FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Citigroup için Güney Kore’de tüketici bankacılığından çekilmenin bedeli büyük olacak. Ancak bu banka tarafından verilen kararın yanlış olduğunu göstermiyor. Bu yılın ilk dönemlerinde bankanın CEO’su Jane Fraser’ın daha yüksek gelir arayışına yönelik stratejik yenilenme planları kapsamında banka, Asya, Avrupa ve Ortadoğu’nun 13 pazarında ticari bankacılık birimlerini kapatma kararı aldı.
Pazartesi günü Citigroup Güney Kore’deki ticari bankacılık birimini satmaktansa kapatmayı tercih ettiğini açıklayarak, maliyetleri ortaya koydu. Wall Street Journal’ın haberine göre bu alandaki çalışan sayısını azaltmanın maliyeti, bankaya nakit olarak 1,2 ila 1,5 milyar dolar olacak. Banka için bu birimi satmak daha karlı olabilirdi. Citigroup birim satış işlemini diğer pazarlarda gerçekleştirmeyi planlıyor. Aynı zamanda Citigroup hisseleri bu yıl diğer ABD bankalarının gerisinde seyretti.
Ancak bu durum daha iyi günleri bekleyen yatırımcıları korkutmamalı. Şirketin Güney Kore’deki ticari bankacılık birimi, 2023 yılına kadar sürecek sürecin sonunda tamamen kapatıldığında, bankanın 2 milyar dolarlık maddi özkaynağa erişmesi bekleniyor. 13 pazardaki ticari bankacılık faaliyetlerinden çekildiğinde ise bu rakam 7 milyar dolara yaklaşabilir. Bu sermaye ise zaman içinde hissedarlara dağıtılacak ya da Singapur veya Hong Kong gibi pazarlardaki varlık yönetimi gibi birimlere aktarılacak.
Bu da maddi özkaynaklardan daha yüksek getiri elde edilme potansiyeline işaret ediyor. Birçok Citigroup yatırımcısı da bu konuya odaklanıyor. Bir anlamda, şirketin Güney Kore pazarından çıkışının maliyeti zaman içinde telafi edilecek. finansgundem.com'un derlemesine göre ticari bankacılık, ucuz mevduat fonlaması getirebilecek iyi bir alan.
Ancak dijital bankacılık trendiyle yarış halinde olmak büyük yatırımlar gerekecek. Bunlar arasında fiziki şubeleri kapatmak ve buradaki çalışan sayısını azaltmanın maliyeti de bulunuyor. Aynı zamanda bankanın küresel operasyonlarını azaltması ve en güçlü olduğu alana odaklanması isteniyor. Asya’da varlık yönetimi yüksek gelirler sağlayabilse de, kolay bir yol değil. Dünyanın en büyük bankalarının birçoğu bölgenin potansiyeline yönelik beklenti içinde.
Özellikle de Çin bu anlamda öne çıkıyor. Citigroup’un yolu ise oldukça açık. Birçok yatırımcı halen bankanın merakla beklenen yatırımcı gününde açıklanacak stratejiyi izleyecek. Bu nedenle banka için zorlu dönemin mart ayına kadar devam etmesi bekleniyor.
Emekli maaşını ING’ye taşıyanlara ek koşulsuz nakit promosyon
Morgan Stanley: Borsa balonu riski büyüyor
Bankalar yükselişte: Son 3 haftada hangi banka ne kadar yükseldi?