Yazdır

Küresel gıda fiyatları yükselmeye devam ediyor

Tarih: 02 Eylül 2021 - 11:43

Global gıda fiyatları ağustosta yeniden yükselişe döndü

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) bildirdiğine göre, küresel gıda emtia fiyatları, son iki aydır yaşanan düşüşün ardından, Ağustos ayında şeker, buğday ve palm yağındaki güçlü taleple birlikte  yeniden toparlandı. 

Küresel piyasalarda en çok işlem gören ürünlerin fiyatlarını izleyen  endeks, Ağustos ayında Temmuz'a göre yüzde 3,1, 2020 yılının aynı  ayına göre ise yüzde 32,9 artışla ortalama 127,4 puan oldu. 

ŞEKER FİYATLARI YÜKSELDİ

Dünyanın en büyük şeker üreticisi olan Brezilya'da yaşanan don olayı  şeker fiyatlarının Temmuz ayına göre yüzde 9,6 yükselmesine neden  oldu. Şeker fiyatlarındaki daha sert bir yükselişi ise Avrupa Birliği  ile Hindistan'daki olumlu üretim beklentileri, hampetrol  fiyatlarındaki düşüş ve Brezilya Reali'nin değer kaybı frenledi.

BİTKİSEL YAĞLARDA ARTIŞ SÜRÜYOR

Bitkisel Yağ Fiyatları Endeksi, uluslararası palmiye yağı fiyatlarında  beklentilerin çok altında üretim konusundaki derin endişeler, Malezya'da stoklardaki büyük erime nedeniyle tarihi yüksek seviyelere  ulaştı. Ağustoş ayında endeksteki artış yüzde 6,7 olarak gerçekleşti. Kolza ve ayçiçek yağında da fiyatlar yükseldi.

TAHIL FİYATLARI DA ARTIYOR

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Ağustos'ta Temmuz ayına göre ortalama yüzde 4,3 daha yüksek oldu. Dünya buğday fiyatları, bazı büyük ihracatçı  ülkelerdeki azalan hasat beklentileri nedeniyle yüzde 8,8 arttı. Buna  karşılık, Arjantin, Avrupa Birliği ve Ukrayna'da artan üretim  beklentileri Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde düşen üretim  tahminlerini yumuşatırken mısır fiyatları yüzde 0,9 düştü.
Uluslararası pirinç fiyatları aşağı yönlü seyrini sürdürdü.

FAO Et Fiyat Endeksinde Ağustos'ta küçük bir yükselme gözlendi. Fiyatlardaki bu yükselişe ise, Çin'den gelen güçlü alımların küçükbaş  ve büyükbaş et fiyatlarını desteklemesi ve Doğu Asya ve Ortadoğu'dan  gelen güçlü ithalat talebinin kümes hayvanı fiyatlarını artırması  neden oldu. Domuz eti fiyatları ise Çin'in alımlardaki düşüşün devam  etmesi ve Avrupa'daki zayıf iç talep nedeniyle düştü.

SÜT ÜRÜNLERİNDE SERT DÜŞÜŞ

FAO süt ürünleri Fiyat Endeksinde ise Temmuz ayına göre marjinal bir  düşüş kaydedildi. Endeksteki düşüşe, küresel ithalat talebinin  zayıflaması ve Okyanusya'da mevsimsel olarak artan ihracat  olanaklarının çoğalmasıyla birlikte süt tozlarına yönelik talebin,  artan tereyağı ve peynir fiyatlarından daha sert bir şekilde düşmesi  neden oldu.

Küresel tahıl arzı düşük üretim beklentilerine ragmen yeterli düzeyde

FAO'nun yine bugün yayınlanan Hububat Arz ve Talep Özetine göre, 2021'de küresel tahıl üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 0,7  artacak. Ancak bu artışın da Temmuz beklentilerinin altında kalacağı  ve küresel tahıl üretiminin 2 788 milyon tona ulaşacağı tahmin  ediliyor.

Dünya buğday üreteminin, ağırlıklı olarak Kuzey Amerika'daki uzun  süreli kuraklık koşullarının olumsuz etkisinin yanı sıra Kazakistan ve Rusya Federasyonu'ndaki olumsuz hava koşulları nedeniyle, bu yıl yüzde 0,7 oranında azalarak 769,5 milyon tona düşmesi bekleniyor.

Brezilya'daki üretimin daralması beklense bile, küresel iri taneli  tahıl üretiminin 2021'de yüzde 1,3 artarak 1.499 milyon tona çıkacağı  tahmin ediliyor. Vietnam için bildirilen rekor verimle desteklenen  küresel pirinç üretiminin yıllık bazda yüzde 0,9 artarak tüm  zamanların en yüksek seviyesi olan 519 milyon tona ulaştığı görülüyor.

FAO, 2021/22'de küresel bazde tahıl kullanımının bir önceki yıla göre  yüzde 1,4 artarak 2 809 milyon tona yükselmesini ve yem kullanımındaki  güçlü büyümenin yanı sıra daha yüksek gıda tüketiminin desteklenmesini  öngörmektedir. Küresel tahıl stokları için Temmuz ayı tahmini ise,
2022'de sezon sonuna kadar, açılış seviyelerinden yüzde 0,9'luk bir  düşüşle 809 milyon tona düşürüldü.

Küresel pirinç stokları rekor düzeyde ikinci en yüksek seviyesine  ulaşma yolunda ilerlerken, kuru havanın buğday stoklarını azaltması  bekleniyor - Stoklamanın sona erdiği Amerika Birleşik Devletleri'nde  sekiz yılın en düşük seviyesine ulaştı ve Kanada'nınki son 40 yılın en  düşük seviyesine geriledi.

Genel olarak, hububat için dünya stok-kullanım oranının 2021/22'deki  yüzde 29.9'dan yüzde 28.1'e düştüğü tahmin edilmesine karşın FAO"Ancak  yine de bu oran tarihsel bir perspektiften nispeten rahat bir arza  işaret ediyor" diyor.Dünya hububat ticaretinin 2021/22'de yüzde 1,3  oranında azalarak 466 milyon tona gerilemesi beklenirken, buğday ve  iri tanelerde öngörülen düşüşler dünya pirinç ticaretinin artmasından  daha ağır basıyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kuresel-gida-fiyatlari-yukselmeye-devam-ediyor/1598360