Dağlık Karabağ savaşıyla tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken, Libya ve en son Ukrayna'nın Rusya yanlısı militanlara yönelik saldırılarında ise kendisini tartışmasız bir konuma getiren Türkiye yapımı SİHA'lara Yunan basını övgüler yağdırdı.
Yunan medyasında çıkan ve 'Türkiye'nin İpek Yolu' başlıklı haberde şu ifadeler kullanıldı: Libya, Suriye, Katar, Ukrayna, Azerbaycan'dan Fas ve Tunus gibi diğer Afrika ülkelerine, Suudi Arabistan gibi Ortadoğu'ya ve Kazakistan ve Endonezya gibi Asya'ya yayılmak isteyen bir ittifaklar zinciri.
Türk insansız hava araçlarının işe yaradığı kanıtlandı. Suriye hükümet güçlerinin İdlib'deki saldırılarını püskürtmeye yardımcı olan SİHA'lar Libya cephesinde ilişkilerin tersine dönmesinde kilit rol oynadı. Devriye ve keşif görevlerinde de kullanılırlarsa, Ukrayna'daki Donbass ayrılıkçılarına karşı öncü bir rol oynayabilir.
Bu insansız hava araçlarının işlevselliği, verimliliği ve taşıdıkları silahlar, Türkiye'nin onları tereddütsüz kullanmasının başlıca nedenleri. Aynı zamanda, farklı ülkelerin bu SİHA'ları almak istemesinin nedeni de bunlar.
ANKARA ÇOK DAHA ESNEK
Silah sistemlerinde ileri teknolojiye sahip Amerika Birleşik Devletleri ve diğer Batılı ülkeler, farklı sebeplerle bunları diğer ülkelere ihraç etmeye yanaşmıyor. Özellikle Batı'nın demokratik kurumlarının işleyişi ve dış politikalarının "sağduyulu" yönetimi buna engel teşkil ediyor.Ankara tabii ki bu tür değerlendirmeleri çok daha esnek kriterlerle yapıyor.
Pekin de ihracatı için hemen hemen aynı kriterleri kullanıyor. Bu bağlamda Washington, uluslararası drone talebinin Çin'den ziyade Türkiye'ye yönlendirilmesini tercih ediyor. NATO üyesi olan Türkiye Batı ile temasını sürdürdüğü için Çin veya Rusya'ya tercih ediliyor.
Kazakistan bunun klasik örneklerinden birisi. Ankara için Kazakistan, daha geniş "Türk dünyası"nın bir parçası olarak kabul ediliyor. Kazakistan ise Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nde (BRI) bir yol ayrımında. Kazakistan, Çin İHA'larını almaya karar vermişken, daha sonra kararını değiştirip Türk SİHA'larını bünyesine kattı.
SUUDİ ARABİSTAN GERİLİME RAĞMEN ROTAYI TÜRK SİHA'LARINA ÇEVİRDİ
Suudi Arabistan uzun süredir ABD'den kendisine insansız hava araçları tedarik etmesini istiyor. Washington'un bunu reddetmesi, ülkenin rotasını Çin'e çevirdi.
Al-Ula Zirvesi'nin ardından Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki tansiyonlu ilişkiye rağmen Riyad, insansız hava aracı tedariki için dümeni Ankara'ya kırdı.
Türk insansız hava araçları, askeri teknolojinin dış politika ve jeopolitik ivme için nasıl bir katalizör haline geldiğinin klasik bir örneğidir. Bu, 21. yüzyılın başında başlayan ve Türk savunma sanayiinin gelişimini çok üst seviyelere çıkaran bir çaba.
Artık Türkiye, silahlanma alanında sadece küçük ülkelere değil, aynı zamanda ihtiyaç duyduklarını bulmalarına da izin veren ihracatçı bir ülke konumuna geldi. Ankara artık kendi İpek Yolu'nu şekillendiriyor.
BAYRAKTAR TİHA'YI HEDEFE KOYDULAR
Aylar önce muharebe drone'u Lancet'in test görüntülerinde Bayraktar TB2'yi hedef tahtasına koyan Rusya, bu kez beşinci nesil savaş uçağı Checkmate Su-75'in tanıtım videosunda başka bir skandala imza attı.
Uluslararası haber ajansı AP, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde başlayan havacılık fuarında görücüye çıkan Checkmate Su-75 jetinin fotoğraflarını dünyaya servis etti.
Fuara katılan Rus yetkililer tarafından Ortadoğu pazarında satılmak istendiği açıklanan savaş uçağının tanıtım videosunda ise, bir ayrıntı gözden kaçacak gibi değildi.
İngilizce hazırlanan videoda Türkiye'nin gururu Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın (TİHA) hedefe konulduğu ve savaş uçağından ateşlenen füzeyle vurulduğu görüldü.
Söz konusu görüntüler, Suriye, Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna'da Türkiye'nin ürettiği Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) karşısında çaresiz kalan Rusların imza attığı ilk skandal değil.
NİSAN AYINDAKİ VİDEO AKILLARA GELDİ
Rus resmi televizyonun, Nisan ayında skandal bir animasyon yayınlamıştı. Türkiye'nin verdiği yanıt ve Selçuk Bayraktar'ın paylaştığı Twitter mesajı büyük ses getirmişti.
