Yazdır

Açık bankacılık ABD’nin odağında

Tarih: 18 Ağustos 2021 - 17:50

Fintek şirketi Plaid’in en son fonlama turu, ABD’de açık bankacılığın odak noktası haline geldiğini gösterdi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Genellikle açık bankacılık Avrupa’da popüler olan bir uygulama olarak düşünülüyor. Ne de olsa Revolut gibi dev fintek şirketlerinin yükselişi, Avrupa’da gerçekleşti. Aynı zamanda 2009 yılında yürülüğe giren Ödeme Hizmetleri Direktifleri’nin de çıkış noktası Avrupa Birliği. Ancak ABD’de de giderek daha fazla hizmet tek bir dijital şemsiye altında birleşirken, ‘süper mobil uygulama’ açığını kapatmak için bir yarış ortaya çıkıyor.

Plaid ve Mastercard tarafından satın alınan Finicity gibi veri toplayıcılarının yükselişi de tüm bu gelişmelere eşlik ediyor. Finans alanında giderek daha fazla isim açık cüzdanları ve açık bankacılık sistemini benimsiyor. Özellikle de yakın zamanda Visa ile birleşmenin eşiğinden dönen Plaid, bu alanda dikkat çekiyor. Plaid’in 17 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, JPMorgan  ve mevcut yatırımcısı Amex Ventures’dan fon sağlandığı söylendi. Ağustos ayında elde edilen yatırım miktarı ise açıklanmadı.

finansgundem.com'u derlediği bilgilere göre Plaid, “bu şirketler finansal hizmetler için oldukça temel önem taşıyan şirketler ve önemli işbirlikçileri” dedi. Açıklamasının devamında, “hem JPMorgan hem de American Express, tüketiciler için harika finansal sonuçlar sağlamamız ve sektörde inovasyonu ilerletmemiz için kritik önem taşıyor” ifadeleri kullanıldı. JPMorgan ve American Express, finansın “geleneksel” isimleri arasında yer alıyor ve veri paylaşımı ile bu verilerin nasıl kullanılacağı yönünde tüketicilere kontrol sağlama hedefi taşıyor.

Biden yönetimi itici güç oldu

Bu değişim kısmen ABD hükümeti tarafından da destekleniyor. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi Tüketici Finansal Koruma Bürosu (CFPB) tarafından veri paylaşımına yönelik yeni kurallar ortaya koymasını öneren bir başkanlık kararnamesi çıkardı. Bu kurallar şekillenirken tüketicilerin bankacılık verilerine nasıl ulaşacağını ve bu verileri bankadan bankaya nasıl taşıyacağını belirleyecek.

Yılın ilk dönemlerinde PYMNTS ile yaptığı bir röportajda Endava Başkan Yardımcısı ve Ödemeler Başkanı Glenn Geil, veri taşınabilirliğinin geçtiğimiz yılın işlem dökümlerinden ve mortgage başvuru dosyalarından çok daha fazlası olduğunu söyledi. Açıklamasında, “verileri depolayan ve son gelişmelerle bunları bir araya getirebilen bir hizmete ihtiyaç var” dedi. Bu ise bankaların müşterilerin verilerine erişim sağlayabilmek için, veri toplayıcılarla çalışmaları gerektiği anlamına geliyor.

Aynı zamanda müşterinin rızasının da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu şekilde veriler yüzlerce hatta binlerce kaynaktan erişilebilir. Bankaların veri toplama, dağıtım ve paylaşım alanında ilerleme kaydettiğinin sinyalleri de bankaların veri paylaşımının risklerine yönelik bir teste katılmasıyla geldi. Aynı zamanda yakın dönemde yapılan bir anket çalışmasına göre tüketicilerin açık bankacılık hesaplarına sıcak baktığı ortaya çıktı. Tüketiciler bu alanda özellikle Amazon ve Google gibi teknoloji şirketlerini tercih ettiklerini belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşlarından batık kredi uyarısı

 

Fintekler dolandırıcılığın kapısını mı araladı?

 

Kripto şirketinden kendisini hackleyen bilgisayar korsanlarına iş teklifi

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/acik-bankacilik-abdnin-odaginda/1594506