FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çin’in finansal düzenleyicileri Goldman Sachs’ın kilit bir yerel biriminin tam sahibi olmasını onayladı. Bu ise Çin’in finansal sistemini ABD ve diğer ülkelere ait oyunculara kademeli olarak açma planlarında yeni bir adım olarak algılandı. Goldman 2020’nin aralık ayında, Çin’de faaliyet gösteren ve 2004 yılından beri hisse sahibi olduğu bir Çin şirketinde payını artırmak için başvuruda bulunmuştu.
New York merkezli bankadan yapılan açıklamada, Çin’in finansal piyasalar düzenleyicisi Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu’ndan onay alındığı söylendi. Goldman Sachs Gao Hua Securities Co. ismiyle faaliyet gösteren birim, Goldman Sachs Securities olarak yeniden adlandırılacak. Wall Street Journal’ın haberine göre Goldman Sachs CEO’su David Solomon ve şirketin diğer yöneticileri tarafından yapılan açıklamada, “17 yıllık başarılı bir iş ortaklığının ardından Çin’deki faaliyetlerimiz için yeni bir dönem başlıyor” dendi.
Goldman şirkette geri kalan %49 hisseyi satın almak için ne miktarda ödeme yapacağını açıklamadı. Goldman’ın tüm hisselerine sahip olacağı yan şirket, bankanın Çin’de bulunan operasyonlarının büyük bir bölümünü üstlenecek. Bu operasyonlara yatırım bankacılığı ile şirket birleşmesi danışmanlığı ve menkul kıymetler alanındaki faaliyetler de dahil olacak. Bununla birlikte varlık yönetimi ve yatırım işlemleri de bu şirket üzerinden yapılacak.
Yeniden yapılandırma sürecinin bir parçası olarak Goldman ortak girişim partneri Beijing Gao Hua Securities Co.’nun da birime dahil edileceğini açıkladı. Yatırım bankaları ve varlık yöneticileri gibi Wall Street şirketleri uzun zamandır Çin’de daha büyük bir varlık göstermeyi hedefliyordu. ABD’nin finansal sektörü geçtiğimiz yılın ilk dönemlerinde Pekin ve Washington arasında imzalanan ticaret anlaşmasından karlı çıkanlar arasında yer aldı.
Morgan Stanley de o dönemden bu yana Çin’de bulunan yan şirketlerindeki hisse payını artıran bankalar arasında yer aldı. Ağustos ayında JPMorgan Chase Çin’de bulunan yan şirketinin tam kontrolünü almak için onay aldı. Dev banka bu onayı alan ilk uluslararası şirket oldu. Küresel yatırım bankaları Çin’de sermaye piyasası işlemlerinde oldukça küçük bir paya sahip. Ancak bankalar dünyanın en büyük borsalarından birine sahip olan Çin’de daha büyük bir rol oynamaya istekli.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Ağustos ayında Şangay borsasında yer alan şirketlerin toplam piyasa değeri 7,63 trilyon dolar seviyesindeydi. Bu rakam ise ABD dışında bulunan tüm borsaların toplam piyasa değerinden daha yüksek. Şenzen borsalarında yer alan şirketlerin toplam piyasa değeri ise 5,74 trilyon dolar. Varlık yöneticileri de yeni fırsatlardan yararlanmak için girişimlerde bulunuyor.
Geçtiğimiz ay BlackRock, Çin vatadaşlarına satış yapma izni olan tamamen yabancı bir şirket tarafından yönetilen ilk fonu için 1 milyar doların üzerinde yatırım geldiğini açıkladı. Goldman’ın Çin’de yatırım bankacılığı dışında faaliyetleri de bulunuyor. Mayıs ayında Çin düzenleyicileri ABD kurumu ile Çin hükümeti tarafından desteklenen bankacılık devi Çin Endüstri ve Ticaret Bankası arasında kurulacak varlık yönetimi ortak girişimine onay verdi. Goldman’ın şirkette %51 hissesi bulunuyor.
Küresel doğrudan yabancı yatırımlar 852 milyar dolara yükseldi
Bankalarda kar artışı beklentisi: Hisseleri nasıl etkiler?
Şubelere gitmek yerine uzaktan hesap açılıyor