FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere hükümeti mali denetim alanında rekabeti artırmak amacıyla dört büyük mali denetim firmasının daha küçük denetim firmalarıyla iş yapmaya zorlayacak bir tasarı hazırlıyor. Ancak finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünyanın en büyük dört mali denetim firması (Big Four), Deloitte, Ernst&Young(EY), PwC ve KPMG bu teklife sıcak yaklaşmıyor.
Financial Times’ın haberine göre geçtiğimiz ay gerçekleştirilen istişareye yanıt olarak Deloitte, EY ve PwC listelenen büyük şirketler için hükümetin mali denetimin paylaşılması teklifine destek vermediklerini açıkladı. Diğer ‘Big Four’ firması KPMG’den yapılan açıklamada ise denetimde paylaşımın nasıl yapılacağının soruldu.
Deloitte ve EY, herhangi bir firmanın gerçekleştirebileceği Londra borsası (FTSE) şirket denetimlerinin sayısının sınırlanmasının daha iyi bir çözüm olacağını belirtildi. Big Four firmalarının en büyük rakibi olan BDO da kapasite tercihinin daha iyi bir çözüm olacağını onaylıyor.
Big Four firmaları şu anda FTSE 100'ün tamamını ve FTSE 250'nin yüzde 90'ından fazlasını denetlemekte. Piyasadaki rekabet eksikliği ve şirketlerin başarısız olmayı kaldıramayacak kadar büyük hale gelmeleri de endişeleri artırıyor.
Dev mali denetim firmalarının çalışan kalitesi ve Carillion ve Thomas Cook gibi firmaların mali çöküşten kısa bir süre önce denetim firmalarından onay almaları, Big Four firmalarına yönelik eleştirilerin de artmasına neden oluyor.
Mali denetimin paylaşılması planı daha küçük denetim firmalarının piyasada rekabet edebilmeleri için kapasitelerini geliştirmeleri konusunda yardımcı olmayı amaçlıyor. Söz konusu plan İngiltere’nin mali denetim piyasası ve kurumsal yönetişim süreçlerini elden geçirme önerilerinin bir parçası niteliğinde. Planın uygulanması halinde FTSE 350 şirketlerinin mali denetimlerinin "önemli bir kısmını" gerçekleştirmek için daha küçük bir muhasebe firmaları atamalarını gerekecek.
Muhasebe firmaları, hükümetin denetçi seçimini genişletme hedefi de dahil olmak üzere, mart ayında yayınlanan önerilerin geniş çapta desteklediklerini açıkladılar. Ancak Deloitte, EY ve PwC’nin istişare sonuçlarına verdikleri yanıtlara bakıldığında ortak denetim fikrine karşı çıktıkları görülüyor. KPMG geçen ay yaptığı açıklamada, söz konusu tedbirin denetim kalitesini artıracağına dair bir kanıt görmediğini söyledi.
KPMG'nin İngiltere Mali Denetim Başkanı Michelle Hinchliffe, mali denetimlerin paylaşılmasının yapılan işlerin tekrarlanmasına ve işletmeler için maliyetlerin artmasına yol açabileceğini söyledi. Hinchliffe açıklamasında, “Yine de daha bir pilot uygulamaya katılmayı taahhüt ettik ve bu zorluklara çözüm bulmak için yardımcı olma konusunda bağlılığımızı sürdüreceğiz" dedi.
Deloitte İngiltere Yönetici Ortağı Stephen Griggs, konuyla ilgili açıklamasında, firmasının mali denetimin paylaşılması halinde pratik zorluklarla karşılaşacağını ve şirketlerin İngiltere'de listelenmekten caydıracağına inandıklarını söyledi. Deloitte, yeterli sayıda küçük denetim firmasının yer almaya istekli olmayacağı yönündeki endişelerini de dile getirdi.
KPMG’ye 13 milyon sterlinlik şok ceza
Fintek şirketlerine finansal denetim sıkılaşacak
Çin kripto paralar için sıkı denetimleri sürdürecek