Çin'de bir şehrin, yurtdışına seyahat edenlere en az 56 günlük karantinayı zorunlu kılarak "sıfır Kovid" stratejisindeki kararlılığını artırdığı bildirildi.
New York Times'a göre ülkenin kuzeydeki Şenyang şehrine seyahat edenler kendilerini en az 28 günlüğüne bir otelde karantinaya sokmak zorunda kalacak ve bu süre zarfında 7 kez korona virüs testi yaptıracaklar. ek haricinde odalarının kapısını herhangi bir amaçla açmasına izin vermeyecek kadar katı olduğu bildirildi.
Otel tecritlerinin tamamlanmasının ardından bireylerin bir 28 gün de evlerinde geçirmesi isteniyor.
Kısıtlamalar ülke içi seyahat edenler için de katı. NYT'ye göre, ülkenin başka bölgelerinden Şenyang'a gelenlerin iki hafta otel karantinasında kalması ve iki hafta daha evde kendi kendini gözlemlemesi bekleniyor.
Şenyang'da bir aydan uzun süredir uygulanan kısıtlamalar, ülkenin pandeminin yayılmasını sınırlamak için ekim ortasında şehirleri tecrit altına almaya başlamasından kısa süre sonra yürürlüğe girmişti.
Çin çarşamba günü 39 semptomatik ve 25 asemptomatik vaka bildirdi. Yetkililer, agresif kontrol yöntemleri kullanarak ülkedeki ani yükselişleri bastırmayı planlıyor.
Bloomberg'in bildirdiği üzere ülke, toplam nüfusunun yüzde 75'ini tamamen aşıladıktan sonra destekleyici dozlar uygulamayı planlıyor.
Al Jazeera'nin haberine göre Çin ayrıca, yurtdışından gelenleri barındırmak için güney metropolü Guangzhou'nun dışında 5 bin odalı bir karantina tesisi inşa etti. Bu hamle ülkenin sınır kontrollerini hafifletme niyeti olmadığına işaret ediyor.
Haber kanalı, 5G iletişim teknolojisi ve yapay zeka altyapısıyla donatılmış üç katlı yerleşkenin bir aydan kısa sürede inşa edildiğini aktardı.
Haberde aşısı tam bireylere karantina imtiyazı veren diğer birçok ülkenin aksine, Çin'de karantina kuralları herkes için geçerli olduğundan aşı yaptırmanın herhangi bir gevşemeyi beraberinde getirmediği belirtildi.
Öte yandan Çinli üst düzey bir virolog, ülkenin sıfır Kovid yaklaşımının sonucu olarak ekonomik çöküş uyarısında bulundu.
Hong Kong Üniversitesi'nden virolog Guan Yi, Hong Kong merkezli Phoenix Satellite TV'ye verdiği röportajda ülkenin "sıfır Kovid hedefini [takip etmesi halinde] şansı olmadığını" söyledi.
Guan Yi'nin "Virüs bugün burada, tıpkı grip gibi. İnsanların hoşuna gitse de gitmese de bu bir gerçek" dediği aktarıldı.
Kovid-19 akciğer hastalarında uzun süreli halsizliğe neden oluyor
Kovid-19 bu kez bağırsağa tutundu
Pfizer, Japonya'da takviye doz KOVİD-19 aşısı için onay aldı