FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Finansal hizmetler sektörü için yükseliş zamanı. Dünyanın tüm kripto paralarının değeri bu yıl rekor kırarak 2,4 trilyon doları aştı. Yılın ilk yarısında non-fungible token (NFT) satışı da 2,5 milyar dolara ulaştı. Sanatçı Beeple’a ait olan dijital sanat eseri NFT olarak 69,3 milyon dolara alıcı buldu. Dijital bankalar Monzo ve Revolut’un ödeme kartları şimdi 20 milyon müşteri tarafından kullanılıyor.
Ancak bu şirketlerin sunduğu hizmetleri mümkün kılan hukuk ekipleri görmezden geliniyor. Hukukçular eski kanunların arasında, yeni finansal konseptlerle boğuşuyor. Fintek şirketleri, düzenleyicilerin henüz bir kural çerçevesi oluşturmayı tamamlamadığı alanlarda faaliyet gösteriyor. Financial Times’ın haberine göre Travers Smith Finansal Hizmetler ve Pazarlar Uzmanı Natalie Lewis, “bir başkası tarafından hazırlanmış taslakların kullanılabildiği bir geleneksel hukuk hizmeti sunmuyoruz” dedi. Lewis “her şeyi baştan oluşturmamız lazım” ifadesini kullandı.
Lewis İngiltere’nin para transferi hizmeti sunan Pay.UK’e danışmanlık hizmeti sundu. Bu hizmet şirketlerin ve tüketicilerin ödemelerini hızlı ve esnek bir şekilde gerçekleştirmesine imkan tanıyor. Lewis, “daha önce örneği görülmemiş bir hizmetti” dedi. Hukukçular genellikle yeni ortaya çıkan hizmetlerin düzenlemelerin ağına takılmaması için çalışıyor.
Lizbon merkezli hukuk şirketi Abreu Advogados, Avrupa’nın düzenlemelere tabi olan ilk NFT alım satım merkezi Tokapi’nin kuruluşu için destek verirken, önemli konulardan bir tanesi de NFT’lerin menkul kıymet olarak kabul edilip edilmeyeceğini belirlemekti. NFT’ler menkul kıymet olarak kabul edildiği takdirde, Tokapi’nin bir finansal aracı olarak lisans alması gerekiyordu.
Bu da start-up şirketi için ek bir sorun oluşturuyordu.
Portekiz Merkez Bankası, konuya olumsuz yaklaşması andan Abreu Advogados Bankacılık ve Finans Eşbaşkanı Diogo Duarte, NFT’lerin menkul kıymet olarak değerlendirilemeyeceğini savundu. Bunun nedeni ise NFT alıcılarının kar elde edeceğinin bir garantisinin olmaması. Duarte, “sermaye kazancı vaat etmeyen ve bu piyasalarda yatırım yönetimi hizmeti sunmayan bir platform menkul kıymet alanında değerlendirilemez” dedi.
Benzer bir şekilde Société Générale kamuya açık bir blockchain üzerinde, yeni bir ürün oluşturduğunda bu menkul kıymetlerin saklanması ve kimin sorumluluğunda olduğu konusunda bir belirsizlik oluştu. Gide Loyrette Nouel İnovasyon ve Fintek Avukatı Matthieu Lucchesi, Société Générale’nin sorununa çözüm bulmak için hareke geçti. Bankanın teknik hizmet olarak saklama sağlamadığını, bu nedenle de ek bir onaya ihtiyacı olmadığını söyledi.
Hukukçular fintek müşterilerine düzenlemelerin engeline takılma konusunda nefes alma alanı tanıyor. Ancak müşterilerin de korunması gerekiyor. Merkeziyetsizleştirilmiş finansla (DeFi) ilişkili hukuki sorunlar şimdiden gündemde. finansgundem.com'un derlemesine göre benzer bir durumu mayıs ayında kripto para borsası Binance de yaşadı. Platformda sorun yaşandığında, yatırımcıların yaşadığı kayıpların nasıl telafi edileceği belirsiz.
Mağdurlar dava açmakta da zorlanıyor çünkü şirketin bir merkezi yok ve herhangi bir ülkenin kayıtlarında yer almıyor. Bu nedenle düzenlemelere de tabi tutulmuyor. Lewis, “yeni jenerasyon fintek varlıklarına uygulanacak uluslararası bir sisteme ihtiyaç var” dedi. Devamında, “buna bir varlığın lokasyonunun ne olduğuna karar vermek de dahil” ifadesini kullandı. Karşılaşılan zorluklar göz önünde bulundurulduğunda, Lewis uluslararası kuralların oluşturulmasının yıllar alacağını düşünüyor.
İngiltere’de temassız ödemede yeni dönem başladı
Dev bankalar ve fintekler arasında uçurum büyüyor
1 trilyonluk dev ödeme trendi bankalar için fırsat