FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
İş seyahatleri geçmişte kaldı. Pfizer, Michelin, LG, HSBC ve Deutsche Bank gibi şirketler yeni ve inovatif iletişim araçlarının pandemi sonrasında iş seyahatlerini tarihe gömeceğinin sinyallerini veriyor. Avrupa’nın en büyük şirketlerinden Akzo Nobel’in Amsterdam’daki merkezinde CEO Thierry Vanlancker geçtiğimiz yılı Üretim Müdürü David Prinselaar’ın sanal olarak 124 tesisi ziyaret etmesini izleyerek geçirdi. Prinselaar yüksek çözünürlüklü artırılmış gerçeklik gözlüğüyle, fabrikaları inceledi.
Daha önce tüm dünyayı gezmesini gerektirecek bir işi harcayacağı zamanın oldukça küçük bir bölümünde gerçekleştirdi. CEO Vanlancker bundan sonra iş seyahatlerini desteklemeyecek. Vanlancker, “denetim seyahatleri üçte bir oranında düşebilir, iç toplantılarda ise daha büyük bir düşüş olabilir” dedi. Açıklamasının devamında, “bu cüzdanlarımız için iyi bir şey ve sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı oluyor.
Müşterilerimiz bir yılı eğitim alarak geçirdi bu nedenle video konferans yöntemi şimdi oldukça kolay” ifadesini kullandı. Bloomberg tarafından ABD, Avrupa ve Asya’da bulunan 45 büyük şirketle yapılan anket çalışmasında, şirketlerin %84’ünün pandemi sonrasında iş seyahatlerine daha az harcama yapmayı planladığı ortaya çıktı. Katılımcıların büyük bir bölümü iş seyahatleri için bütçeleri %20 ila %40 oranında düşürmeyi planlıyor. Şirketlerin üçte ikisi ise yüz yüze toplantıları tamamen kaldırmayı düşünüyor.
Sanal yazılımların kullanım kolaylığı ve etkinliği ile maliyet düşürme özelliği ve düşük karbon emisyonu sağlaması, maliyet kısıntılarının ardındaki temel nedenler olarak gösterildi. finansgundem.com'un derlediği bilgilerde Küresel İş Seyahati Birliği’ne göre 2024 yılında iş seyahatleri 1,24 trilyon dolara düşebilir. 2019 yılında pandemi öncesinde ise bu alanda 1,43 trilyon dolarla zirve görülmüştü. Jet motoru üreticisi Raytheon Technologies CEO’su Greg Hayes iş seyahatlerinin sonsuza dek değiştiğini söyledi.
Normal ticari hava trafiğinin yaklaşık %30’unun iş seyahatlerinden oluştuğunu ancak bu rakamın yalnızca yarısının gerekli olduğunu belirtti. Ekonomik toparlanma ilerlese de, iletişim teknolojileri Hayes’e göre, “verimlilik konusunda düşünce biçimimizi değiştirdi.” Pandemi döneminde operasyonlar üzerinde hiçbir etkisi olmaksızın seyahat bütçelerinden milyarlarca dolar tasarruf eden şirketler, bankalar, danışmanlık şirketleri ve hükümet yetkililerinin eski uygulamalarına dönmek için bir nedeni yok.
Kit Kat üreticisi Hershey pandeminin online toplantıların zamanın daha verimli kullanılmasını sağladığını ve finansal kaynakları koruduğunu gösterdiğini söyledi. Pfizer gibi şirketler de sanal olarak yapılabilecek olan toplantıların, iş seyahatlerine dönüşmesi gerekip gerekmediğini sorguluyor. KPMG Küresel Seyahat Başkanı Will Hawkey, “iş seyahatlerinin 2019 seviyelerine döneceğini düşünmüyoruz” dedi.
Açıklamasının devamında, “şirketler çevresel sorumluluklarını, bütçelerini, çalışanların esnek çalışmaya yönelik taleplerini değerlendiriyor ve iş seyahatlerini geri getirmek istemiyor” ifadelerini kullandı.
Bu durum ise havayolu ve hizmet sektörleri için büyük bir darbe olacak. Sektörler şimdiden pandeminin en büyük kaybedenleri arasında. Business class ya da daha pahalı ve iptal hakkı olan biletlerin tercih edildiği iş seyahatleri havayolu şirketlerinin pandemi öncesi karlarının dörtte üçünü oluşturuyordu ve koltukların yalnızca %12’sine denk geliyordu. Gelirlerinin yaklaşık üçte ikisini iş seyahatlerinden elde eden otellerin gelirleri de 2022 yılında %18 düşüş gösterebilir. Dünyanın en büyük havayolu şirketleri 2020 yılında toplamda 126 milyar dolar kaybetti ve bu yıl şirketlerin 48 milyar dolar daha kayıp yaşaması bekleniyor.
Şirketler bu kayıplarla ve korona virüs nedeniyle alınan darbe nedeniyle artan borçlarla baş etmeye çalışırken, iş seyahatlerinin de büyük oranda azalması darbenin şiddetini artıracak.
KPMG 2 milyar sterlin tazminat ödeyebilir
İngiltere'nin AB'ye gıda ve içecek ihracatı 2 milyar sterline düştü