MIT Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin toplam verimliliğine ve teknolojik gelişmedeki durumuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Acemoğlu, Türkiye'nin verimliğine değinerek, ülkenin çoğu dönemde büyüdüğünü, bazı zamanlarda da resesyonlardan geçtiğini anımsattı.
Büyüme dışında bu büyümenin kalitesine bakıldığında Türkiye'nin probleminin çok daha iyi görülebildiğini dile getiren Acemoğlu, şu açıklamalarda bulundu:
"ABD'ye yaptığım gibi toplam faktör verimliliğine bakıyorum. 1989'dan 1990'ların başına kadar negatif bir toplam faktör verimliliği. 1990'larda sıfır. 2002'den 2006'ya kadar, hem siyasi hem ekonomik reformların olduğu dönemde, sadece o dönemde çok hızlı bir toplam faktör verimliliği var. Hatta Amerika'nın ortalama en hızlı zamanlarından bile daha hızlı, yüzde 5. Bu gerçekten çok hızlı bir büyüme. Bu, Türkiye'nin potansiyelini gösteriyor. Türkiye'nin, doğru kurumları kurduğu zaman, insan kaynaklarına, teknolojiye, bilime ve özellikle insan haklarına tahakküme son veren adalete önem verdiği zaman çok hızlı büyümesi mümkün. Ama görüyorsunuz 2006'dan sonra politik siyasi ve ekonomik değişiklikler... Büyüme devam ediyor biraz ama toplam faktör verimliliği tamamen negatif. Kırmızı çizgi sıfırın altında."
Acemoğlu, Türkiye'nin ihracatındaki teknolojiye bağlılık oranına değinerek, Türkiye'nin orta ve yüksek teknoloji ağırlıklı ihracatının çok düşük olduğunu söyledi.
"Türkiye'de teknolojik gelişme yeterince hızlı değil"
Acemoğlu konuşmasında teknolojik kapasiteye ilişkin şunları söyledi:
Türkiye’nin yaptığı ihracat ne kadar teknolojiye bağlı? Az çok aynı gelir düzeyinde olan birkaç ülkeye kıyasla Türkiye’nin teknolojik ağırlıklı olan ihracatları hepsinden daha düşük. 2006’dan sonra Türkiye’nin yüksek teknoloji ağırlıklı olan ihracat oranı düşmeye başlıyor. Yani başka ülkelerde olan Çin, Malezya, Meksika ile olan arayı kapatmak yerine daha da çok arttırıyoruz. Yani teknolojik gelişme yeterince hızlı gitmiyor hatta hiç gitmiyor.
BİST 100 endeksi 1.430 sınırında
Otomobil satışlarında toparlanma yavaşlayacak
Bankacılıkta ‘müşteri deneyimi' dönemi bitti mi?