Korona virüsü tüm dünyaya yayan soykırımcı Çin, normalleşme sürecinde enerji kriziyle karşı karşıya kaldı. Çin'in enerji krizi, insanların yaşadıkları mekanlara vurmaya başlarken, potansiyel küresel tedarik zinciri aksamalarının ardından sosyal istikrarsızlık riskleri oluşturacak noktaya yaklaşıyor.
Kuzeydeki birçok şehirlerde yaşayanlar şimdiden elektrik kesintilerinden etkilendi. Avustralya'dan daha büyük bir ekonomiye sahip güneydeki bir sanayi merkezi olan Guangdong, yaygın elektrik kesintilerinden kaçınabilmek için insanlardan klimalarını 26 santigrat derecenin üzerinde tutmalarını istedi. Konutlara olan etki, elektrik krizinin ne kadar hızlı tırmandığını gösteriyor.
Çin iki cephede enerji sorunlarıyla karşı karşıya. Bazı eyaletler, emisyon ve enerji yoğunluğu hedeflerini karşılamak için endüstriyel kesintiler talimatı verirken, diğerleri, aşırı yüksek kömür ve doğal gaz maliyetleri, yüksek talep nedeniyle üreticilerin üretimi yavaşlatmasına neden olduğu için gerçek bir elektrik eksikliğiyle karşı karşıya
ÜRETİM ARTIRMA ÇAĞRISI
Çin Ulusal Enerji İdaresi (NEA), ülkenin kış aylarında evleri sıcak tutmak için yeterli enerji kaynağına sahip olmasını sağlamak üzere kömür ve doğal gaz şirketlerinden üretimlerini artırmalarını talep etti.
NEA, toplantıların 23-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştiğini ve aynı enerji tedarik çabasının bir parçası olarak petrol ve boru hattı şirketleriyle de görüşmelerde bulunduğunu bildirdi. Basında çıkan haberlere göre, Çin'in birçok eyaletindeki sanayi üretimi elektrik kesintilerinden etkilendi. People's Daily devlet medya kuruluşu Pazar günü, kuzeydoğudaki Liaoning eyaletindeki elektrik kesintisinin, kısmen azalan rüzgar gücü nedeniyle ciddi düzeyde olduğunu bildirdi.
BÜYÜME TAHMİNLERİ DÜŞTÜ
Nomura Holdings ve China International Capital Cooperation (CICC) ekonomistleri büyüme tahminlerini elektrik kesintileri nedeniyle düşürdüler.
CICC ekonomistleri bir raporda, elektrik kesintilerinin Çin’in büyüme oranını üçüncü ve dördüncü çeyreklerde yüzde 0,1 ila 0,15 puan azaltacağını söyledi. Nomura ise Cuma günkü raporunda yıllık büyüme tahminini yüzde 8,2’den yüzde 7,7’ye indirdi.
Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organlarından Halkın Günlüğü’nde dün yayımlanan başyazıda, enerji kıtlığının Çinli tüketiciler için mal fiyatlarını yükseltebileceğini ve enflasyonu artırabileceği belirtildi.
Jilin eyaletinin yerel medyasına göre ise elektrik kesintilerinin mart ayına kadar sürmesi muhtemel.
DOĞALGAZ PİYASASINDA AGRESİF ADIMLAR
Ayrıca elektrik kesintilerinin yaşandığı ülkede doğalgaz ihracatı için de düğmeye basıldı. Dünyanın en büyük ithalatçılarından biri olan bu Çin’in sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatında Avrupalı rakiplerine kıyasla daha yüksek fiyat vermesi Avrupa’da endişeleri artırdı.
Çin’in Kasım-Mart döneminde teslim alınmak üzere, Avrupa fiyatının çok üzerinden en az 13 kargoluk LNG alımı yaptığı belirtildi. Çin’in doğalgaz piyasasındaki agresif hareketleri, sert bir kışa hazırlanan ve darboğaz yaşayan Avrupa’da endişelerin artmasına neden oldu.
Korkutan uyarı: Enerji krizi kapıda
Yenilenebilir enerjiye 400 milyar dolar