Moskova'da düzenlenen Rusya Enerji Haftası Forumu'nun ana oturumunda konuşan Putin, "Maalesef silahlanma yarışı ivme kazanıyor. Bu, ABD füze savunma anlaşmasından çekildikten sonra başladı" dedi.
2003 yılında ABD'ye Anti Balistik Füze Anlaşması'ndan çekilmeme çağrısı yaptığını anımsatan Putin, "Bu, uluslararası güvenliğin ana unsuru, köşe taşı. Bu sadece koruma değil, aynı sırada olası bir rakibin nükleer potansiyelini ortadan kaldırarak stratejik avantajlar elde etme girişimi" ifadelerini kullandı.
"Biz buna cevaben ne yapmalıyız? Bu konuda birçok kez konuştum. Eğer ilginizi çekiyorsa, tekrar edeyim. Çok büyük paralara mal olacak ve ne kadar etkili çalışacağı bilinmeyen bir sistem kurmak ya da anti balistik füzeleri kesin olarak etkisiz kılacak farklı bir sistem kurmak. Bunu yapacağımızı söyledim" diye devam eden Putin, "ABD'li partnerlerin yanıtı 'Bizim füzelerimiz size karşı değil, istediğinizi yapın, bize karşı olmadığını düşüneceğiz' oldu. Rusya, bu konuda ABD'yle yapıcı diyalog kurmaya hazır" diye vurguladı.
'ABD, Rusya sınırlarında tatbikat yapıyor'
Rusya-Ukrayna sınırındaki Rus askeri varlığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Putin, "Rus askerleri Rus topraklarında bulunuyor. Ayrıca Zapad-2021 tatbikatının ülkemizin topraklarında yapıldığını hatırlatmalıyım. ABD'li sözde partnerlerimiz de aynı şekilde büyük ölçekli tatbikatlar yapıyor, üstelik ulusal topraklarından binlerce kilometre uzakta. Washington'a ya da New York'a tatbikat yapmak için gitmedik, ama onlar buraya geldiler ve sınırlarımızda tatbikat yapıyorlar. Buna nasıl karşılık vermeliyiz? Tatbikatlarımızı yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
ABD'nin silahların kısıtlanmasıyla ilgili çok sayıda anlaşmadan çekildiğini anımsatan Putin, Washington'u sorumluluktan kaçmak için okları Rusya'ya yöneltmekle, medya kuruluşlarını da kendilerin ödeme yapanların lehine haberler yayınlamakla eleştirdi.
'20 Mach'tan daha hızlı hipersonik silah Rusya ordusunda görev yapıyor'
Putin, Rusya'nın 20 Mach'tan daha fazla hıza sahip yüksek hassasiyetli hipersonik silah geliştirdiğini ve bu silahın orduda göreve başladığını vurguladı.
Sunucunun Rusya'nın 3 Mach hıza sahip hipersonik silah geliştirdiğini söylemesi üzerine Putin, "Hayır, hayır, hayır, 3 Mach olanları ABD'de geliştiriyorlar. Bizim sistemlerimiz ise 20 Mach'tan daha yüksek hızda uçuyor. Bu sıradan bir hipersonik füze değil, kıtalararası füze. Bu, söylediğinizden çok daha ciddi bir silah ve Rusya ordusunda görev yapıyor" ifadelerini kullandı.
Bu tür sistemlerin diğer ülkelerde de geliştirilmekte olduğuna ve yakın gelecekte geliştirileceğine dikkat çeken Putin, Rusya'nın bu silahları geliştiren ilk ve tek ülke olmasına rağmen bu durumu hiçbir zaman suistimal etmediğini ve kimseyi tehdit etmediğini vurguladı.
Rus lider, aksine Moskova'nın saldırı silahlarının azaltılmasıyla ilgili müzakerelere hazır olduğunun altını çizdi.
'Demokrasi ve özgürlük, bir halkın kültürü ve geleneklerinden bağımsız düşünülemez'
Putin'e göre ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin terörün yayılmasına ilişkin devasa bir tehdit oluşturdu.
Panelin sunucusu, Putin'in dile getirdiği iddia edilen 'Rusya demokrasiye hazır değil' sözlerini hatırlatarak Rusya'da demokrasinin durumunu sordu.
Demokrasi sorusuna Afganistan'dan demokrasi götürdüğünü savunan ABD üzerinden yanıt veren Rus lider, "ABD, Afgan halkının geleneklerini, tarihini, kültürünü hiçe sayarak Afganistan'dan çıktı. Nasıl bir sonuç elde edildi? Trajik! Terörün artma tehlikesi devasa. Bölgede ve dünyada terörün yayılması tehdidi arttı" dedi.
Putin, "Özgürlük ve demokrasinin, herhangi bir halkın kültürü ve gelenekleriyle bağlantılı olmaması mümkün değil" diye vurguladı.
'AB'nin hidrokarbon vergisi getirme planları endişe verici'
Putin'in değindiği bir diğer konu, AB'nin diğer ülkelere uygulamayı planladığı hidrokarbon vergisi oldu.
