Yazdır

Madeni para ne zaman nerede icat edildi?

Tarih: 26 Ağustos 2021 - 11:01

Alışveriş aracı olmasının yanı sıra iktidar ve güç sembolü olarak kullanılan antik sikkelerin geçmişten günümüze kadar nasıl geldiğini biliyor musunuz?

İlk zamanlarda topraktan alınan mahsuller, hayvanlar, şarap, yağ, tuz ve deniz kabukları gibi ürünler, takas aracılığıyla alışveriş yapılmasını sağlıyordu. Bu durum, ilk madeni paranın M.Ö. 7. yüzyılda Batı Anadolu'da yaşamış zengin bir halk olan Lidyalılar tarafından basılmasıyla son buldu. İşte size devletlerin bağımsızlığının da bir sembolü olan ve Türkiye’nin hemen hemen her müzesinde karşınıza çıkan antik sikkelerin hikayesi…

TARİHTEKİ İLK PARA ALTINDAN YAPILDI

Lidyalılardan sonra devletlerin bağımsızlığının ve iktidarının bir gücü olarak basılmaya devam eden antik sikkeler, daha sonraki yıllarda diğer Batı Anadolu kentlerine, Ege adalarına, güney İtalya'ya ve Akdeniz coğrafyasında yayılmış. İlk madeni para M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu’da yaşamış zengin bir halk olan Lidyalılar tarafından darp edilmiş. Bir bakla tanesi büyüklüğünde ve ön yüzünde kraliyet arması olan bu madeni paralar, yüzde 75 altın, yüzde 25 gümüş alaşımı olan elektromdan yapılmış.

TARİHE DE IŞIK TUTUYORLAR

Sikke kestirmek güç ve kudretin bir göstergesi olması sebebi ile tarih boyunca hükümdarlar, kendi adlarına sikke darp etmişler. Sikkelerin üzerlerine yazılan bilgiler ve motifler de uygarlıkların devlet şekillerini, hükümdarların saltanat sürelerini, önemli tarihsel olayları, dil, din, şehirler hatta bitkiler ve hayvanlar hakkında bilgiler vermesi anlamında önemli bir teşkil ediyor. Sikke bilimi de paraları eski Yunan, Roma, Bizans ve İslami sikkeler şeklinde 4 bölümde inceleyerek, her dönemin özelliklerini ortaya çıkarıyor.

YUNAN SİKKELERİ

Yunan sikkeleri antik çağda üretilen sikkeler içerisinde en gösterişli ve estetik olanları. Mitolojiden ve antik çağ tarihinden isimlerini duyduğumuz ve kentin tapılımı olan tanrıların, tanrıçaların figürlerinin yanı sıra kazanılan savaşlar, kentte ilgili duyurulmak istenilen özellikler, kralın icraatları gibi birçok tema Yunan sikkelerinde resmediliyor. Birçok efsane ise bu Yunan sikkeleriyle günümüze kadar ulaşmış durumda.

ROMA SİKKELERİ

Eski Yunanlılarda olduğu gibi Roma sikkeleri de görkemli tasvirleri ve görüntüleriyle oldukça dikkat çekici madeni paralar. Tarihin en büyük medeniyetlerinden biri olan Roma İmparatorluğu, yayıldığı geniş coğrafyada yüzlerce yıl farklı tipte gümüş, altın, bronz ve bakırdan sikkeler üretti. Antik sikkelerin özelliklerini tam anlamıyla gördüğümüz bu paralarda, Roma tarihi adeta resmedilmiş bir şekilde karşınıza çıkıyor. İmparatorların, diktatörlerin, senato üyelerinin, imparatoriçelerin isimlerinin yanı sıra zaferler, inanç ve efsaneler, Roma sikkelerinde kendilerine yer bularak, günümüze kadar gelmeyi başarmış.

İSLAMİ SİKKELERİ

İlk İslam parası, Hz. Ömer döneminde (634-644), İslamiyet’e ait bazı sembollerin Sasani paraları üstüne uygulanması ile oluşturulmuş. Emevi Halifesi I. Muaviye, Sasani paralarına kendi kılıçlı tasvirini koydururken, Halife Abdülmelik ise, 693'te bir yüzünde kendi resminin bulunduğu ilk İslam dinarını bastırdı. Bu paranın öbür yüzünde kelime-i tevhit yazılıydı. Figüratif öğelerin nadir olarak kullanıldığı İslami sikkelerde, genel olarak Arap harfleri ile yazılmış dualara ve hükümdar unvanlarına yer verilmiş. Bazı Moğol sikkelerinde de sikkenin bir yüzünde Moğol alfabesinin kullanıldığı da görülüyor. İlk İslami altın sikkenin Hicri 77 yılında Emevi Halifesi Abdülmelik bin Mervan tarafından bastırılmasının ardından Hicri 78 yılından itibaren gümüş sikkelerin de üretimi başladı. Emevileri takiben Abbasiler, Tuluniler, Fatımiler, Eyyubi, Selçuklu, İlhanlı ve Memluk devletleri başta olmak üzere tüm İslam devletleri yüzlerce farklı birim ve tipte sikkeler bastı.

Eski paraları internetten 500 bin liraya satışa çıkardı

 

Denizden eski para çıkardı, hapse konuldu

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/madeni-para-ne-zaman-nerede-icat-edildi/1596564