Yazdır

Yeni altın: Bitcoin

Tarih: 18 Ağustos 2021 - 08:19

Makro analist ve yatırımcıların Bitcoin'i tartışmak üzere bir araya getirdiği konferansta altın ile kıyas yapıldı.

Bloomberg Intelligence'den Mike McGlone'un 16 Ağustos'ta yaptığı açıklamaya göre, her ne kadar ABD'li düzenleyiciler yoluna taş koysa da Bitcoin (BTC) altının yerini alacak.

Kıdemli piyasa stratejisti, Bitcoin'in altına karşı büyümesinin arkasında "para ve finansın dijitalleşmesinin" yattığını ileri sürdü. Aynı unsurların, değerli metal karşısında ABD dolarının "hızlı ve organik" biçimde hakimiyet kazanmasına yardımcı olduğunu belirtti. 

McGlone'un yorumları; Fidelity Investment'tan Jurrien Timmer, Morgan Stanley'den Amy Oldenburg gibi isimlerin yanı sıra ekonomist ve makro analistlerin de katıldığı üç günlük konferansta ortaya çıktı.

Bretton Woods toplantısı, 1944'te Birleşmiş Milletler Para ve Finans Konferansı'na ev sahipliği yaptığı için ekonomistler arasında popüler. Zira buradaki toplantıda Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Batı Avrupa ülkeleri, Avustralya ve Japonya'nın para birimleri için altın teminatı zorunluluğu gelmişti.

Sonuç olarak yeni mali yapı, "Bretton Woods sistemi" olarak anıldı.

Ancak 15 Ağustos 1971'de, 37'nci ABD Başkanı Richard Nixon doları altın standardından çıkardı. Birçok ekonomist, John Maynard Keynes'in altın standardının "barbarca bir kalıntı" olduğu yönündeki referans görüşüne çağrıda bulunarak harekete destek verdi.

Bir sonraki küresel rezerv varlık olma konusunda "dolar hegemonyasını" bitirecek ismin Bitcoin gibi gelişmekte olan finansal varlıklara dayanacağını ileri sürdü.

McGlone'un belirttiği gibi Bitcoin, altına gerçek bir rakip olarak meydan okuyor.

Elli yıllık dolar hegemonyası

Princeton Üniversitesi Ekonomi Tarihçisi Harold James, Temmuz 2021'deki makalesinde, "dijital teknolojilerin, doların küresel gücünü sona erdirebilecek yeni bir mali devrimi tetiklediğini" savundu. Bitcoin ve Ethereum gibi kripto varlıkların dünyayı yeniden şekillendirebileceğini ima etti.

Açıklamalar, doların dünyanın rezerv varlığı olarak son elli yılın en kötü küresel ekonomik atmosferinden sağ çıkmasının akabinde geldi.

Hatırlatmak gerekirse, 1971'deki Nixon'ın kararı çift haneli enflasyona yol açarak doların Japon yeni ve Alman markı karşısında yüzde 50'den fazla düşmesine neden olmuştu. Ancak hiçbir para birimi küresel fiat hegemonyası yarışında doların yerini alamadı.

Dolar, 1980'lerin başında güçlü toparlanma süreçlerine girdi. 1990'ların ikinci yarısında, dot-com patlaması ve çöküşü sırasında benzer yukarı yönlü hareketler gözlendi. Dolar ayrıca 2008 mali krizi ve Covid-19'un yol açtığı ekonomik sıkıntı boyunca da zarar görmeden ilerledi.

Dolar şoku kapıda mı?

Peki, dolar nasıl hayatta kaldı? Bloomberg köşe yazarı Niall Ferguson, raporunda üç neden sundu.

İlk olarak dolar, beklentileri sıfırlamak için Fed'in daha yüksek faiz politikalarından destek aldı.

İkincisi, eurodolar ve petrodolar piyasalarındaki yükselişle liberal sermaye piyasaları, doların uluslararası kullanılabilirliğini artırdı. Yabancı merkez bankaları uluslararası ticaret için dolar tercih etti.

Üçüncüsü, ABD hükümetinin Beyaz Saray'ın politikalarına uymadığını düşündüğü ülkelere mali yaptırımlar uygulama gücü. Özellikle 11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezi saldırılarının ardından dolar mali bir silah haline geldi.

Ancak James, Covid-19 krizinin ardından doların benzeri görülmemiş ekonomik koşullarla karşı karşıya kaldığını belirtti. Son 18 ayda ABD'deki kamu borcu gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 13,4'üne tırmandı ve bu, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ikinci en büyük oran. 

Senato'nun yeni kabul ettiği 1 trilyon dolarlık altyapı hamlesinden sonra borcun daha da büyümesi bekleniyor. Kongre Bütçe Ofisi, teşvikin önümüzdeki on yıl içinde bütçe açığını 256 milyar dolar daha artıracağını bildirdi.

Bu arada, yoksullukla mücadele ve iklime odaklanan 3,5 trilyon dolarlık başka bir paketin bu yılın sonuna kadar yasalaşması bekleniyor. Sonuç olarak James, artan açıkların doların küresel piyasalardaki yukarı yönlü beklentilerini azaltacağını kaydetti. O yazdı:

Likidite sıkışıklığının (2020'de) ve dış talebin zayıflamasının yaşandığı Hazine piyasasında tehlike çanları şimdiden çalıyor. […] Bu nedenle yeni nesil para, dolar hegemonyası dönemini sona erdiriyor olabilir.

Bitcoin dolara alternatif olarak altınla savaşıyor

Fed'in gevşek para politikaları, Bitcoin piyasasında büyük fiyat artışlarına neden oldu. O kadar ki güçlü yukarı yönlü hareketler, geleneksel riskten korunma varlığı olan altını geçti.

Pomp Investments'ın uzun süredir Bitcoin destekçisi olan ortağı Anthony Pompliano, müşterilerine gönderdiği mektupta; birikimlerini dolar, tahvil veya altın olarak tutanların "negatif reel gelirle" karşılaşacaklarını savundu.

Esasen Bitcoin veya hisse senetleri ile baş başa kalıyorsunuz, bu da muhtemelen yeterince uzun süre boyunca hisse senetlerinden daha iyi performans gösterecek yüksek derecede fiyat oynaklığı bulunan Bitcoin'e yatırım yapmayı düşünmenize yol açıyor.

 McGlone, sert düzenlemelerin Bitcoin'in altına karşı güçlenmesini engelleyemeyeceğini kaydetti. Ek olarak, kripto para alım satım hizmeti Banxa'nın kurumsal iletişim başkanı Liam Bussell, ABD düzenleyicilerinin Bitcoin'i durdurmak istemediğini belirtti.

Günün önemli şirket haberleri 18/08/2021

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

Asya borsalarında yükseliş

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yeni-altin-bitcoin/1594281