşla çalışanlar arasında giderek arttı.
Uzmanlar konuyla ilgili bir dizi açıklama getiriyorlar. Bu açıklamalara göre büyük şirketler, özellikle de değişiklik tabanı etkiliyorsa, değişimi gerçekleştirmeye isteksiz kalıyor. Verimlilik sabit olsa bile, yöneticilerin işçilere daha az iş için aynı miktarda para ödemeyi kabul etmesini hayal etmek zor.
ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklenenden az düştü
Goldman Sachs: ABD’de istihdam krizi ciddileşebilir