Ukrayna'nın Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA'ları satın aldığını belirten Rossiya 1, Rus muharebe drone'u Lancet'ın test görüntülerinde Türk SİHA'sına saldırdığı simülasyonu ekrana getirmişti. Bayraktar TB2'nin açık şekilde hedefe konulduğu haberde, Rus yeni nesil Lancet drone'larının Suriye'deki saldırılarda kullanıldığı da hatırlatıldı.
SELÇUK BAYRAKTAR RETWEET ETTİ
Türkiye ise, Rossiya 1'in skandal animasyonuna birkaç gün sonra Roketsan'ın test videosuyla yanıt verdi, üstüne Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ise manidar bir Twitter mesajı paylaştı.
Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Perşembe günü ilk atış testini gerçekleştirdi. TİHA'nın kullandığı füzeler ise, Roketsan tarafından geliştirilen MAM-C, MAM-L ve MAM-T idi.
MAM (Mini Akıllı Mühimmat) ailesinin yeni üyesi MAM-T ilk kez kullanılırken, TİHA testini Selçuk Bayraktar Çorlu'daki merkezden bizzat yönetti. Farklı platformlara uyumlu geliştirilen MAM-T, insansız hava araçlarında 30 km menzil kabiliyetine sahip.
Zırhlı ve zırhsız araçlar, binalar ile su üstü hedeflerini vurabilen yeni füzenin görüntülerini Roketsan yayınladı, kayıtta Rus üretimi Pantsir hava savunma sistemlerinin vurulduğu görüldü. Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar, Roketsan'ın yayınladığı test videosunu retweet edip "Animasyon değil" mesajını yazdı
DÜNYA TWITTER MESAJIYLA DUYMUŞTU
Ukrayna'nın Türkiye'den Bayraktar TB2 satın almasıyla rekabet başka bir boyuta taşındı. Kiev yönetimi, Donbas'taki Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı ilk saldırıyı Ekim ayında gerçekleştirdi. Ukrayna ordusu 26 Ekim Salı günü akşam saatlerinde resmi Twitter hesabından açıklama yaparak Bayraktar TB2'lerin ilk kez bir saldırıda kullanıldığını ve Rus sistemlerini paramparça ettiğini duyurdu.
İlk saldırıdan günler sonra Ukrayna Türkiye'den yeni Bayraktar TB2'ler satın alacağını açıkladı. Ukrayna askerlerinin sosyal medyada paylaştığı bir video ise büyük yankı buldu.
Yerel medya, Granitnoye bölgesinde Türk üretimi Bayraktar SİHA'larıyla yeni bir saldırının gerçekleştiğini ve söz konusu saldırıda Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrol noktasının hedef alındığını bildirdi.
Gazeteci Yuri Butusov, Rus yanlısı ayrılıkçıların top atışlarının ardından Bayraktar TB2'nin havalandığını, ateşlenen füzelerle Granitnoye bölgesindeki en az iki iki top bataryasını yok edildiğini yazdı.
Ukrayna, hafta içinde Türkiye'den satın aldığı Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) yenilerini ekleyeceğini açıkladı. Bayraktar SİHA ordusunun büyütülmesi kararını, bizzat Ukrayna lideri Vladimir Zelensky verdi.
Askerlerin paylaştığı görüntüler beklendiği gibi Rusya'da ses getirdi. Rus medyası, askerlerin başarılı saldırının ardından kutlama yapmalarını haberlerinde özellikle öne çıkardı.
Bayraktar TB2'lerin Donbas'ta kullanılmasının Rus medyasında bir öfkeye yol açtığı gözleniyor. Çıkan haberlerde, SİHA saldırısının Moskova tarafından 'çok tehlikeli bir oyun' olarak nitelendiğini kaydedildi.
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya'nın sarfettiği sözleri sayfasına taşıyan Ria, diplomatın "Kiev Bayraktar TB2'yi kullanması halinde hayal bile edemeyeceği sonuçlar ortaya çıkabilir" dediğini aktardı.
BAYRAKTAR SATIN ALAN İLK NATO ÜYESİ POLONYA
Rusya'nın Avrupa'daki toprağı Kaliningrad'la sınırı olan Polonya, NATO'daki müttefiki Türkiye'den son yılların gözde silahı Bayraktar TB2 satın aldı. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, devlet radyosunda yaptığı açıklamada Türkiye'den silahlı insansız hava araçları (SİHA) temin edeceklerini duyurdu.
Türkiye'nin ihraç edeceği silahlı droneların sayısı 24. Ankara, özellikle Libya'da ve Dağlık Karabağ'daki savaşın kaderini değiştiren Bayraktar TB2 droneların ilk teslimatını 2022 yılında yapacak. Bakan Blaszczak'ın verdiği bilgiye göre, SİHA'lar tanksavar roketlerle donatılmış olacak. Polonya ayrıca Türkiye'den lojistik ve eğitim paketi de satın alacak.
Doğu Avrupa ülkesi Polonya, çoğunlukla ABD silahları kullanıyor. Varşova yönetimi, 2020 yılında Amerikan silahlarını satın almak için 4,7 milyar dolar harcadı.
Türk SİHA'ları ABD'nin hedefinde
Alman komutan: Almanya'nın SİHA'ya ihtiyacı var
Türk SİHA'ları Fransa'yı korkuttu!