Endeks bir ülkenin yeni teknolojileri anlama ve öğrenme kapasitesi, teknoloji ortamı ve gelecekteki gelişmelere hazır olma performansını ölçüyor. Zirvede 100 puan üzerinden 100 alan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bulunuyor.
Merkezi İsviçre'nin Lozan kentinde bulunan IMD’nin Dijital Rekabet Gücü Endeksi 'Bilgi', 'Teknoloji' ve 'Geleceğe Hazırlık' başlıkları altında belirlendi.
ABD 100 puanla zirvede yer alırken Hong Kong 96,6 puanla ikinci; İsveç 95,2 ile üçüncü oldu.
Son sırada 23,5 puan ile Venezuela yer aldı. Arjantin 43,6 puan ile 61. olurken Brezilya 51,5 puan ile 51. kendine yer buldu.
Diğer bazı ülkelerin sıralaması ise şöyle: İngiltere (14), Çin (15), İsrail (17), Almanya (18), Fransa (24), Japonya (28), Katar (29), Kazakistan (32), Suudi Arabistan (36), Rusya (42), Yunanistan (44) ve Hindistan (46).
Türkiye ile ilgili bölümün hazırlanmasında Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) rol aldı.
Dijital Rekabet Gücü nasıl hesaplanıyor?
Bir ülkenin dijital rekabet gücü belirlenirken üç ana değişken inceleniyor.
“Bilgi” bölümünde bir ülkenin, yeni teknolojileri araştırıp, anlayıp, hayata geçirmek için gerekli bilgi düzeyine sahip olup olmadığına bakılıyor.
“Teknoloji” başlığında ülkenin teknoloji açısından ne kadar geliştiği araştırılıyor. Dijital teknolojilerin gelişmesi için gerekli ortamın olup olmadığı da masaya yatırılıyor.
“Geleceğe hazırlık” bölümünde ise ülkenin dijital altyapısına ve bu alanda geleceğe ne kadar hazır olduğu irdeleniyor.
(Euronews)
Zuckerberg, Facebook'un yeni adını açıkladı
Bakan Varank: 12 aylık ihracatımız, 215 milyar dolara ulaştı
Sosyal medya fenomenlerine 'dolandırıcılık' tutuklanması