FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
1981 ve 1996 yılları arasında doğan Y kuşağı, ABD’nin en büyük jenerasyonu ve 72,1 milyon kişi bu grupta yer alıyor. Y kuşağı diğer kuşaklara kıyasla daha iyi eğitimli, harcama alışkanlıkları çok daha bilinçli ve emeklilik için para biriktirmekle yakından ilgili. Bu jenerasyona aynı zamanda baby boomer jenerasyonuna ait ebeveynlerinden devasa miktarlarda para miras kalacak.
Boston merkezli danışmanlık şirketi Cerulli’ye göre 2021 ve 2042 yılları arasında yaklaşık 70 trilyon dolar Y ve X kuşaklarına geçecek. Ancak finansal danışmanlık sektörü için Y kuşağının dikkatini çekmek kolay olmayacak. Bu kuşak cep telefonlarıyla, online bankacılık ve müşterilerine kişiselleştirilmiş hisse portföyleri yaratma imkanı tanıyan websiteleriyle büyüdü. Forbes’un haberine göre 2020 yılında Vanguard tarafından yapılan araştırmada Y kuşağının %74’ünün yatırım konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak istediği ortaya çıktı.
Ancak daha genç yatırımcılar, yatırım tavsiyelerini bir insandan almak yerine robot danışmanları tercih edeceklerini söyledi. En ileri yaştaki Y kuşağı üyeleri bu yıl 40 yaşına girdi. En gençleri ise 25 yaşında. Ancak finansal danışmanların ortalama yaşı 55. Yapılan araştırmalar finansal danışmanların %60 ila %75’inin müşterilerinin çocuklarıyla tanışmadığını gösteriyor.
Durumu daha da karmaşıklaştıran unsurlar ise Wall Street’in perde arkası ve bunun 2008 yılında yaşanan Küresel Finansal Kriz üzerindeki etkisi. Bu dönemde Y kuşağı ebeveynlerinin işlerini, emeklilik birikimlerini ve evlerini kaybetmelerini dehşet içinde izledi. Northwestern Mutual Research yaptığı araştırmada katılımcıların yalnızca %17’sinin bir finansal danışmana güven duyduğunu söylediğini açıkladı.
Northwestern Mutual Başkan Yardımcısı Tim Gerend, “halen finansal danışmanlara güvenmiyorlar ve bunun birçok nedeni var” dedi. Açıklamasının devamında, “ancak iyimser olmak için nedenlerden biri de Y kuşağının finansal danışmanlarla tanışmaya istekli olması” ifadesini kullandı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bunun itici gücü ise korona virüs pandemisi oldu.
Pandemi Y kuşağını harcama ve birikim alışkanlıklarını değiştirmeye yöneltti. Y kuşağı şimdi birikimlerini artırıyor, borçlarını ödüyor ve harcamalarını kısıyor. Dahası on yıllardır tercih edilmeyen hayat sigortasına yönelik ilgi de artıyor. Pandemi konusunda Y kuşağının %23’ü bir finansal danışmanla çalışmayı planladıklarını söyledi.
Katılımcıların %53’ü ekonominin emeklilikte finansal güvenliği sağlamanın önündeki en büyük engel olduğunu söyledi. Katılımcıların %39’ü birikimlerin yetersiz olmasını sebep gösterirken, %29’u sağlık harcamalarının maliyetinin altını çizdi. Gerend, “bu jenerasyon 9 Eylül’ü, Büyük Resesyonu yaşadı. Şimdi ise pandemiyi yaşıyorlar. Hayatın belirsiz olduğunu ve hiçbir şeyin garantisi olmadığını düşünüyorlar” dedi.
Amazon 55 bin kişiye istihdam sağlayacak
Bankalar kredi kartı vermeyince ödeme şirketi kurdu
Norveç'in başı 1,4 trilyon dolarlık petrol fonuyla dertte