Yazdır

Yolsuzluk Çin bankalarının en küçük sorunu

Tarih: 13 Ekim 2021 - 16:33

Çin hükümeti yakın zamanda bankalara karşı başlattığı denetimlerin yardımıyla sektördeki bazı sorunlu bankaları eleyebilecek. Ancak Çin’in finans sektörünün temelindeki bozulmanın giderilmesi için çok daha güçlü bir hamleye ihtiyaç var.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’in kripto paralara karşı gerçekleştirdiği katı hamleler, eğitim sektörüne yönelik denetimlerin artması, ülkedeki büyük teknoloji şirketlerine uygulanan yaptırımların ardından, sırada finans sektörü var. Pazartesi günü Wall Street Journal, Çin’de bu ay başlayan ve 25 kilit finans kurumunu hedef alan denetimleri aktardı. Pekin kredi kurumları, düzenleyiciler ve güçlü özel sektör oyuncuları arasında olması gerekenden daha samimi bir ilişkinin Evergrande’ın borç skandalı için temel hazırladığını düşünüyor.

Aynı zamanda Didi Chuxing ve Ant Group gibi şirketlerin hızlı ve devasa büyümelerinin de nedeni olarak görüyor. Bu şüpheler elbette doğru olabilir. Ancak Pekin’in finansal sistemi olumlu bir yöne çekmek için doğru politikalara sahip olup olmadığı belirsizlik taşıyor. Özellikle de ülkenin teknoloji sektöründe rekabeti artırma konusundaki hedeflerinin, bankacılık sektöründe bir yansıması bulunmuyor. Çin bankaları kamu borçlanıcılarıyla olan yakınlıklarıyla tanınıyor.

Ancak büyük özel sektör borçlanıcıları, özellikle iflas etmek için ‘fazla büyük’ olduğu düşünülen şirketler de ticari mantığı sorgulatan krediler almayı başardı. Yakın zamanda Evergrande bölgenin kredi kurumlarından Shengjing Bank’ın %20’lik hissesini sattı. Banka Evergrande’ın operasyonlarını finanse etmesine yardımcı oluyordu. %20’lik hisse 1,5 milyar dolara devlete ait olan bir kuruma satıldı. Banka şimdi satıştan gelen paranın Evergrande’a verdiği kredinin geri ödenmesinde kullanılmasını talep ediyor.

Hükümete ait ticari kurum Citic Group da Evergrande’a yüksek miktarlarda kredi veren kurumlar arasında. Citic Group’un Guangzhou’da bulunan eski merkezi, Evergande’ın Shenzen’deki merkez binasına oldukça yakın ve şimdi bir soruşturma süreci geçiriyor. Çin hükümetinin baskıcı bir politika izleyerek finans sektöründe hatalı kredi kararlarını engellemesinin işe yarayıp yaramayacağı henüz bilinmiyor.

Bununla birlikte bankaların kötü krediler vermesine engel olunurken, iyi kredilerin verilmesinin sağlanması da önem taşıyor. Bu nedenle de Çin hükümetinin reform paketi oldukça zayıf görünüyor. Özellikle de yolsuzluk avı, bankacıların risk almaktan kaçınmasına neden olabilir. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre büyük Çin bankaları uzun süredir hiçbir zaman katı denetimlere maruz kalmayacakları inancıyla yaşadı.

Bunun sonucunda bankalar iflas etmek için fazla büyük ya da siyaseten önemli olan şirketlere ve kurumlara kredi vererek kolay yoldan para kazanmayı seçti. Bu süreçte küçük ve orta ölçekli işletmeler görmezden gelindi. Elbette bu hamleler büyük şirketlerin rant sağlayamadığı bir düzeni getirme konusunda başarısız olacak.

Düzenleyiciler Çin’in bankacılık sektöründe rekabeti artırmaktansa, mevduat oranlarında yüksek bir tavan uyguluyor.

Reform çabaları küçük ve önemsiz değişikliklerle sonuçlanıyor. Çin’in bankacılık sektörü için etkili olabilecek bir hamle ise kredi bilgilerine yönelik daha yaygın bir erişimi sağlamak. Bu da Alibaba’nın elinde bulundurduğu kredi verilerini, yeni kurulan devlet kredi derecelendirme kurumuyla paylaşmaya zorlanmasının ardındaki mantıktı. Yine de veriye erişim, bunu kullanmak için güçlü bir finansal teşvike sahip olmakla aynı şey değil.

Fintek şirketlerinin verilerini imha etmekse teknoloji sektörünün kredi analiz araçlarına daha fazla yatırım yapmasının önüne geçecek. Bu da bu girişimleri uzun vadede kullanışlı kılmayacak. Pekin finans sektörüne yönelik başlattığı reformda bazı sorunlu kurumları tespit edecek olsa da, finans sektörünün temelinde yer alan sorunların çözümü çok daha güçlü hamleler gerektiriyor.

JPMorgan, net karını üçüncü çeyrekte artırdı

 

Fintek yükselişinde yeni trend: Sigorta teknolojisi

 

Yeni madencilik merkezi: ABD

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yolsuzluk-cin-bankalarinin-en-kucuk-sorunu/1609517