Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Hükümet Başkanı Pedro Sanchez Perez-Castejon ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, BBVA'nın Garanti bankasında kendisine ait olmayan hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapmasıyla ilgili "İspanyol bankası BBVA tarafından yapılan açıklamalar Türkiye'ye olan güvenin en somut göstergesidir" dedi.
Erdoğan, İspanya ile savunma alanında yapılan iş birliğinin devam edeceğini belirterek, "İspanya ile uçak gemisi yaptık, şu anda denize indirmiş vaziyetteyiz. Bunun çok daha büyüğünü İspanya ile yapalım istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de 600'den fazla İspanyol şirketin yatırım yaptığını ve bundan dolayı memnuniyet duyduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İspanya 2015 senesinden bu yana Türkiye'de ittifak dayanışmasının nasıl olması gerektiğini göstermektedir. İspanya ile birlikte uçak gemisini yaptık ve şu anda artık denize indirmiş vaziyetteyiz. Biz inşallah bunun çok daha büyüğünü yine İspanya ile birlikte yapalım istiyoruz" diye konuştu.
Sanchez ile olan görüşmesine değinen Erdoğan, "Değerli dostumla Türkiye-AB ilişkilerini de değerlendirdik. İspanya'nın verdiği destek için de kendilerine teşekkür ediyorum. Türkiye olarak diyalog ve diplomasiden yana ilkeli tutum ve çabalarımızı ortaya koyduk. AB'nin artık ülkemizle ilişkilerinde stratejik bakış açısıyla yaklaşması ve somut adımlar atmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.
'Vize muafiyeti bir an önce başlatılmalı'
"Gümrük Birliği ve vatandaşlarımızın vize muafiyeti bir an önce başlatılmalıdır" diyen Erdoğan konu hakkındaki görüşlerini şöyle aktardı:
"AB ve NATO sınırlarını koruyan Türkiye ve İspanya düzensiz göçte büyük yük üstlenmiştir. İspanya'nın kıymetli desteklerini sürdürmesinin tüm taraflar bakımından faydalı olacağına inanıyorum.Birkaç üye ülkenin küçük hesaplarının Avrupa Birliği'ni ve NATO-Avrupa Birliği ilişkilerini zayıflatmasına izin verilmemelidir. BM Medeniyetler İttifakı Projesi'nin mimarları olarak dünyada barış, istikrar, refah politikalarında daha yakın işbirliği içinde olmayı teklif ediyoruz. Bu girişim Türkiye ile İspanya'nın yumuşak gücünün göstergesidir. 16 yıl önce tohumlarını attığımız bu girişim dünyanın karşı karşıya kaldığı meydan okumalar bakımından önemli çıkış yolu sunmaktadır."
'İstanbul Sözleşmesi'ni tamamen gündemimizden çıkardık'
Erdoğan, İspanyol gazetecinin İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili sorusu üzerine, "Kadına şiddetle ilgili soruya cevap noktasında, kesinlikle iktidarımız çok ama çok hassastır. Bu dönem içerisinde bazı kadına şiddet noktasındaki uygulamalar bizi dilhun etmektedir. Tabii bunların üzerine gerek emniyet teşkilatımız gerek Adalet Bakanlığımız olarak şiddetle gidiyoruz. Bu konuda da gerekli olan her türlü adımları atıyoruz. Ancak İstanbul Sözleşmesi konusuna gelince biz İstanbul Sözleşmesi'ni tamamen gündemimizden çıkardık. Biz İstanbul Sözleşmesi ile atılacak adımları zaten normal yasalarımızda kadına şiddetten tutunuz bunlar zaten bizim gündemimizde var. Kadın bizde en kutsal varlıktır. Kadının kutsiyetine asla leke gelmesine müsaade etmeyiz. Bizde aile kavramı çok hassastır, çok kutludur. Aile kavramı üzerinde de bu önemsediğimiz durumu lekelemek suretiyle buna müsaade zaten etmeyiz. O zaman İstanbul Sözleşmesi'ne gerek yok" yanıtını verdi.
Garanti'de kritik geri alım: Hepsine talip!
BBVA’nın Garanti’de pay alımı hissedarlara yarayacak!
Garanti’deki coşkunun bankacılık sektöründe karşılığı