Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yoksul ülkelerin yeni salgın dalgaları tehdidi oluşturan yeni tip korona virüsle (Kovid-19) mücadele için ihtiyaç duydukları aşıların sağlanması için zengin ülkelerden verdikleri sözleri yerine getirmelerini istedi. Acele etmezse, 5 milyona yaklaşan Kovid-19’a bağlı ölü sayısının, gelecek yılın sonunda iki katına çıkacağı uyarısında bulundu.
Söz konusu uyarı, WHO küresel sağlık finansmanı elçisi ve İngiltere eski Başbakanı Gordon Brown’dan geldi. Brown açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin yeterli sayıda aşılara erişiminin olmaması, Kovid-19 enfeksiyonundan kaynaklı ölümlerin 2022 sonundan önce 10 milyona ulaşmasına neden olacak. Bu durum küresel bir başarısızlıktır. Tm çıkarlarımıza ve güvenliğimize de bir darbe niteliğindedir.”
Gelişmekte olan ülkelere aşı dağıtımı ile ilgili olarak WHO tarafından denetlenen COVAX programı yetkilisi Brown, programın söz konusu ülkelerde aşı kapsamı konusunda bu yıl sonu için belirlenen ve zengin ülkelerin ulaşılması için yardımda bulunma sözü verdiği asgari hedeflere ulaşamayacağı konusunda uyarmıştı.
WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da zengin ülkelerin çoğunun aşıların üçüncü dozunu nüfuslarına dağıtmak üzere kampanyalar başlattığı bir zamanda, gelişmekte olan ülkelerdeki aşılama oranının son derece düşük olmasının yeni bir salgın dalgasının habercisi olduğunu söyledi. Ghebreyesus, zengin ülkelere, kişisel, ekonomik ve güvenlik çıkarlarını düşünerek, salgını tam olarak kontrol altına almak için son derece önemli bir adım olarak yoksul ülkelere yaptıkları yardımları iki katına çıkarma çağrısında bulundu.
Avrupa Birliği de dün Brüksel’de, bazı üye ülkelerinde bu yılın başından bu yana Avrupalıların salgını kontrol altına almak için sarf ettiği lojistik ve sağlık çabalarını boşa gitmesine neden olabilecek, aşı kampanyalarındaki yavaşlamaya dikkat çekti. Tüm aşamaların tamamlanmaması gerektiğini vurguladı.
Avrupa Birliği’nin bu uyarısı, Belçika’nın başkentinde perşembe ve cuma günleri düzenlenen Avrupa liderleri zirvesinden geldi. Açıklamada, birçok kişinin aşıya ilişkin sahip olduğu korkuları ve şüpheleri gidermek için çalışmaların yoğunlaştırılması, yanıltıcı bilgilere karşı bilimsel kanıtlarla mücadele edilmesi, özellikle de aşı karşıtı grubun aktif olduğu sosyal medya platformlarında rehberlik ve farkındalık kampanyaları yürütülmesi gerektiği belirtildi. Aynı zamanda bazı Avrupa Birliği ülkelerdeki durum ‘son derece ciddi’ olarak nitelendirilirken, virüsün yeni varyantlarının ortaya çıkma olasılığına karşı takip ve gözetimin güçlendirilmesi çağrısı yapıldı.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) viral mutasyonların meydana gelme olasılıklarının yeni vaka oranı ve sayısı ile doğrudan ilişkili olduğunu, ayrıca bu mutasyonların çoğunun riskli olmamasına rağmen bağışıklık korumasından kaçabilen daha tehlikeli bir mutasyonun ortaya çıkmasına yol açacağını bildirdi. ECDC uzmanlarının dün Avrupalı liderlere sunduğu Avrupa’nın epidemiyolojik durumuna ilişkin haritada, yüksek oranda yeni vaka olduğunu gösteren koyu renkte olan Batı Avrupa ülkelerinin aksine Doğu Avrupa ülkelerindeki vaka sayılarının son aylarda önemli ölçüde azaldığı görüldü. ECDC verileri Hırvatistan, Macaristan ve Bulgaristan’da son 14 gün içindeki 100 bin kişi başına düşen yeni vaka oranının 500’e yakın olduğunu gösteriyor. Romanya’da bu oran bini aşmış durumda. En şiddetli salgın dalgalarından birini yaşayan Estonya ve Litvanya’da ise bu oranın neredeyse üç katı kaydedildi. Söz konusu oran, Batı ve Güney Avrupa ülkelerinde 50 ile 80 vaka arasında değişiyor.
Avrupa Birliği’nin açıklaması, epidemiyolojik durumu AB’nin endişelenmesine neden olacak ülkelerin hiçbirinin adını içermemesine rağmen gözler aşılama oranının yaz sonunda yüzde 70’i aşan Kıta ortalamasının ve yüzde 80’e ulaşan İspanya, İtalya ve Portekiz gibi bazı ülkelerin kaydettiği oranların halen çok altında olduğu olan Romanya, Bulgaristan ve Litvanya’ya çevrildi. Avrupa Komisyonu perşembe günü yaptığı açıklamada, şiddetli bir salgın dalgası ile mücadele eden ve ilaç, solunum cihazı ve oksijen konsantratörü sıkıntısı çeken Romanya’ya büyük miktarda tıbbi malzeme ve sağlık yardımı paketi gönderdiğini duyurmuştu.
Oxford Üniversitesi tarafından perşembe günü yayınlanan verilere göre, Romanya geçen hafta süresince nüfusa oranla Kovid-19’a bağlı ölü sayısında, dünya genelinde Saint Vincent’in ardından ikinci sırada yer aldı.
ECDC’nin periyodik olarak yayınladığı raporunda epidemiyolojik durumun kötüleşmesinin, virüse karşı koruyucu önlemlerin hafifletilmesi için gerekli asgari aşılama oranına ulaşılmadan önce önlemlerin kaldırılması kadar aşılama hızının yavaşlığından etkilenmediğine dikkat çekildi. Raporda, aşıların hastanede tedavi ihtiyacını azaltma açısından özel bir etkisi olduğunu vurgulandı. Avrupa Komisyonu, AB’nin bazı ülkelerindeki epidemiyolojik durumun kötüye gitmesinin, yüksek aşılama oranları kaydeden ülkelerde virüsün kontrol altına alınması ile önü açılan ekonomik gelişimin tersine dönmesine yol açmasından endişe duyuyor. Ekonomik endişeler bazı ülkelerin salgının ilk dalgaları sırasında hareketliliği ve seyahate getirilen kısıtlamaların hafifletilmeye başlamasına yönelik adımlar atmasına neden oldu.
Romanya nüfusuna oranla Kovid-19 ölümlerinde dünyada ilk sırada
Zengin ülkeler Kovid-19'a karşı aşı sözünü tutmadı
'Çocuklara da Kovid-19 aşısı güvenle yaptırılabilir' tavsiyesi