Belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının 2021 yılının ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre bina sayısı olarak yüzde 88.4, yüzölçümü olarak yüzde 45.3, değer olarak yüzde 93.7 ve daire sayısı olarak yüzde 49.8 arttığı görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan ‘Yapı İzin İstatistikleri’ Ocak-Haziran 2021 döneminde yapı ruhsatı alımlarının artmaya devam ettiğini gösteriyor. İlk çeyrekte de önemli bir artış sağlanmıştı. Ancak buna rağmen, projelerin yapımları yaz aylarında da ertelendi. Mevcut pandemi koşulları, artan emtia fiyatları ve yüksek seyreden konut kredisi faizleri nedeniyle gayrimenkul firmaları daha ‘temkinli’ hareket ediyor.
İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, sektörde salgın öncesi başlayan durağanlığın devam ettiğini ancak firmaların hazırlıklarını yaparak sonbahara hızlı gireceklerini söyledi.
‘Maliyet artıyor’
Yapı ruhsatı verilen toplam yüzölçümünün yüzde 58.9’u konut alanı olarak gerçekleşti. Yine bu yapıların 2021 yılının ilk altı ayında toplam yüzölçümü 65.4 milyon metrekare iken; bunun 38.5 milyon metrekaresi konut, 14.4 milyon metrekaresi konut dışı ve 12.5 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti. Nazmi Durbakayım, “Hazırlanan projeler için erken hareket eden firmalar ruhsatlarını alıyor. Uygun dönem geldiğinde de yapımına başlanıyor. Bir de imar yönetmelikleri gibi herhangi bir değişiklikte sıkıntı yaşamamak için erkenden ruhsat alınıyor. Mevcutta eski girdi fiyatlarıyla satışı yapılan stoklar eridi. Artık artan maliyetler fiyatlara yansımaya başladı. Demir, bakır, çimento, PVC gibi pek çok girdi maliyeti artışı yüzde 100’ü aştı. Artık yeni işlere başlanır. Sonbaharda bu hareketi göreceğiz ancak fiyatlar da artacak” diye konuştu.
Müstakil konut ilgisi
Özellikle pandemi sürecinde ufak arsalar alan ve üzerine tek katlı kendi müstakil evlerini inşa edenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Bu talep ve gerçekleşme durumu da istatistiklere yansıdı. Yapı ruhsatı verilen yapıların 2021 yılının ilk altı ayında kullanma amacına göre en yüksek paya 47.1 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 4.8 milyon metrekare ile bir daireli ikamet amaçlı binalar izledi.
Yapı kullanma izni de arttı
Belediyeler tarafından verilen yapı kullanma izin belgelerinin 2021 yılının ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre bina sayısı yüzde 19, yüzölçümü yüzde 3.3, değeri yüzde 37.7, daire sayısı yüzde 3.4 arttı. Yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların 2021 yılının ilk altı ayında kullanma amacına göre en yüksek paya 42.3 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 3 milyon metrekare ile toptan ve perakende ticaret binaları izledi.
(Milliyet - Duygu Erdoğan)
TL lehine işlemlerin devam etmesi bekleniyor
İngiltere'de enflasyon temmuzda yüzde 2 seviyesine geriledi
TCMB'den veri yayımlama takviminde değişiklik