Yazdır

Dev bankalar ve fintekler arasında uçurum büyüyor

Tarih: 15 Ekim 2021 - 15:17

ABD bankalarında giriş bariyeri yüksek olsa da, geleneksel bankalar asimetrik bir kar denetimine maruz kalıyor. Rekor karlar ise ABD’nin bankacılık sektörünün sağlıklı olduğunu gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu hafta dev bankaların bilanço açıklamaları esnasında, bazı CEO’ları Wall Street bankacılığının giriş bariyeri yüksek bir alan olduğunu söylerken, diğerleri aynı görüşü paylaşmadı. Perşembe günü Morgan Stanley’in yatırım bankacılığında geçirdiği bir başka başarılı çeyreğin arından CEO James Gorman oldukça heyecanlıydı. Bankanın gelirleri %67 yükseliş gösterdi.

Gorman analistlere yaptığı açıklamada, kurumsal menkul kıymetler alanına giriş yapmak isteyen bölgesel ve yabancı oyuncular için “işlerin iyi gitmediğini” söyledi. Ancak Financial Times’ın haberine göre bundan bir gün önce JPMorgan CEO’su Jamie Dimon bankanın “alanda bulunan her şirketle rekabet etmek için ne kadar harcama yapılması gerekiyorsa yapacağını” ifade etti. İki CEO’nun görüş ayrılığının nedenlerinden bir tanesi, bankalarının kurumsal ve tüketici kredileri alanındaki farklılıkları.
Kredi kartları ve emlak mortgage’ı alanında faaliyet gösteren JPMorgan, son teknoloji akıllı telefon uygulamaları üzerinden hizmet sunan fintek şirketleriyle rekabet ediyor. Ancak büyük gelir sağlayan şirket birleşmeleri ve satın alımları danışmanlığı hizmeti, finans alanına yeni giren fintek şirketleri tarafından kolaylıkla sunulamıyor.

Her açıdan bakıldığında rekor karlar ABD’nin bankacılık sektörünün sağlıklı olduğunu gösteriyor.

Yavaş ve hatta bazı durumlarda negatif kredi hacmi büyümesi, güçlü ekonominin güçlü olduğunu düşünen yatırımcıları şaşırttı. Ancak batık kredi maliyetleri ve pandemi sürecinde batık kredi ihtimaline karşı ayrılan rezervlerin kullanılmaya başlanması, bu durumu telafi etti. Bank of America yatırımlarını bir miktar daha yükseltti. Banka yöneticilerinden biri, bankanın ABD Hazine tahvilleri ve mortgage destekli menkul kıymetlerde daha fazla yatırımı bulunduğunu söyledi.

Bank of America’nın gelir büyümesi %10’un üzerinde gerçekleşirken, bankanın rakipleri çoğunlukla yatay bir gelir büyümesi gördü. Maliyetler de giderek yükseliyor. Yatırım bankacılarının maaşları, yöneticiler yıldızları kaybetmemek için zam yoluna giderken yükseliyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre 2022 yılı için endişeler, maliyetlerin yüksek kalırken rekor kıran bankacılık ücretlerinin düşme ihtimaline yönelik.

Tüketici bankaları PayPal ve Square gibi fintek şirketleri ve dijital bankalarla rekabet edebilmek için teknoloji yatırımlarına devam etmek zorunda kalacak. Yatırım bankaları ise yöneticilerini kaçırmamak için yüksek maaşlar ödeyecek. Yeni nesil bankaların da pazar paylarını büyütmesi gerekiyor. Güçlü geleneksel bankaların her zaman karşılaştığı zorluk ise, finteklerin ortaya çıkardığı tehdit ne olursa olsun karları yüksek tutmak.

 

Wall Street’teki güçlü bilançolar Avrupa bankalarını korkutuyor

 

Banka karları için iyimser tahmin

 

1 trilyonluk dev ödeme trendi bankalar için fırsat

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dev-bankalar-ve-fintekler-arasinda-ucurum-buyuyor/1610092