Rusya'nın bundan endişe duyduğunu ve uygun olmayan kararlar alınması halinde buna karşılık vereceklerini anlatan Putin, "Eğer kararlar tek taraflı alınırsa ve bunun haksız rekabet aracı olduğunu görürsek, bunun sonucunun şu anda yaşananlara benzer olacağını düşünüyorum. Yani fiyatlar artacak" dedi.
Çeşitli hidrokarbon hammadelerine sahip olan Rusya'nın bu alanda rekabet avantajları bulunduğuna dikkat çeken Putin, "Ancak bunlar bizim doğal rekabet avantajlarımız ve bunu hayatın bir gerçeği olarak görülmesi gerekir. Sonuçta bu konuda yapılacak bir şey yok, bu doğal rekabet avantajlarına herhangi bir şekilde odaklanmak ve onları sınırlamak için mekanizma icat etmeye gerek yok. Dürüst, açık bir diyalog yürütmemiz gerekiyor ve biz buna hazırız" diye ekledi.
‘Rusya’da demokrasinin öldüğüne dair endişeler fazlasıyla abartılı’
Putin, Rusya’da demokrasinin öldüğüne dair endişelerin fazlasıyla abartılı olduğuna dikkat çekerek, bu yöndeki eleştirileri yapanlara kendilerini düşünmelerini önerdi.
“Rusya'da demokrasinin öldüğüne dair endişeler fazlasıyla abartılı. Mark Twain de bir keresinde ölümüyle ilgili söylentilere yanıt olarak bunları söylemişti” diyen Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim için endişe etmeyin, en iyisi kendinizi ve sizin oralarda neler olup bittiğini düşünün.”
‘Rusya’da muhalefet hayatta ve iktidarı sert bir biçimde eleştiriyor’
Rusya’da muhalefetin hayatta olduğunu ve iktidarı sert bir biçimde eleştirdiğini vurgulayan Putin, “Genel olarak muhalefete gelince, bizdeki muhalefet çalışıyor, hayatta, yetkilileri eleştiriyor ve hatta belki bunu, diğer ülkelerde yapmadığı kadar sert bir biçimde yapıyor” dedi ve devam etti:
“Buradaki Rus medya kuruluşlarının bir kısmını açın ve her şeyi net bir şekilde anlarsınız. Onlar çalışıyor, kimse kendilerine dokunmuyor, her şey yolunda. Üstelik (Rus enerji şirketi) Gazprom'dan para da alıyorlar. Gazprom, Avrupa'ya gaz satıyor ve muhalif medya kuruluşlarını finanse ediyor.”
Rus lider, “Medya kuruluşlarının fiilen devlet kaynaklarından finanse edildiği ve ülkemizde olduğu gibi iktidara karşı bu denli uzlaşmaz bir tavır aldığı ülkeleri arasam zor bulurum. Gazprom, her konuda aşırı uç noktalarda pozisyon alan ve orada çalışan her ikinci kişinin yabancı pasaporta ya da oturma iznine sahip olduğu radyo istasyonlarımızdan birini finanse ediyor. Radyo çalışıyor, her şey yolunda” ifadelerini kullandı.
‘Rus yasalarını çiğnemesi halinde Muratov’u, aldığı Nobel Ödülü kurtarmaz’
Putin, bu yılki Nobel Ödülü’nü kazanan Novaya Gazeta'nın kurucusu ve genel yayın yönetmeni Muratov’un Rusya’daki ilgili yasalara uygun hareket etmesi halinde yabancı ajan olarak tanınma gibi bir durumu olmadığını, fakat söz konusu mevzuatı ihlal etmesi halinde hiçbir liyakatin kendisini sorumluluktan kurtarmayacağını ifade etti.
Putin'e, Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Novaya Gazeta Genel Yayın Yönetmeni Dmitriy Muratov'un endişe ettiği üzere, yabancı ajan olarak ilan edilmeyeceğine dair güvence verip vermeyeceği soruldu.
“Eğer Rus mevzuatını ihlal etmezse ve yabancı ajan olarak ilan edilmeye sebebiyet vermeze, demek ki böyle bir şey olmayacak” diyen Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fakat Rus yasalarını ihlal eden bir şeyi yapmak üzere Nobel Ödülü'nü kalkan olarak kullanıp arkasına saklanacak olursa, demektir ki bunu dikkatleri üzerine çekmek için ya da farklı bir nedenle kasıtlı olarak yapıyor olacak.”
Rus lider, ‘herkesin, liyakati ne olursa olsun Rus yasalarına uygun hareket edilmesi durumunda olduğunu açık ve net bir biçimde anlıyor olması gerektiğini’ sözlerine ekledi.
Muratov ve Filipinli meslektaşı Maria Ressa, ülkeleri Rusya ve Filipinler’de yürüttükleri 'cesur ifade özgürlüğü mücadeleleri' nedeniyle 2021 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.
Putin'den enflasyon açıklaması: Asıl düşmanımız, 'düşük gelir'
İsrail Başbakanı Bennett, Putin ile ilk defa görüşecek