Kış saati uygulaması Avrupa Birliği'nde 31 Ekim, ABD'de 7 Kasım tarihinde başlayacak. Türkiye artık kış saati uygulaması yapmadığı için bu ülkelerle aramızdaki saat farkı bir saat daha artacak. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde her yıl olduğu gibi bu yılın mart ayının son haftasında yine cumartesiyi pazara bağlayan gece saatler bir saat ileri alarak yaz saati uygulamasına geçmişti.
Türkiye 1972 yılından bu yana istisnasız sürdürdüğü yaz ve kış saati değişikliğini 2016 Ekim ayından itibaren sonlandırdı. Türkiye'de sürekli olarak yaz saati uygulanıyor.
Dünyada Türkiye gibi yaz saati uygulamasına geçen ülkeler olduğu gibi eski yaz-kış saat uygulamasını sürdüren ülkelerin sayısı da bir hayli fazla. Yaz-Kış saati uygulaması günümüzde çoğunlukla Batı ülkeleri diyebileceğimiz Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri tarafından kullanılıyor.
Uygulama özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde son yıllarda tartışma konusu. Avrupa Parlamentosu 2018'in mart ayında, Avrupa Birliği ülkelerinde 2021 yılından itibaren saatlerin ileri veya geri alınmaması yönünde oy kullanmıştı. 2017'de de Avrupa Komisyonu tarafından teklif edilen değişiklik genel kurulda oylanarak kabul edildi. Ancak bu konuda son söz üye ülkelerin parlamentolarına kalmış durumda.
Dünya genelinde ülkelerin yüzde 40'ından azı her yıl yaz ve kış saati uygulamasını sürdürüyor. Buna karşın Türkiye ile birlikte 100'ü aşkın ülke geçmişte en az bir kere bu uygulamayı denemiş ancak mevcut durumda sabit saat uygulaması kullanıyor.
İLK OLARAK BENJAMIN FRANKLIN UYGULADI
Bu uygulamanın ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin kurucularından Benjamin Franklin tarafından 1784 yılında ortaya konulduğu aktarılıyor. Franklin'in o dönemdeki hedefi aydınlatma için kullanılan mumdan tasarruf etmekti.
Söz konusu uygulama Birinci Dünya Savaşı sırasında başka bir amaçla devam etti. Yaz saati uygulamasının Avrupa'daki en önemli nedeni kömür, petrol gibi enerji kaynaklarından tasarruf etmekti. İlk olarak Birinci Dünya Savaşı'nda Almanya tarafından başlatılan ve İngiltere, Fransa, İtalya'da takip edilen uygulama uzun sürmedi ve savaş sonunda genel olarak sonlandırıldı. İkinci Dünya Savaşı'nda da bazı ülkelerce yeniden başlatılan uygulamadan savaş sonrası yine genel olarak vazgeçildi.
Paul, 1976 petrol krizi sebebiyle de saatlerin kış ayları gelince geri alındığını dile getirdi. AB ülkeleri karar alıcıları gerekli düzenlemeleri zamanında tamamlayabilirse önümüzdeki yıl tek zaman dilimi uygulamasının başlaması bekleniyor.
Avrupa yaz saati uygulamasını bitirecek mi?