Çin’den gelen son haberler hem hisse senedi hem de kripto para piyasalarında etkili oluyor. Çinli gayrimenkul devi Evergrande’nin içinde bulunduğu borç krizinin domino etkisine neden olabileceiği endişeleri, küresel piyasaların ana gündem maddelerinden biirini oluştururken Çin hükümetiinin getirdiği yasaklar kripto para piyasalarını vurdu.Uzun zamanidır kripto paralara yönelik sert açıklamalar yapan Çin, son olarak kripto varlıklarla ilgili işlemleri yasadışı ilan etmişti. Bu kararın ardından Çin’in en büyük kripto para borsası Huobi, yeni kayıtları durdurmuştu.
Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan'ın haberine göre; Bitcoin’de temmuz sonunda başlayan toparlanma eğilimi Çin’den gelen yasaklama haberleriyle frene bastı. Açıklamanın yapıldığı 24 Eylül’de 47 bin doların üzerinde tutunmaya çalışan Bitcoin, geçtiğimiz hafta 40.500 dolar sınırına kadar geriledi. Bitcoin’de yüzde 10’un üzerinde yaşanan bu geri çekilme diğer kripto paraları da olumsuz etkiledi ve altcoinlerde daha yüksek oranda kayıplara neden oldu. Aslında uzun zamandır Çin’in dışında küresel anlamda kripto paralara yönelik düzenlemeler olabileceği konusu gündemdeydi. Peki, hem Çin’in getirdiği yasaklar hem de olası düzenlemeler kripto paraları nasıl etkileyecek?
Çin tarafındaki gelişmeler aslında yeni değil. 2013 yılından itibaren Çin’den kripto paralarla ilgili çok sayıda kısıtlayıcı açıklama geldi. Gelen tüm bu açıklamalar kripto paralarda kısa vadeli dalgalanmalara neden oldu. Yani Çin, kripto yatırımcılarını çok çarptı! Kısa-orta vadede Çin’den kripto varlıklara yönelik yeni yasaklar gelebilir. Ancak uzun vadede kripto madenciliğinden bireysel yatırım işlemlerine kadar getirdiği yasaklar Çin’i ‘oyunun’ dışına itebilir ve bu da artık merkez üssü Çin olan sarsıntıların bitmesine neden olabilir. Çin her ne kadar vatandaşlarına yasaklamalar getirse de Çinli yatırımcılar teknolojinin geldiği nokta ile kripto işlemleri için başka yöntemler bulacaktır!
Çin’in 2013 yılından bu yana kripto varlıklarla ilgili yaptığı yasaklayıcı açıklamaların Bitcoin fi yatları üzerindeki etkisinin kısa vadeli olduğu görülüyor. Dünyanın önde gelen kripto borsalarından Kraken’in hazırladığı tabloya göre, Çin’in olumsuz açıklamalarının tamamının 1 hafta ve 1 aylık periyotlarda Bitcoin fi yatını olumsuz etkilediği görülüyor. Ancak 3 aylık sürece bakıldığında Bitcoin’in Çin’in açıklamalarıyla yaşadığı kayıpları telafi edip artıya geçtiği dikkat çekiyor.
Kripto paralara yönelik düzenlemelere Çin ‘yasaklama’ olarak yaklaşırken ABD daha çok ‘sıkı regülasyon’ olarak bakıyor. Her iki yöntem de kısa vadede fi yatlar üzerinde baskı yaratacaktır. Ancak regülasyonların gelmesi kripto varlıklar için yeni bir dönemin başlangıcı anlamına gelebilir. Çünkü şu anda aralarında emeklilik fonlarının da olduğu çok sayıda fon, piyasanın regüle olmaması nedeniyle kripto varlıklardan uzak duruyor. Dolayısıyla kripto varlıkların gelecek düzenlemeler ile regüle olması yeni yatırımcıların kripto paralarda alıma geçmesini sağlayabilir. Dolayısıyla yasaklama dışında gelecek düzenlemeler uzun vadede yeni fırsatların kapısını aralayabilir.
Bitcoin’de bir sonraki rallide hedef 200 bin dolar!
'Tarihin en büyük çöküşünden önce altın, gümüş, Bitcoin ve Ethereum alın!'